Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dukovany rovnou do čínských rukou? Sobotka: Nebylo by to taktické

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. listopadu 2016
09:39

Snídaní a poté setkáním s českými podnikateli zahájil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nedělní zimní a prosněžený den v lotyšské Rize. Byznysu se však týká i jiná záležitost – v poslední době notně probíraná dostavba Dukovan. Čína má zájem i o spolupráci v jaderné energetice. Co však Sobotka říkal na spekulace, které se kolem toho objevily, že Čína chtěla zakázku bez výběrového řízení?

Kolem dostavby pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany bylo pořádně živo kvůli tomu, že Čína údajně požádala o svěření téhle velké zakázky bez výběrového řízení. 

„Já myslím, že to je ve fázi spekulací. Stejně by se dalo takové přání přisoudit Rusům nebo Korejcům nebo by se dalo přisoudit Japoncům a Američanům,“ komentoval to premiér Bohuslav Sobotka při dotazu Blesk.cz během své pracovní návštěvy zasněžené Rigy, kam se vydal na summit 16+1, tedy schůzku šestnácti zemí střední a východní Evropy s Čínou, za kterou do Lotyšska dorazila početná delegace v čele s premiérem Li Kche-Čchiangem. 

„Rozhodně se to neomezuje jenom na Čínu. Popravdě řečeno, já jsem tady žádná jednání, která by se týkala jaderné energetiky, nevedl. Platí, že my připravujeme výstavbu nového bloku v Dukovanech, tam nás teď čeká mezinárodní EIA, to znamená, že to je proces, který si vyžádá nějaký čas. A mezitím musí vláda a ČEZ přijít s modelem financování takovéto výstavby tak, aby bylo možné tuto výstavbu zrealizovat,“ pokračoval Sobotka.

V plánu spolupráce Česka a Číny je i jaderná energie

Energetické zdroje přitom jako samostatná kapitola nechybí v Memorandu porozumění mezi ČR a ČLR, které v sobotu podepsal za Česko náměstek ministra zahraničních věcí Lukáš Kaucký.

„Obě strany hodlají posilovat spolupráci v oblasti jaderné energie a pobízet podniky obou stran ke spolupráci v oblasti projektové výstavby, výroby zařízení, řízení provozu, řízení bezpečnosti a technických služeb. Dále obě strany podporují spolupráci v oblasti nakládání s radioaktivním odpadem,“ uvádí česko-čínský dokument.

Téma dostavby Dukovan proběhlo přitom tento týden i během schůzky náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy s čínskou velvyslankyní Ma Keqing. 

„Chtěl jsem z čínské strany slyšet, jestli existuje požadavek na to, aby čínské firmy vstupovaly do tendrů v energetice bez výběrového řízení, a byl jsem ujištěn, že tento požadavek z čínské strany neexistuje. Čínská strana oficiálně řekla, že má zájem o vstup do energetiky, ale samozřejmě bude respektovat všechny podmínky tendrů, jak je obvyklé v ČR i v EU,“ uvedl po schůzce Tlapa.

Dostavba Dukovan je přitom záležitostí, která je skutečně na pořadu dne. „Zpoždění, které jsme v rámci dostavby pátého bloku v Dukovanech v poslední době nabrali, se nám nyní daří napravovat. Termín spuštění nového bloku v Dukovanech v roce 2035 by měl být dodržen,“ tvrdil tento týden náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba na konferenci v dejvickém hotelu Diplomat, kterou pořádala Česká nukleární společnost.

„Neméně důležité je zajistit bezpečný provoz stávajících bloků a prodlužování licencí na provoz tak, aby v tomto mezidobí nebyly ohroženy dodávky elektrické energie a nebyla ohrožena soběstačnost České republiky,“ navázal český vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller.

O dostavbu Dukovan se však nezajímají pouze Číňané (konkrétně se ozvala čínská společnost China General Nuclear Power). Ozvala se i ruská státní společnost Rosatom, Francouzi, Jihokorejci či americko-japonská Westinghouse Electric Company.

„V tuto chvíli určitě počítáme s tím, že budeme pracovat s několika potenciálními partnery, s těmi, kteří projeví zájem. Pro nás musí být rozhodující bezpečnost, spolehlivost, efektivita, cena – to jsou všechno parametry, podle kterých by se v budoucnu měla společnost ČEZ rozhodovat, eventuálně vláda by se podle těchto parametrů měla v budoucnu rozhodovat. Rozhodně bych nepokládal ani za taktické, aby v této fázi přípravy projektu se zužovala pozornost pouze na jednoho partnera. My teď musíme komunikovat s celým spektrem partnerů, s těmi, kteří jsou schopni náročná kritéria splnit, a pak se musíme rozhodnout pro takovou nabídku, která pro Českou republiku bude nejvýhodnější,“ dodal na dotaz Blesk.cz v Rize Sobotka.

Video  Sobotka hodnotil vztahy s Číňany. V Rize se setkal i s premiérem Srbska  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Sobotka v Rize: Diskuze o Číně teď u nás byla trochu jednostranná

O byznysu s Čínou přitom byla řeč na setkání Sobotky s českou podnikatelskou delegací v Rize. Místopředsedkyně Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková, která premiéra přivítala, pochvalovala iniciativu fóra 16+1 i politická i nepolitická jednání s Čínou.

„Velmi vítáme možnost se potkávat s čínskými jak firmami, tak i potenciálními našimi investory, protože bychom rádi, aby ti, co přijdou do ČR, nám dali velkou přidanou hodnotu. Nechceme být ta montovna, ale chceme, aby jejich investice byly i pro rozvoj našich firem v co největší míře v rámci subdodavatelství, minimálně,“ uvedl Bartoňová Pálková.

Zmínila, že na jednání s Číňany do Lotyšska vyrazili zástupci řady oborů od obchodní části, přes právníky, zástupce strojírenských a dopravních podniků po lázeňství. „Všichni měli možnost se včera potkat s nějakými protějšky na B2B panelech i na seminářích,“ dodala.

„Já bych jen na úvod řekl pár poznámek k těm česko-čínským vztahům. Ta diskuze, která se teď odehrávala v České republice, byla v uplynulých 14 dnech nebo možná v uplynulých třech týdnech trošku jednostranná. A já si myslím, že je potřeba se vrátit do nějakého realistického koridoru a podívat se na to pragmaticky, stejně jako se na to dívají naši partneři,“ říkal Sobotka před zástupci podnikatelů.

Sobotka měl poté v plánu schůzku se svým srbským protějškem Aleksandrem Vučičem. „Už máme pomalu po summitu, takže se zase vracím pomalu zpět k české agendě. Ale zase jsme tady zažili pravé severské počasí,“ říkal Sobotka Vučičovi, zatímco se venku dál sypal sníh.

alenal ( 25. listopadu 2016 23:54 )

V první řadě si myslím, že by to nebylo ani rozumné - vsadit na čínskou technologii. Zatím neexistují žádné reálné reference o kvalitě práce a materiálů. Pokud se podíváme na přední dodavatele - revoluční reaktory čelí zpožděním a prodražováním při své realizaci. Vsadila bych proto na reaktory evoluční - od korporace Rosatom. Česko-ruská spolupráce má svoji tradici, navíc by nám umožnili podílet se na stavbě nových bloků, což by prospělo naší ekonomice. Další výhodou je, že s technologií VVER umíme zacházet.

pohlavnenakazenajusa ( 7. listopadu 2016 06:20 )

"Dále obě strany podporují spolupráci v oblasti nakládání s radioaktivním odpadem,“ uvádí česko-čínský dokument." No vida, když jde o to, zřídit si u nás skládku jaderného odpadu, tak Číně najednou Dalajláma v Čechách nevadí.

tgbg ( 6. listopadu 2016 18:45 )

Dukovany rovnou do čínských rukou? Nikdy. To se raději nechám zničit ruskou jadernou zbraní!!!!

rockyshowman ( 6. listopadu 2016 15:46 )

 Co tak ji prodat Bakalovi. Nejsou s Bohoušem náhodou kámoši, nebo se mýlím. Nebo ji dejte církví, ta bere vše! Co blíží se konec ČR, že se vše prodává ?

tgbg ( 6. listopadu 2016 11:42 )

Dukovany rovnou do čínských rukou? Nikdy. To se raději nechám zničit ruskou jadernou zbraní!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa