Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kdo nahradí „ministry na odstřel“? Sobotka dostal několikrát košem

Autor: zst - 
10. listopadu 2016
14:03

Několik politiků i odborníků, které oslovil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rámci vládní čistky, nabídku ministerského křesla odmítlo. Do zdravotnictví chtěl šéf ČSSD senátora Jana Žaloudíka nebo šéfa plzeňské fakultní nemocnice Václava Šimánka. Ani u jednoho ale neuspěl. Ministerstvo práce a sociálních věcí zase nechce předseda Sobotkových poslanců Roman Sklenák. Poroučet by se měl zřejmě i Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva.

Michaela Marksová, Jiří Dienstbier a Svatopluk Němeček zřejmě „odskáčou vládní zemětřesení“, které rozpoutal premiér a jejich stranický šéf Bohuslav Sobotka (všichni ČSSD). Otázkou je další působení Jana Mládka. Ze sedmi ministrů tak chce vyměnit zhruba polovinu. Svoje ministerské křeslo si ze sociálních demokratů zřejmě uhájí ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministryně školství Kateřina Valachová.

Kdo za Němečka?

Už dva muži podle neoficiálních informací odmítli nahradit ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Brněnský senátor Jan Žaloudík post podle Zdravotnického deníku odmítl s tím, že jde o příliš krátkou dobu. Noví ministři stráví v rezortu maximálně rok, volby budou příští podzim.

„Nikoli, tuto nabídku dle mého názoru zbytečné a kontraproduktivní změny a de facto půlroční mise na MZd jsem nepřijal. Navíc nejsem svěží nová tvář, nebo národ elektrizující libero maje vážné úkoly na MOÚ (Masarykově onkologickém ústavu – pozn. red.), v Senátu a leckde, především stran boje s rakovinou v nás i kolem nás. Už jsem byl ministrem stínovým, slunečně ministrovat mají mladí a lepší. P.S: Zviklala by mne snad jen nabídka být ministrem kultury, abych se předsmrtně ještě kultivoval, ale reálně to místo asi volné nebude,“ glosoval situaci ředitel Masarykova onkologického ústavu, který je premiérovým poradcem mimo jiné právě v oblasti zdravotnictví.

Sobotka podle deníku nepochodil ani ve Fakultní nemocnici v Plzni. Do čela rezortu chtěl také tamního ředitele Václava Šimánka. „Nabídl. Nepřijal,“ komentoval stručně Šimánek, důvody svého rozhodnutí nezveřejnil.

Václav Šimánek (vpravo), ředitel plzeňské nemocnice, odmítl nabídku premiéra Sobotky (vlevo) být ministrem zdravotnictví za Svatopluka Němečka. Václav Šimánek (vpravo), ředitel plzeňské nemocnice, odmítl nabídku premiéra Sobotky (vlevo) být ministrem zdravotnictví za Svatopluka Němečka. | ČTK

Kandidátkou tak může být Lenka Teska Arnoštová, Němečkova politická náměstkyně, která ale tuto možnost komentovat zatím nechce. Sobotkovi by se v případě jejího angažování povedlo udržet poměr žen a mužů v čele rezortů ČSSD. Navíc by zapadala do jeho plánu vládu omladit.

Lenka Teska Arnoštová na sjezdu ČSSD Lenka Teska Arnoštová na sjezdu ČSSD | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Za Dienstbiera mladá krev… Nebo Marksová

Nahnuté to má také ministr bez portfeje, jehož agendou se stala především lidská práva. Jiří Dienstbier nepatří do okruhu Sobotkových nejbližších spolupracovníků a podle informací Blesk.cz dráždí i politiky ve Sněmovně, a to napříč stranami. Jeho náhradou by se mohl stát mladý právník a poslanec Jan Chvojka.

Samotnému Dienstbierovi už ale asi došly nervy a poodhalil zákulisí svého možného odvolání:

„Nechci se vyjadřovat ke spekulacím. Vše záleží na rozhodnutí pana premiéra,“ napsal v SMS zprávě zdráhavě jinak výřečný pětatřicátník. Ten se stal letos zastupitelem v Pardubickém kraji, už dva roky zasedá také na radnici v Chrudimi.

Chvojka ale může být součástí rošády, ve které by Dienstbierovo místo zaujala současná ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Chvojka by se v takovém případě mohl ujmout právě jejího rezortu.

Možné varianty každopádně nasvědčují tomu, že žádná ze Sobotkových proměnných ještě není definitivně vyřešena. Nahradit Marksovou měl totiž také šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. I on ale nabídku čerstvě odmítl. Premiér chce mít přitom jasno už za měsíc, do 10. prosince.

Poslanec Jan Chvojka (vpravo) po boku svého stranického šéfa Bohuslava Sobotky (vlevo) Poslanec Jan Chvojka (vpravo) po boku svého stranického šéfa Bohuslava Sobotky (vlevo) | Facebook / Jan Chvojka

Otazník nad Janem Mládkem

Dlouho se už mluví také o tom, že by mohl skončit ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Ten dal po neúspěšné kandidatuře v senátních volbách dokonce svou funkci k dispozici, premiér Sobotka se ho ale zastal s tím, že hodnotí jeho působení ve vládě, nikoliv v senátních volbách. Jako o jeho nástupci se spekuluje o tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi.

Výměna některých ministrů je reakcí na klesající preference ČSSD v celostátních průzkumech. Možná je i obměna ve vedení strany, ta se ale bude konat nejdřív na jaře, kdy bude celostátní sjezd ČSSD. Členové ale možná budou chtít vyčkat do voleb a stranu obměnit až po nich.

Sobotka by mimo jiné měnil ministry i v řadách KDU-ČSL a ANO. S tím by ale museli souhlasit předsedové dotčených stran. Pavel Bělobrádek ani Andrej Babiš se na nic takového nechystají. Jak hodnotil premiér stav koalice před krajskými volbami, zjistíte ve videu:

Video  Sobotka o stavu koalice  - Blesk TV
Video se připravuje ...

lynx ( 10. listopadu 2016 22:19 )

No, oni ti soc.demáci by si hlavně měli do svého čela zvolit někoho méně slizského. Jinak prostě půjdou brzy do kytek. Chápu, že ten Sobotka musí být slizský, jinak by mu to bruselské řiťolezectví prostě nešlo, ale například mě se z něj chce zvracet pokaždé, co se objeví na obrazovce. A to není pro soc.demáky dobrá zpráva, protože určitě nejsem sám. Tak třeba ta Arnoštová mi slizská vůbec nepřipadá.

eda22 ( 10. listopadu 2016 21:08 )

Vtipné, když někdo, kdo horko těžko udělal dvouletý učňák, označuje velmi chytrého člověka těmito slovy.

hejhej ( 10. listopadu 2016 20:10 )

malejavelkej: Za celou dloho dobu, co je Sobotka v politice, nic kloudného neřekl. Buď se vykrucuje jako had, nebo žvaní a žvaní dlouho a o ničem.

moiaza ( 10. listopadu 2016 17:44 )

Vždyť to je přesně to, co pořád tvrdím. Slušný člověk do politiky nepůjde. A těch neschopných jsou davy. Sobotka určitě chybějící ministry nahradí. Neschopné ještě neschopnějšími.

malejavelkej ( 10. listopadu 2016 17:28 )

Dnes jsem se překonal a sledoval interpelace poslanců směrem na Sobotku. Nic podstatnýho se stejně nedozvěděli. Mistr světa v dlouhé řeči, ale výsledek nula. Kroutil se jak had na dotaz, jestli je tu Afgánec, co znásilnil sestřičku, legálně (a když jo, tak na zákledě jakýho programu) nebo je to ilegál. Prej to musí teprve zjistit. Po dvou týdnech?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa