Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jurečkova cesta do Číny: Sama velvyslankyně neví, proč se nekoná

Autor: ČTK, Mii, zst - 
3. listopadu 2016
13:31

Proč ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nakonec do Číny nepojede? To se zřejmě nikdy nedozvíme. Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching na čtvrteční schůzce s náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou důvod nedokázala vysvětlit. Tlapa po setkání novinářům řekl, že velvyslankyně důvody zřejmě nezná. Doplnil, že se bude hledat nový termín návštěvy. Kdy by Jurečka mohl odcestovat na východ, není zatím jasné.

Důvodem zrušení cesty je podle českých politiků zřejmě podpora, kterou Jurečka vyjádřil svému stranickému kolegovi, ministru kultury Danielu Hermanovi. Ministr zemědělství se za Hermana postavil poté, co byl kritizován za setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. 

Jurečka měl koncem týdne v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. Do Číny ale nezamíří, protože čínští ministři plánované schůzky zrušili. Peking považuje dalajlamu za separatistu, který usiluje o odtržení Tibetu od Číny, a setkání zahraničních politiků s nositelem Nobelovy ceny za mír pravidelně kritizuje.

„Ptali jsme se po důvodech zrušení cesty pana ministra Jurečky. Paní velvyslankyně sdělila, že ty důvody neumí vysvětlit, nemá informace z ministerstva zahraničí,“ řekl Tlapa. Zdůraznil, že se pracuje na novém plánu Jurečkovy cesty. „Je to důležitý prvek ve strategickém partnerství a myslíme si, že by se tento závazný dokument měl plnit,“ řekl.

Ministr kultury Daniel Herman a další se v úterý ráno setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlamou. Ministr kultury Daniel Herman a další se v úterý ráno setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlamou. | Blesk/Mária Rušinová

Tlapa ve čtvrtek o dalajlamovi s velvyslankyní mluvil, podle něj ale nepadlo v rozhovoru nic nového. „Čínská strana velmi citlivě vnímá návštěvy dalajlamy a odlišuje, jestli to je návštěva oficiální a kdy neoficiální,“ řekl. Hermanovu schůzku s tibetským duchovním Peking podle něj vnímal jako oficiální i kvůli tomu, že se jí účastnili zástupci Senátu a Sněmovny.

Znepokojení nad zrušenými schůzkami čínských politiků s Jurečkou vyjádřil ve středu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zrušení schůzek podle něj nezapadá do letošní dohody o strategickém partnerství mezi Českem a Čínou.

Čínský protest kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého je to problém pro česko-čínské vztahy. „V uplynulých letech jsme udělali hodně proto, abychom podpořili export české zemědělské produkce, českých potravin do Číny a určitě by nebylo dobře, kdyby se tato komunikace a připravené plány teď narušily. Budeme mít zájem na tom, aby nedocházelo k těmto krokům ze strany Číny, aby i Čína respektovala strategické partnerství,“ řekl Sobotka novinářům před odletem na návštěvu Švédska.

Řeč byla na ministerstvu zahraničí prý i o setkání premiéra s jeho čínským protějškem Li Kche-čchiangem o víkendu v Rize. Diskutovali také o rozvoji vzájemného obchodu, kdy Česko zdůraznilo své úsilí o narovnání obchodní bilance. V současnosti míří do Číny české vývozy za 29 miliard Kč, opačným směrem je obrat obchodu téměř desetinásobný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hu11 ( 3. listopadu 2016 14:09 )

 Když se daří, tak se daří !! Jen více takových to lodí a máme zachvilku po čmoudech

dumik ( 3. listopadu 2016 14:08 )

 snad by mohl vyrazit na čínský nový rok do nějaké estrády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa