Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co kdo „spíská“ 17. listopadu? Sommerová: Brady a dalajlama probudili Česko

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. listopadu 2016
16:15

17. listopadu se (nejen) v Praze odehraje řada akcí pod nálepkou Festivalu svobody, během kterého se na Václavském náměstí rozezní budíček. Režisérka Olga Sommerová Blesk.cz řekla, že společnost už probuzena byla. Dvojicí starých mužů – dalajlamou a Jiřím Bradym. Právě Brady dostane ve čtvrtek další ocenění, Cenu paměti národa.

Po vášnivém 28. říjnu klepe na dveře další svátek – 17. listopadu lidé opět vyrazí do ulic. Bude se opakovat druhý „Staromák“? Organizátoři by rádi, byť tentokrát obchody zůstanou otevřené.

„Já jsem byla ráda, že občanská společnost se opět probudila. Protože já v občanskou společnost věřím, já v ní vidím velkou sílu. Ale ona musí být aktivní. A musí být aktivní neustále, nejenom takový výbuch nadšení, jako že sejdeme se na Staromáku,“ řekla Blesk.cz režisérka Olga Sommerová, jeden z čestných hostů při představování programu festivalu.

Během něj opakovaně zazněly zmínky o probuzení české společnosti. „Dva staří muži dali jakýsi povel k tomu, aby se ta společnost probudila. To znamená dalajlama a Jiří Brady,“ podotkla Sommerová.

Video  Režisérka Olga Sommerová o 28. říjnu a 17. listopadu  - Jaroslav Šimáček, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Václavák rozezvučí budíček, přijde Polívka

V Literární kavárně na Václavském náměstí se v pondělí sešli kromě čestných hostů i zástupci sedmi občanských spolků, které spojily k letošnímu státnímu svátku 17. listopadu síly. Společně připravili projekt Festivalu svobody, aby „společně vyslali silný signál do společnosti“, jak upozornil koordinátor festivalu Jan Gregar.

„Není to pouze pražská záležitost, již v dnešní době máme potvrzených více než pět měst, které se oslav zúčastní rovněž,“ uvedl Gregar. Vrcholem oslav se má stát občanský budíček – rozezvučení budíčků ve čtvrtek v 19:30 na Václavském náměstí i jinde. Ať už klasických plechových, či alespoň těch z mobilních telefonů.

Proč zrovna budíček? „Občanská společnost by se neměla chovat jako Šípková Růženka, která svým spánkem umožňuje, aby její hodnoty demokracie a svobody byly zcizovány… Zvolili jsme symbolický čas, kdy zhruba byl zahrazen kordonem průvod, který šel z Albertova na Národní třídu,“ uvedl Václav Němec za Koncert pro budoucnost.

Samotný koncert však začne již od 16:00. Dorazí řada řečníků – svou účast přislíbili Olga Sommerová, Tomáš Halík, Bolek Polívka či rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Chybět nebudou ani hudební interpreti  – Michal Pavlíček, Michal Hrůza, Barbora Poláková, Matěj Ruppert a Tonya Graves (Monkey Business) či Sto zvířat.

Barometr strachu z uprchlíků

Kromě toho se chystají i další akce, některé již tradiční – včetně satirického průvodu masek Sametové posvícení, který pořádá organizace Fór-um. Sejde se ve 14:30 na Kampě a přes Karlův most zamíří na Václavské náměstí.

Chybět na něm letos nebude třeba barometr strachu z uprchlíků či zlatá panda, prozradila Olga Cieslarová. „Považujeme satiru za skvělý způsob, jak slavit demokracii a zároveň kritizovat její problematické stránky,“ uvedla Cieslarová, která na tiskovce zaujala maskou „prasočlověka“.

Brady dostane Cenu paměti národa

Dostane se však nejen na satiru. 28. října se nejvíce rozruchu odehrálo kolem nevyznamenání Jiřího Bradyho, který přežil holokaust. A právě Bradymu, kanadskému důchodci a strýci ministra Daniela Hermana, bude opět část nadcházejícího státního svátku věnována.

Obdrží totiž Cenu paměti národa. Nikoli sám. „Letos to budou čtyři lidé, kteří prožili komunistické a uranové lágry. A jeden člověk, který přežil Terezín a Osvětim. Tím pátým je Jiří Brady,“ uvedl Mikuláš Kroupa ze společnosti Post Bellum.

Video  Jiří Brady dostane Cenu paměti národa.  - Jaroslav Šimáček, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Na Zemana s Konvičkou jsme nezapomněli

Aktivista a bloger za práva uprchlíků Jan Cemper vzpomněl další akci – průvod Nezapomínáme, který se sejde na Hradčanském náměstí a projde přes Národní třídu. „Nezapomínáme samozřejmě na statečný boj lidí v roce 1939, kdy se postavili nacistické totalitě. Nezapomínáme na statečný boj lidí v roce 1989, kdy se postavili rudé totalitě,“ připomněl Cemper.

Podle něj se ale znovu totalita pomalu plíží. „Ať se jedná třeba o loňský Albertov, kdy pan prezident si dovolil tam uzavřít prostor, nedovolil tam vstoupit studentům, pozval si tam vítače, zaplatil autobusy a jako největší průšvih považujeme spojení s extremistou Martinem Konvičkou, který by rád přepisoval ústavu této země, zakazoval lidem náboženskou víru atd., na jaře návštěva čínského prezidenta, kdy tu byli vítači a bylo zakazované mít tibetské vlajky, nedávný pokus zakázat ministrovi kultury sejít se s dalajlamou, to vnímáme jako cestu k totalitě,“ dodal aktivista. 

Michal Prokop o mladých: Nejsou pasivní

Oslavit 17. listopad však budou chtít samozřejmě v první řadě i samotní studenti. Že by se však jednalo o protest proti Miloši Zemanovi, to za organizátory jejich akce odmítl Lukáš Kostínek. „Chceme udělat naprosto apolitickou akci, vůči nikomu se neohrazujeme,“ poznamenal. „Chceme vyvrátit to přesvědčení, které ve společnosti panuje – že mladá společnost je apatická k tomu, co se děje,“ dodal.

Nad pozicí dnešních mladých se pozastavil další z čestných hostů, hudebník a moderátor Michal Prokop, bývalý poslanec či někdejší šéf Rady Českého rozhlasu. „Nemyslím si, že ta studentská generace je tak pasivní. Ta pasivita je jinde, je stále v nás,“ říkal na tiskovce. „Bohužel se zdá, že uvědomovat si základní hodnoty, pro které někteří lidé obětovali život, není tak samozřejmé,“ dodal Prokop.

Chybět nebude pietní akt u Hlávkovy koleje v 9:00 a následné studentské setkání na Albertově, kde vystoupí rektoři či hosté, jako třeba Petr Pithart. Součástí oslav 17. listopadu budou i pouliční slavnosti Korzo Národní, které pořádá spolek Díky, že můžem. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hanka666 ( 15. listopadu 2016 12:42 )

Vyhrála mlčící většina, která už těch lumpáren a šaškáren měla dost. Sluníčkáři, konec budete muset jít pracovat.

hejhej ( 15. listopadu 2016 11:36 )

Na studenty a komedianty už lidé, alespoň většina neslyší. Mají plnou hubu demokracie, ale na druhou stranu demonstrují proti demokracii( demokraticky zvolenému prezidentovi ). Takové ubožáky nebude normální člověk poslouchat. Brada lítá po světě a podvodem ( lživými přednáškami) sbírá medaile.Stačilo, co předvedl Herman.

hanka666 ( 15. listopadu 2016 09:13 )

Ta bude čučet jako sůva z nudlí.

hanka666 ( 15. listopadu 2016 08:32 )

 Paní Sommerová se evidentně ještě neprobudila. Lidé už vás mají přečtené za těch 26 let. Naši kavárníci jsou v panice, narychlo přijela do Prahy Madlenka Albrajtovic, ta která se čile zapojuje do organizování barevných revolucí.Madlenka společně se Shapirem nyní zahlazují stopy a finanční toky nejen z 28.října. Pokud by vyschly, kavárna, média zvyklá na luxusní život by brzy zkolabovala.

hejhej ( 15. listopadu 2016 08:26 )

Budíček????? Nápad idiota!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa