Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš ani Bělobrádek vyhazov ministrů neplánují. „Je to věc ČSSD,“ shodli se

Autor: ČTK, zst, simao - 
4. listopadu 2016
15:15

Předsedové hnutí ANO Andrej Babiš a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek neuvažují o změnách ministrů svých stran. Možné změny v čele resortů ovládaných ČSSD jsou v kompetenci sociální demokracie a jejího předsedy Bohuslava Sobotky, shodli se. Sobotka v dopisu členům strany avizoval, že by do měsíce mohl obměnit vládní tým, plánuje změny i ve vedení strany. Udělat to chce na základě schůzek, které s ministry absolvuje v příštích dnech.

Babiš se ale „opičit“ nehodlá. Změny ministrů ČSSD jsou podle něj čistě záležitostí Sobotky. „Podle koaliční smlouvy má každá strana kompetenci vyměnit své ministry. Takže mně to ani nepřísluší komentovat,“ uvedl. „Pokud náš ministr nefunguje, tak ho vyměním bez ohledu na to, že pan Sobotka mění ministry. V tom nevidím žádnou souvislost,“ řekl.

Změny nechystají ani lidovci, sdělil Bělobrádek. „U ostatních je to věc jejich stran,“ uvedl.

Sobotka: Ať se naši partneři zamyslí i nad sebou

Úvahy ČSSD o změnách v kabinetu by podle Sobotky mohly být příležitostí pro koaliční partnery, aby se zamysleli nad svou reprezentací ve vládě. „Je to i příležitost pro naše koaliční partnery, aby se zamysleli, jestli tým, který je reprezentuje ve vládě, je to nejlepší, co mají k dispozici,“ uvedl.

Sobotka v dopise spolustraníkům výrazně kritizoval ANO. Vládnímu partnerovi podle něj stačí k volebním ziskům „často jen prezentace“. Hnutí způsobuje, že přestává fungovat politická slušnost, protože vede konfrontační a lživou kampaň, myslí si premiér. Podle Babiše tím Sobotka hází neúspěch ČSSD v krajských volbách na ANO. „Měl by ty příčiny asi hledat někde jinde,“ řekl vicepremiér.

Zeman vtipkoval: Sobotka otevřel druhou obálku

Sobotkovy výroky Babiše překvapují, premiér podle něj od lídra TOP 09 Miroslava Kalouska či další opoziční strany ODS převzal ‚protibabišovskou‘ rétoriku. „My jsme žádnou agresivní kampaň nevedli, agresivní kampaň vedla ČSSD,“ uvedl Babiš. Dopis obsahuje tolik nepravd, že mu nemůže věřit ani sám Sobotka, míní šéf ANO.

Prezident Miloš Zeman okomentoval Sobotkovo počínání při své závěrečné tiskovce na konci návštěvy Moravskoslezského kraje.

„Mám setkání s panem premiérem v úterý v Lánech ve 13:30 a do té doby se k tomu sice nebudu vyjadřovat, ale protože mám rád, když se politika dělá s úsměvem, tak vám řeknu jednu anekdotu,“ uvedl Zeman. 

A začal vyprávět. „Po volbách přichází nový premiér a od předchozího premiéra dostává tři obálky. A ten předchozí premiér mu říká: Když budeš mít nějakou krizi, otevírej postupně tyto tři obálky. Přichází první krize, premiér otevírá první obálku a tam je napsáno: Sveď všechno na mě. Stane se. Přichází druhá krize a premiér otevírá druhou obálku a tam je: Vyměň polovinu vlády. A přichází další krize, premiér otevírá třetí obálku a víte, co je tam napsáno? Připrav si tři obálky. Jinými slovy, premiér Sobotka dnes otevírá druhou obálku,“ říkal s úsměvem Zeman.

Aby pak o chvilku později přiznal: „Moje vztahy s částí ČSSD rozhodně nejsou úplně ideální.“

hejhej ( 6. listopadu 2016 16:11 )

První by měl vypadnout z politiky vlastizrádce Sobotka, následně zbytečný ministr na zbytečném ministerstvu Diensbier, ale hlavně sudeťák a slizský had Herman. Věřím, že po vlbách do PS se ČSSD a KDUČSL už nedostanou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa