Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plať za to, co vyhodíš: Brabec chce zrušit plošné poplatky popelnic, novela vázne

Richard Brabec (ANO) chce obcím zdražit skládkování, lidem pak zlevnit poplatek za komunální odpad, pokud budou poctivě třídit.
Richard Brabec (ANO) chce obcím zdražit skládkování, lidem pak zlevnit poplatek za komunální odpad, pokud budou poctivě třídit.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
15. listopadu 2016
10:20

Zákon o odpadech a s ním předkládaný zákon o výrobcích by se měly dostat na vládu nejpozději do konce letošního roku. ČTK to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podobu nových zákonů silně kritizují výrobci i firmy podnikající v odpadovém hospodářství. Brabec chce zavést systém „zaplať jen za to, co vyhodíš“.

Jednání o obou předlohách minulý čtvrtek navíc podruhé za sebou přerušila Legislativní rada vlády (LRV). Ministr připustil, že přípravy nové odpadové normy, na kterou se mnoho let čeká, jsou složité. Bude tak otázkou, zda zákon stihne parlament projednat vůbec ještě do konce tohoto volebního období.

Návrh zákona o odpadech a s ním předkládaný nový zákon o výrobcích s prodlouženou životností považuje Brabec za svou prioritu. Zákon o odpadech přináší zásadní změny v nakládání s odpady a jiná pravidla pro firmy, obce a občany.

Hlavní cíl je dostat co nejvíce odpadu ze skládek, a přitom splnit cíl Evropské unie, aby se do roku 2020 zrecyklovalo alespoň 50 a do roku 2030 65 procent komunálního odpadu. A my máme uzákoněno díky loňské novele zákona o odpadech, že po roce 2024 bude platit zákaz skládkování využitelného odpadu,“ řekl k tomu Brabec už v červenci Lidovým novinám.

On se automaticky nezvýší poplatek za černou popelnici pro občana. Ale dramaticky se zvýší poplatek za skládkování, který platí obce. A když se občanům bude dařit třídit, bude jim moci obec dávat slevy na poplatek z komunálního odpadu, který je maximálně 1000 korun na osobu a rok, což mimochodem některé obce už dnes dělají,“ dodal.

Zákon o výrobcích s ukončenou životností určuje nová pravidla pro předcházení vzniku vybraných odpadů, například elektrických spotřebičů, baterií, pneumatik a vozidel.

Zákony se zasekly na právních detailech

Brabec řekl, že se v zákonech střetávají protichůdné a neslučitelné zájmy mnoha subjektů, které si hlídají svůj obor. Jiný zájem mají skládkaři, jiný města i provozovatelé modernějších technologií, uvedl. Za klíčové považuje to, aby s odpadovým zákonem souhlasil Svaz měst a obcí.

Většinu změn a rozporů se podle něj podařilo vypořádat, nyní se diskuse v LRV soustředí na právní detaily. „Musím říct, že s resorty a klíčovými hráči jsme k absolutní shodě relativně blízko. Teď je spíš otázka, jestli některé věci, které tam vlastně znovu otevřela LRV, nemůžou znamenat, že se paradoxně dostaneme do rozporu s dalšími připomínkovými místy,“ dodal.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) | ČTK

Výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka minulý týden řekl, že z právní analýzy poslední verze návrhu zákona vyplynulo, že podstatná část prvních připomínek LRV nebyla do předlohy promítnuta. Zákon přináší podle Havelky zdražení všem občanům a svými parametry jde proti třídění a recyklaci. To ministerstvo odmítá.

hejhej ( 15. listopadu 2016 11:27 )

mrkevmrkev: Cikání považují třídění odpadu tím, že všechno vyhazují z oken. O špinavých muslimech je zbytečné psát. Ti vykonávají i osobní potřebu na chodníky a cesty. Neví, co je hygiena, čistota, jsou alespoň 400 let za námi.

rekrut ( 15. listopadu 2016 11:08 )

to už tady bylo,pak házeli lidi bordel u silnice ,to pan brabec asi spal

sendrasak ( 12. listopadu 2016 19:49 )

Řekl přivandrovale z Řecka.

mrkevmrkev ( 12. listopadu 2016 17:52 )

Máte malý byt. Musíte mít místo na krabici, či krabičku, tašku, box na - plasty, papír, sklo, kartonové obaly, kovový odpad, hadry a oblečení a boty, baterie, léky, nebezpečný odpad a chemikálie, bio-odpad z kuchyně a nakonec i odpadkový koš, co se netřídí. tak snad třídím dostatečně. Cikáni neřídí vůbec, nebo velmi málo. Migranti mají také vyjímku. Viděli jsme v záběrech z obsazené Paříže a jiných natrvalo obsazených měst. Pokud se chtějí integrovat, tak se musí okamžitě také snažit. Není to nic těžkého, co by nemohli všichni během pár půlhodinek školení pochopit.

maruch ( 12. listopadu 2016 17:28 )

mescalin: Jdu do toho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa