Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Výhra Trumpa? Jako by mi někdo umřel, říká afroamerická řežisérka

Autor: mib - 
9. listopadu 2016
21:50

Zvolení Trumpa prezidentem mladou afroamerickou režisérku Nneku Onuorahovou šokovalo prý asi stejně jako něčí smrt. Do Prahy přijela před americkými volbami prezentovat svůj film na festival Mezipatra. Samotnou volbu pak sledovala z Prahy. Její film o rozdílnostech mezi námi jako by odrážel to, co si lidé v USA zvolili. Zvládne Trump, že jsme všichni „stejně rozdílní“ a co nás podle ní čeká do budoucna, řekla režisérka v rozhovoru pro Blesk.cz.

„Jsem otřesená, probudila jsme se hodně naštvaná, smutná jako kdyby někdo umřel,“ komentovala pro Blesk.cz své první dojmy po zvolení Donalda Trumpa prezidentem afroamerická režisérka Nneka Onuorahová. Ta je v Praze na filmovém festivalu Mezipatra, který každoročně otevírá tématiku LGBT komunity. Přijela prezentovat svůj film Stejně rozdílné (v překladu The Same Difference), který pojednává o vztazích mezi lesbickými ženami černé pleti. Onuorahová považuje dnešek za velmi smutný.

„Je to o to horší a víc stresující, že jsem za mořem. Na vlastní kůži sice to současné klima nepociťuji, ale z konverzace s přáteli a ze sociálních sítí vím, že jsou všichni hodně smutní,“ uvedla žena, která otevřeně přiznala, že sama miluje ženy, a proto se problematice „ženské černošské homosexuality“ věnuje, proto je pro ni téma víc osobní. Zvolit si do čela země xenofoba, jakým je Donald Trump, vypovídá podle Onuorahové o stavu celé země.

Zvolili jsme si to, čím naše země je

„Co Trump reprezentuje, je to, čím naše země je. Tak jako lidé věří ve spravedlnost a demokracii a všechny ty pro nás přirozené věci, tak jsou lidé, kteří s tím ani trochu nesouhlasí,“ řekla mladá režisérka. „Jako děti jsme byli nuceni ve škole přísahat věrnost vlajce. Každý den povstat a říkat slib: ,Přísahám věrnost vlajce Spojených států amerických a republice, kterou představuje: jednomu nedělitelnému národu, před Bohem, svobodě a spravedlnosti pro všechny.Nutili nás to říkat, aby nám vymyli mozky, abychom tomu věřili, protože ve skutečnosti to není pravda,“ vysvětlila.

A jestli se to v čele s Donaldem Trumpem může v dohledné době změnit? Podle režisérky ano, ale jak dodala s úsměvem, zřejmě se toho dožijí až její děti. „Děti dětí mých dětí tu jednou budou sedět a říkat ,moje prabába natočila film o lesbách a je to šílené, že dřív existovaly tyhle nálepky‘. Nezáleží, jak hluboko se dostaneme, ale vždycky věřím, že se zvedneme. I když někdy nemáme šanci u toho být, podílíme se na tom,“ myslí si Onuorahová.

Stejně odlišní

Film, který do Prahy přivezla, je jejím debutem a vznikl v roce 2015. Podle mluvčí festivalu Mezipatra Marie Barvínkové vyvolal dokument Stejně rozdílné divoké ohlasy také díky debatě diváků s dokumentaristkou. Nneka Onuorahová se totiž ukázala nejen jako schopná tvůrkyně, ale také jako motivační řečnice. V tomto duchu uzavřela i náš společný rozhovor.

„I děti se ptají, co bude, protože jsou zvědavé. Ať si do svědomí každý sáhne sám. Ve škole nás učí o spravedlnosti, abychom si mysleli, že na světě pro všechny je, a ve skutečnosti to tak není. Měli bychom se na naši zemi dívat pravdivě. Teprve pak se můžeme naučit porozumět sobě navzájem a naučit to druhé,“ vysvětluje žena. „Říkáte tedy, nebuďme slepí a přemýšlejme?“ „Ano, bděme. Musíme se naučit pochopit, proč volíme toho, koho volíme, ale snad s něčím za pár let přijdeme,“ uzavírá se smíchem Nneka Onuorahová.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa