Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka: Zeman není budoucnost ČSSD. A Babiš jede na dopingu médií

Autor: ČTK, Mii - 
4. listopadu 2016
12:20

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že budoucností strany není přimykání k tomu, co představuje prezident Miloš Zeman. Řekl to v pátečním vydání Týdeníku Echo. Sobotka ustoupil od své myšlenky, aby jeho strana vybírala svého kandidáta na prezidenta v referendu. Obává se, že by to mohlo sociální demokracii před volbami do Sněmovny rozhádat, což by odradilo voliče. Šéf ČSSD se opřel také do svého vládního kolegy Andreje Babiše z hnutí ANO. 

Pro sblížení sociální demokracie s prezidentem se po neúspěšných krajských volbách vyslovili například místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec nebo pardubický hejtman Martin Netolický. Podle Sobotky však spolupráce se Zemanem není cestou, jak získat do budoucna mladší voliče. „On se stává spíš národně, konzervativně orientovaným politikem,“ řekl Sobotka Echu.

Podle Sobotky Zeman říká řadu věcí, které by dříve v pozici předsedy vlády neříkal. „Nemyslím si, že naše budoucnost je v přimykání k tomu, co představuje Miloš Zeman, protože to je cesta do minulosti,“ uvedl premiér.

Od referenda o hradním kandidátovi Sobotka ustoupil

Sobotka v říjnu před volbami řekl, že jeho představou je, že by se k prezidentskému kandidátovi ČSSD měli vyjádřit všichni členové strany. Nyní od tohoto záměru ustupuje. „Volby do Poslanecké sněmovny jsou mnohem důležitější než prezidentská volba. A lidi nevolí rozhádané strany. Takže já nechci dělat nějaká vnitrostranická referenda,“ uvedl. Jeho cílem je zorganizovat na jaře sjezd, z něhož ČSSD vyjde jako relativně sjednocená.

Video  Zeman naznačuje: Sobotka by měl odstoupit. 
Video se připravuje ...

Babišův mediální doping dráždí Sobotku

Prezidentské volby se budou konat na začátku roku 2018, krátce po volbách do Sněmovny. Ty by se v řádném termínu měly konat na podzim 2017. Sobotka očekává, že hlavním soubojem voleb do Sněmovny bude „zápas o středového či levo-středového voliče“. „Musíme ho umět oslovit líp než miliardář v čele antisystémového hnutí,“ uvedl s odkazem na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

I když je politická soutěž v ČR volná, podle Sobotky není rovná. Prý kvůli tomu, že Babišovi patří mediální dům Mafra, rozhlasová stanice Impuls či televize Očko. „Babiš jede částečně na dopingu vlastnictví médií,“ řekl.

Hnutí ANO se podle něj také snaží vytvářet si spřízněné osoby napříč politickým spektrem. Zmínil to v souvislosti s vyjednáváními o koalici v Jihočeském kraji. „Nechci v ČSSD vlivové skupiny, ani ANO, ani kohokoliv jiného,“ řekl. Babiš podle něj vlivovou skupinu v sociální demokracii už v minulosti měl a následně ji přesunul do ANO. Zosobňoval ji například současný místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, dodal.

hejhej ( 6. listopadu 2016 16:17 )

Sobotka má v sobě více drzostí jako ho.ven. On, vlastizrádce a lhář si myslí, že s ním je vůbec nějaká budousnost? Za celou dobu, co je v politice - nic jiného ještě nedělal, neumí nic , než žvanit dlouho a o ničem.

jura1 ( 4. listopadu 2016 13:32 )

Zato nerozhodný Sobotka je budoucnost sama, proto bude pro něho a náš lid přínosem, když opustí politiku, na kterou vůbec nemá.

prezny ( 4. listopadu 2016 13:11 )

Sobotko, ty jsi nám odvážně rozvázal!

aeraluna ( 4. listopadu 2016 12:59 )

Toto prohlášení lze považovat za správné...ovšem pokud si pan Slaboch Kam Vítr Tam Plášť Sobotka myslí, že on je na tom jinak, hluboce se mýlí...

jarda304 ( 4. listopadu 2016 12:55 )

 pokud nemá čssd skončit jako ODS někde pod 10% není budoucností čssd především Sobotkova pravadaláskařská parta vč. samotného Sobotky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa