Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Spojme se proti Babišovi!“ vyzval Kalousek pravici. Fialova ODS chce jednat

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval ke sjednocení pravice proti Andreji Babišovi.
Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval ke sjednocení pravice proti Andreji Babišovi.  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
3. listopadu 2016
16:14

Jednotný pravicový blok proti Andreji Babišovi (ANO) navrhl na společné pravicové konferenci předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jedině tak je podle něj možné porazit v blížících se parlamentních volbách hnutí ANO. Návrh by měly projednat jednotlivé strany nejprve uvnitř, především vyzval ODS a KDU-ČSL. Předseda ODS Petr Fiala je ochoten spolupracovat, Pavel Bělobrádek za lidovce v jednotné kandidatuře do voleb budoucnost nevidí.

V českém politickém systému chybí středová strana se základní politickou váhou. KDU-ČSL kdysi snila o tom, že by podobnou úlohu zaujala, ale příliš se jí to nezdařilo. Omlouvám se panu předsedovi Bělobrádkovi, něco o tom vím, v té době jsem tomu předsedal. Nakonec ale vzniklo obrovské vakuum, které zalilo Babišovo ANO. To ale není vůbec politická strana, je to cizorodé těleso,“ řekl nejprve Kalousek na konferenci, kde vystoupili také předsedové ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Je třeba složit reparát všech demokratických stran. Východiska vidím dvě. Za prvé bylo by to odhodlání všech demokratických stran vstoupit do vlády pouze s demokratickými stranami nehledě na to, kdo je vítězem voleb. Druhá varianta je čistší – vítězství konzervativních stran ve volbách. Lze toho dosáhnout jen tím, že vytvoříme blok od středu doprava. Chceme-li porazit Babišovo hnutí, musíme se spojit. Neučiníme-li nic, vstoupí některé demokratické subjekty do Babišovy vlády. Zaniklo by liberální prostředí, přestalo by se jednat o demokracii,“ dodal následně jako možné cesty českých pravicových stran.

„Má-li někdo šanci porazit Babišovo hnutí jako rakovinový nádor české politiky, je to spojená pravice, i když to má obrovská rizika,“ dodal.

Fiala souhlasil, slibovat ale nic nechce

V boji proti Andreji Babišovi souhlasil s možnou spoluprací pravice předseda ODS Petr Fiala. „Je třeba se s tím poprat. My jsme novou Občanskou demokratickou stranou. Není to ale jen na nás. Mohu slíbit, že ODS chce být zodpovědná. Prošli jsme těžkým obdobím. Jsme novou stabilní stranou. Jsme připraveni diskutovat o užší spolupráci a hledat cesty k naplnění našich cílů s našimi partnery od středu doprava,“ řekl před několika desítkami hostů.

Bianco šek ale prý vystavovat nechce, nicméně o spolupráci je nutné se bavit a zjistit, zda by se stranám vyplatila.

Šéf ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk Šéf ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk | Foto: Jakub Poláček

Bělobrádek v jednotě budoucnost nevidí

Stopku Kalouskovu návrhu nevystavil ani předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Ukázalo se, že rovnice podnikatel a druhý nejbohatší člověk a pravicový člověk neplatí. Bude záležet na tom, jak se strany těžko definovatelné a protestní vyrovnají se svou minulostí. V hnutí ANO jsou bývalí levicoví i pravicoví politici,“ připomněl například pravou ruku Andreje Babiše. Jaroslav Faltýnek byl řadu let členem ČSSD. Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová pro změnu působila v ODS.

Cestou k vyrovnání je sebereflexe a generační výměna. KDU-ČSL vycházela z té nejmenší základny, z té prohry. Když jste noví a řeknete, že nemáte skandály, je to o mnoho jednodušší. Budeme se soustředit na to, jak oslovit další voliče, a také jakým způsobem se k sobě budeme chovat,“ nevyloučil vzájemnou spolupráci vicepremiér.

„Porazit hnutí ANO můžeme i odděleně. Otázkou je, zda vyhraje KDU-ČSL sama nebo s někým,“ prohlásil Bělobrádek s nadsázkou.

Došlo i na lidoveckou „špínu“

Mezi Kalouskem a Bělobrádkem to částečně přátelsky vřelo kvůli společné lidovecké minulosti. Kalousek v KDU-ČSL působil v letech 1992–2009, poté spoluzakládal TOP 09. Lidovcům předsedal v letech 2003–2006.

„Tím jediným cílem nemůže být porazit Andreje Babiše, to je hrozně málo,“ kritizoval Kalouskův návrh Bělobrádek. „To nemůže být, tím hlavním cílem je prosadit demokratickou politiku, kterou hnutí Anreje Babiše zabetonovává a znemožňuje provádět. Vypadá to jako, že si počkáš a někde tam prostě vždycky budeš. Ano, je to stoleté know-how, také jsem tomu předsedal,“ rýpl si Kalousek známou kritikou lidovců, že si pevně nestojí za svým.

„Stoleté lidovecké know-how, k tomu je třeba dodat jen rok 2006 a plánování koalice s Paroubkem,“ vrátil úder Bělobrádek připomínkou Kalouskovy minulosti.

Všichni s Babišem spolupracují

Všechny tři strany, tedy ODS, TOP 09 a lidovci, s hnutím ANO ale na některé politické úrovni spolupracují. Lidovci ve vládě, TOP 09 v komunální i krajské politice, ODS také v krajích.

Podle Fialy jde o prostředek naplnění politických cílů ODS. „Kde to šlo, jsme v koalici bez ANO,“ řekl k tomu a poukázal na rozdíly mezi celostátní a krajskou politikou. Poznamenal, že jeho strana se stala členem několika koalic bez vítězného hnutí Andreje Babiše.

Stejný rozdíl vyzdvihl i Miroslav Kalousek s tím, že ne všichni členové hnutí ANO jsou pro něj zlem a je třeba se s konkrétními lidmi bavit.

„My jsme neslibovali, že nepůjdeme do koalice, kde bude hejtman hnutí ANO,“ poznamenal Pavel Bělobrádek. Proti sobě postavil rektora ostravské univerzity Ivo Vondráka, který za ANO kandidoval. „S ním nikdo neměl problém,“ zdůraznil. Naopak prý ale v Královéhradeckém kraji neměla v tamním vedení ANO ani Babišova poslankyně.

zdonekk ( 28. ledna 2017 11:28 )

Kalousek zloděj ma odpískáno!!!

zdenekk-kouri-curaky ( 28. ledna 2017 10:12 )

chci sex s kymloli!!

suov ( 28. ledna 2017 09:50 )

K A L O U S K U, přišel tvůj čas, s tím se musíš smířit, a ne volat o pomoc strany, které už také skončily, ty nám už také ukázaly co umí, ale až TOP09 skončí, ty budeš pořád čestným předsedou, nebo na hrad- Mírov,,,

bohdazi ( 18. listopadu 2016 15:55 )

Že Kalousek ječí je jasné, že se k němu přidá Fiala je také jasné. Oba stále nepochopili, protože nechtějí pochopit.

11karel11 ( 4. listopadu 2016 10:44 )

Horáček, Kalousek, Fiala a další ODSáci a TOP je stále stejná banda. Už to tu bylo a více NE.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa