Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čech v Súdánu dál čeká na smrt. „Jeho stav se zhoršil,“ varuje europoslanec

Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2016
18:15

Misionáře Petra Jaška v Súdánu vězní pro údajnou špionáž a v pondělí měl soud. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) před začátkem líčení varoval, že výsledkem může být i trest smrti, podle ministerstva zahraničí by to tak daleko zajít nemělo. Zdechovský se každopádně snaží s dalšími kolegy z Bruselu pro Čecha vymoci zastání i u unijních špiček. Navíc upozorňuje, že se Jaškův stav zhoršil. Psychický, i ten fyzický. Soud bude po pondělním odročení pokračovat příští týden.

Soudní líčení v pondělí trvalo zhruba jednu hodinu, ale soud se k verdiktu nedobral. „Dnes nebylo rozhodnuto, řízení bylo odloženo na 21. listopadu,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Proces podle ní bude dál pokračovat a nelze říct, zda rozsudek padne příští týden. „V posledních dnech se jeho stav zhoršil,“ říká o českém misionáři europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Obvinění: Špionáž a rozvrat země

Petr Jašek byl zadržen již 10. prosince loňského roku v súdánském Chartúmu. Od té doby je ve vězení. Súdán ho viní ze špionáže, rozvratu země a překročení hranic. Podle humanitárních organizací ale zemi vadí spíše dokumentování násilí vůči křesťanům. 

Zdechovský kritizuje mimo jiné vězeňské podmínky, ve kterých má být Jašek již takřka rok držen. Kvůli Jaškovi bude psát i unijním představitelům Federice Mogheriniové a Jean-Claudeu Junckerovi.

„Je ve strašném fyzickém i psychickém stavu. Proces s ním je od srpna, ale dnes by mohlo padnout rozhodnutí. A tam se všichni bojí, že k popravě přistoupí, protože v Súdánu ten lidský život nic neznamená. Může padnout rozsudek, proto všechny organizace bijí na poplach a říkají, že bychom to neměli podcenit,“ řekl Blesk.cz europoslanec Tomáš Zdechovský. 

„Čecha drží v přecpaném vězení.“

V případu se začal angažovat z více důvodů. Nejen kvůli kritice, která se kolem Jaška objevila - že proces neprobíhá podle standardních principů a že Čech nemá právo na demokratický proces.

„Jako vystudovaný teolog se znám s řadou misionářů. A řadou lidí z křesťanského prostředí. Případ už dlouho sledujeme - já jsem myslel, že se vyřeší daleko rychleji, bohužel se v něm nic výrazně nepohnulo a stav pana Jaška se v posledních dnech výrazně zhoršil,“ uvedl Zdechovský a stěžuje si i na to, že Jašek nemá přístup k základnímu lékařskému ošetření. 

Zdechovský pak přidává i další aktuální informace od svých zdrojů. „Má být ve vězení s různými kriminálníky, vrahy, zloději, zkrátka skutečnými trestanci. To vězení je v poměrně žalostném stavu. Mají tam velké množství nemocí, je tam nesnesitelně, nedá se tam dýchat. To vězení má být přecpané. Já tu informaci mám z konce minulého týdne, kdy se na mě obrátily některé další křesťanské organizace, které působí při Evropském parlamentu,“ pokračuje europoslanec.

Případ by dle něj měl být více řešen také na evropské úrovni. Český politik míní, že je potřeba zintenzivnit vztah se Súdánem, který má zájem o různé projekty. „Já bych prosazoval to, že bychom Súdánu zmrazili jakoukoli další pomoc,“ navrhuje Zdechovský.

Odmítá přitom, že by se uvězněný Jašek dopustil toho, co mu přisuzují Súdánci - špionáže a rozvracení republiky, nelegálního překročení hranice. „To je absolutní nesmysl, to je absolutní blbost. Jsou to vykonstruovaná obvinění. Ten člověk je dlouhodobě známý, odjel tam z důvodů charitativních, pomoci tamním křesťanům. To, z čeho je obviněn, mohu naprosto vyloučit - i s ohledem na to, že znám lidi z jeho okolí, znám důvody, proč tam jel. Ukazuje to spíš na to, jak ten stát nefunguje a snaží se v současné době obhájit to jeho bezprecedentní zadržení,“ řekl dále Blesk.cz poslanec.

Otevřený dopis ministrovi Zaorálkovi

Česká delegace v europarlamentu před měsícem uspěla, když se jí podařilo přidat do oficiální rezoluce EU výzvu pro súdánskou vládu, aby Jaška propustila. Zdechovský přiznává, že rezoluce ohlas neměla, a tak se dnes s kolegy chystá napsat dopis přímo vysoké komisařce OSN Federice Mogheriniové.

Dojít by však mělo i na vyšší diplomatický tlak ze strany Česka, míní europoslanec. „Dostání českého občana zpátky do vlasti by mělo být naprostou prioritou. Měli bychom tam poslat nejlepší lidi, aby se tomu stalo,“ apeluje Zdechovský.

I proto sepsal otevřený dopis ministrovi Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). „Téměř rok je nyní vězněný a v srpnu s ním začal soudní proces. V nejhorším případě mu může hrozit i trest smrti. Jeho situace je opravdu vážná, ale nikoli neřešitelná. Ve své rezoluci z 4. října se za Petra Jaška postavil i Evropský parlament jako celek,“ poznamenal v dopise europoslanec.

„Rád bych zde také zmínil i případ křesťanky Meriam Ishagové, který jasně ukázal, že mezinárodní tlak na Súdán zvenčí rozhodně smysl má. Žena původně odsouzená k smrti byla propuštěná a mohla vycestovat ze země. Jakékoliv pronásledování obyvatel na základě náboženského vyznání považuji za naprosto nepřípustné,“ píše Zdechovský Zaorálkovi a vyzývá ministra, aby udělal vše, co je v jeho silách.

V případě Meriam Ishagové šlo přitom o to, že se narodila muslimskému otci a křesťanské matce. Její otec však rodinu opustil, Meriam tak byla vychována jako křesťanka. K trestu smrti byla odsouzena dle práva šaría - za údajné cizoložství a také odpadlictví od víry, neboť se odmítla zříct křesťanství. Po složitém diplomatickém jednání se nakonec přes Itálii dostala do USA.

la.ma ( 15. listopadu 2016 16:39 )

Karel navrhuje "Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte je ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého" Kdežto tam chtějí "Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, islamizujte je a zavádějte šariu" / My tu nechceme islám, oni tam nechtějí Krista To je snad normální, nemá jim tam lézt, ani oni sem.

Karel12 ( 15. listopadu 2016 13:44 )

Tu je zase v diskuzi nablito... tak to vezmem po pořádku.. Pan Jašek věděl, do jaké země jede a co se mu tam může stát, takže opravdu není překvapen. O jeho propuštění bojují jiní ne on. A je to správné, jelikož možná i některým zabedněncům dojde co je Islám zač. Že měl zůstat doma, že jsou i doma potřební - ano jsou, proto probíhá misie i v ČR, ale misie má probíhat i ve světe viz Matouš 28,19: "Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte je ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého". Což navazuje i na příspěvek o stavbě věži, kde autor je zmatený - tam došlo ke zmatení jazyků.. ne že byli různí lidé. A že se Nejvyšší musí postarat? Nemusí, to že je člověk věřící neznamená že se mu musí dařit a že nemusí zemřít viz prvotní křesťané a taky Lukáš 21,12 : "Ale před tím vším na vás vztáhnou ruce a budou vás pronásledovat; budou vás vydávat synagógám na soud a do vězení a vodit před krále a vládce pro mé jméno" Další aspekt pomáháním na daném místě je potencionální snížení počtu migrantů. Na závěr chci jen říct, že pan Jašek je připravený zemřít za to co dělal. Ale díky dnešní sobecké společnosti se to mnohým může zdát neuvěřitelné.

jarunkapd ( 14. listopadu 2016 21:11 )

Když tam lezl,tak naše svolení nechtěl a nyní otravuje. Chtěl do Sudánu ať tam je i v base může pomáhat.

molinari ( 14. listopadu 2016 20:24 )

 Jezdi do Sudanu nekolik let s humanitarni pomoci.Neni hazarder, prostredi dobre zna.

pomoc-hori ( 14. listopadu 2016 19:16 )

Je to zakuklený socan co je sem chtěl propašovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa