Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka „stopku pro Jurečku“ s čínským premiérem neřešil. Vztahy jsou prý dobré

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. listopadu 2016
22:18

Deset minut a bylo hotovo. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se po oficiálním závěru summitu 16+1 v Rize sešel se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Během rychlé schůzky, kterou se podařilo dohodnout až během dne, vyjádřil Sobotka plán pokračovat v prohlubování vztahů a spolupráce. Vztahy však měla pošramotit návštěva dalajlamy v Praze a následné odmítnutí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v Číně. Co na to premiér v Lotyšsku řekl?  

Přiletěli největším letadlem, ubytovali se v největším hotelu na břehu Daugavy. Čínská delegace v Lotyšsku „netroškařila“. Po summitu zemí 16+1, kterého se zúčastnili zástupci států střední a východní Evropy a také samozřejmě Číny, se na závěr dlouhého jednacího dne sešli u jednoho stolu český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho čínský protějšek Li Kche-čchiang.

„Byla to skutečně velmi krátká bilaterální schůzka, která proběhla na okraj summitu 16+1. My jsme si potvrdili, že v tuto chvíli je důležité poté, kdy byl dohodnut určitý plán spolupráce pro nejbližší období, aby si česká a čínská strana vyměnily konkrétní projekty,“ řekl českým novinářům v Rize po schůzce Sobotka a Blesk.cz byl u toho.

Video  Sobotka se sešel s čínským premiérem: Jurečku prý neřešili.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Sobotka čínskému premiérovi zopakoval, že ho těší další čínské investice. Již předtím avizoval, že za letošní rok by měly být v celkovém objemu 22 miliard korun. Prezident Miloš Zeman přitom v minulosti mluvil až o 95 miliardách, tato částka se však nenaplnila.

„Snažil jsem se v tom krátkém čase, který byl k dispozici, zrekapitulovat ty hlavní cíle, které teď máme... Musím říct, že jsme neřešili nějaké problematické záležitosti,“ pokračoval Sobotka.

Český premiér přitom reagoval na dotaz ohledně posledních neshod s Čínou. Odstartovaly tím, že ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) přijal přímo v sídle svého resortu oficiálně tibetského duchovního vůdce dalajlamu.

Sobotka: Zájem rozvíjet vztahy má i Čína

Když pak chtěl Hermanův lidovecký kolega Marian Jurečka vycestovat do Číny, čínští ministři se s ním odmítli sejít a Jurečkovi, který se Hermana v kauze dalajlama zastával, asijskou cestu zrušili. 

„Musím říct, že jsme nešli do takovýchto detailů. Pokud jde o to zrušení cesty pana Jurečky, to řeší pan ministr zahraničí směrem k čínské velvyslankyni. Ale to, že jsme se tady dnes dohodli na tom, že budeme pokračovat v tom konkrétním plánu spolupráce, ukazuje, že ty česko-čínské vztahy jsou dobré. Potvrdili jsme si, že jsou na velmi dobré úrovni, že máme oboustranný zájem je rozvíjet,“ uvedl Sobotka.

Jurečka měl v Číně jednat o zemědělských dodávkách – i čínský premiér Li Kche-čchiang právě na summitu v Rize upozorňoval, že by Číňané měli zájem o „vysoce kvalitní zemědělské produkty“ ze zemí střední a východní Evropy. Právě tady vidí šanci pro české zemědělce Sobotka.

Český premiér také uvedl, že velký čínský trh skýtá řadu možností. A tak by se mohla alespoň částečně narovnat výrazně nevyrovnaná bilance mezi mohutným čínským dovozem do EU včetně Česka a o poznání menším vývozem do Číny. „Evidentně ty možnosti tady existují a teď je důležité, aby naše firmy toho využily,“ poznamenal Sobotka.

Když měl jmenovat konkrétní projekt, kde by Česko mohlo uplatnit svůj produkt, zmínil česká letadla, které však v Číně musí projít složitou certifikací. Sobotka věří, že by lepší možnosti mohla přinést konference o civilním letectví, kterou se Česko chystá uspořádat. 

Vznikne společný fond s Číňany. Státní peníze na to nedáme, říká Sobotka

Na summitu vyšlo také najevo, že se Čína a Lotyšsko pustily do založení nového finančního nástroje evropsko-čínské spolupráce – bankovního holdingu, ve kterém by mělo figurovat i Česko či Polsko.

„Delší dobu už se diskutovalo o tom, že by bylo dobře, aby v rámci formátu spolupráce zemí střední a východní Evropy a Číny existoval nějaký finanční instrument, který by mohl některé projekty podpořit. Vznikla myšlenka investičního fondu. Ten postupně vznikne a Česká republika se na něm nebude podílet tím, že bychom do toho dávali nějaké státní peníze, ale je možné, že některé privátní subjekty z ČR budou participovat na financování tohoto fondu a budou se potom podílet na rozhodování o tom, jaké projekty z tohoto fondu budou podpořeny,“ dodal premiér.

jetstream ( 6. listopadu 2016 01:03 )

takze kdyz cely svet tak mi take. to nam z ty republiky moc nezbyde co je nase je nase ale kdyz to vsechno prodame budeme mit co????? leda hov......

fotrpjotr ( 6. listopadu 2016 00:46 )

Celý svět obchoduje ve velkém s Čínou,jen našemu póvlu to vadí.

jetstream ( 5. listopadu 2016 22:30 )

Sobotka - sralbotka se posral

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa