Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka přijel za Zemanem do Lán. Prezidentovi veze „konec“ ministrů

Zeman se Sobotkou si zřejmě „plácnou“. Neočekává se, že by prezident proti změnám ve vládě něco namítal.
Zeman se Sobotkou si zřejmě „plácnou“. Neočekává se, že by prezident proti změnám ve vládě něco namítal.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
13. listopadu 2016
10:07

Premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka (ČSSD) předloží v neděli odpoledne v Lánech prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Spolu s tím donese Zemanovi i návrhy na jejich nástupce. Jeho příjezd na zámek byl plánován na 13:30. Neočekává se, že by Zeman změny rozporoval, Sobotka s ním vše už předem konzultoval.

Jména Miloslava Ludvíka, který se má stát ministrem zdravotnictví, a kandidáta na ministra pro lidská práva Jana ChvojkyZemanovi premiér oznámil v pátek telefonicky krátce před tím, než o změnách informoval širší vedení ČSSD a následně také novináře.

Sobotka výměnu ministrů zdůvodňuje snahou o omlazení vládního týmu před finišem, který kabinet čeká v posledních 11 měsících před volbami. U koaličních partnerů neuspěl s žádostí o revizi sestav ministrů za hnutí ANO a KDU-ČSL.

Podívejte se, jak změny ve vládě oznámil:

Video  Sobotka oznámil změny ve vládě. Kdo končí a kdo přichází?  - Blesk
Video se připravuje ...

Zeman požaduje odstoupení ministra kultury Daniela Hermana v souvislosti s kauzou jeho setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek ale za Hermanem stojí. Sobotka by rád také vyměnil Dana Ťoka. Ministr dopravy za hnutí ANO se ale zatím také obávat nemusí, ani Andrej Babiš změny ve vládě neplánuje.

Neskončili kvůli chybám, ale preferencím

Dienstbier s Němečkem paradoxně ustáli v ministerské kariéře daleko větší bouře. Osudnou se jim nakonec stala prohra ČSSD v říjnových volbách a klesající preference strany. Premiér a předseda strany v jedné osobě se pak rozhodl zakročit a „odstřelil“ dva z jeho pohledu nejméně populární ministry.

Němeček měl škraloup ještě z doby, než do vlády nastoupil. Policie totiž vyšetřuje nákup přístroje CyberKnife v ostravské nemocnici, kterou Svatopluk Němeček tou dobou vedl. Předražen měl být o 65 milionů korun. Tento přešlap mu s chutí opakovaně předhazoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), i když se ministr zdravotnictví bránil, že nic špatného neudělal.

S Dienstbierem se pak Babiš také utkával opakovaně. Naposledy kvůli ochraně tzv. whistelblowerů, tedy oznamovatelů korupce. Dienstbier prý postupoval pomalu, a tak Babiš společně se svým ministrem Robertem Pelikánem připravili vlastní návrh zákona. Podle Babiše byla s Dienstbierem také složitá komunikace směrem k Legislativní radě vlády, kde měl sociální demokrat upřednostňovat zákony z dílny ČSSD. Dienstbier se takovým slovům brání, prý to ani není technicky možné, protože v radě zasedají desítky renomovaných právníků.

xiioma ( 13. listopadu 2016 10:55 )

Sobotka míří za Zemanem do Lán. Veze „konec“ Zemana.

ivoadler ( 13. listopadu 2016 10:53 )

Výměna dvou ministrů - dvě návštěvy prezidenta. S těmito monarchistickými praktikami našich prezidentů (všech) je načase skoncovat. Všichni se se rou do věcí, které jim podle ústavy nenáleží. Jsem opravdu zvědav, jak dlouho jim to budeme tolerovat.

moiaza ( 13. listopadu 2016 10:40 )

 Bohuš by si měl ještě jednou přečíst ten seznam, aby náhodou na tom seznamu vyškrtnutých nebyl i on.

oldedek ( 13. listopadu 2016 10:24 )

Šest věcí, které mohou znamenat víc než slova „miluji tě” "Není nic hezčího, že jste si v tom shonu na někoho vzpomněli..." Ano to je pravda, miluji Mílu z Hradu a každý den na něj vroucně vzpomínám - jestli nemá hlad, jestli mu Mynář náhodou neotrávil jelito, jestli mu jejich pejsek neshrnul koberec, jestli ho má stále rád strýček Si a Vláďa z Moskvy ... No prostě si dělám furt starosti a starosti ...

pepisto ( 13. listopadu 2016 10:23 )

 Pevně doufám,že to pan prezident podepíže až bude na seznamu i sketa Herman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa