Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Starostové nechtějí Štěcha šéfem Senátu. Důvod? Čína a „poníženecké prohlášení“

Šéf Senátu Milan Štěch
Šéf Senátu Milan Štěch  (Autor: scom, archiv)
Autor: bru/ČTK - 
2. listopadu 2016
19:28

Předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí Jan Horník oznámil, že nemůže nyní dodržet dohodu o povolebním uspořádání Senátu, včetně znovuzvolení jeho předsedy Milana Štěcha (ČSSD). Zdůvodnil to tím, že ústavní činitelé, včetně Štěcha, v úterý navzdory kritice potvrdili platnost svého prohlášení o respektu k Číně. Horník to dnes sdělil s tím, že kvůli tomu na čtvrtek svolal jednání svého klubu.

TOP 09, která má v Horníkem vedené frakci své dva zástupce, v úterý vyzvala senátory, aby zvolili předsedou komory toho, kdo odvolá podpis šéfa Senátu pod pročínským prohlášením.

Horník očekával, že na úterní schůzce k zahraniční politice ústavní činitelé, tedy prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Štěch přehodnotí své „poníženecké prohlášení“. „Že na základě reakce veřejnosti a velké části politického spektra dojde k určité sebereflexi signatářů prohlášení nebo alespoň pana předsedy Štěcha,“ uvedl Horník.

Ústavní činitelé: „Postup byl správný.“

Ústavní činitelé se v úterý podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) shodli na tom, že postupovali správně. „Potvrdili jsme si, že ten postup byl správný a nevidíme v tom žádný problém,“ uvedl Zaorálek. Prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a konstatuje, že schůzky některých českých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou „nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“.

Horník poukázal na to, že prohlášení neodpovídá závazku z dohody o strategickém partnerství. V ní si ČR a Čína mimo jiné potvrdily „společný závazek ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnosti a vzájemné úcty“. Olej do ohně přililo podle Horníka i Zaorálkovo přirovnání dalajlamy k sudetoněmeckému vůdci Konradu Henleinovi, byť se za to ministr později omluvil.

Toto vše podle Horníka zpochybnilo jeho mandát k dohodám o povolebním uspořádání Senátu. „Nejsem momentálně schopen potvrdit dodržení smlouvy uzavřené podáním ruky s předsedy klubů ČSSD a KDU-ČSL,“ dodal. Proto chce věc probrat ve čtvrtek s ostatními členy klubu.

suov ( 4. listopadu 2016 16:23 )

Gazdík je nejhloupější politik a měl by odejít dobrovolně z funkce,,,,

joudajoudovy ( 3. listopadu 2016 10:59 )

a proc havloidni puciste neresi toto? staci pustit video http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Vyznamny-predstavitel-statu-EU-Celime-in vazi-branme-nase-matky-Orban-je-skvely-A-vite-co-Milos-Zeman-rekl-do-oci-Merkelove-461147

snehulak ( 3. listopadu 2016 09:28 )

milý pokrytče tgbg, můžeš nám tam nahoře ukázat někoho z tvých oblíbenců, který někdy v životě pracoval?

snehulak ( 3. listopadu 2016 09:25 )

STAN , od voleb a vystoupení Gazdíka ve stylu vítěze, nazývaní Čtyřprocentní prostě vyrostli spolu s těmi 4% a jedním senátorem navíc než minule. Pro ně nebude problém, toho Štěcha shodit. Vůbec nechápu, proč se trhli od Kalouska, protože kecy mají naprosto stejné a nereálné. Asi se z Gazdíka stával druhý kohout na jednom smetišti (tedy kohout je trochu přehnané, ale v přísloví se kapoun nepraví)..

tgbg ( 3. listopadu 2016 08:29 )

Štěch bývalý komunistický vyvrhel, člen OF a odborář. Tedy člověk, který podobně jako prezident Zeman nikdy nepracoval. Jako bývalý komunista, stejně jako Zeman je odhodlaný našemu státu škodit na přímý popud nacistů a fašistů z Ruska!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa