Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šikanuješ? Připrav se na vyhazov ze školy. Valachová chce tvrdě trestat agresory

Autor: zst, tmp, ČTK - 
1. listopadu 2016
12:00

Tvrdý trest za šikanu. Agresoři budou bez milosti okamžitě vyloučeni. Takové změny chce ve školském zákoně ministryně Kateřina Valachová (ČSSD). Nová pravidla se budou týkat zvlášť závažných fyzických a verbálních útoků mezi dětmi či na učitele. Valachová tak reaguje na tragický případ ze střední průmyslové školy na Třebešíně, kde zemřela šikanovaná učitelka, uvedla MF Dnes.

Nová pravidla by měla začít platit už od příštího září. „Zpřísňujeme postih, když selžou všechna preventivní opatření a dojde k útokům na učitele nebo mezi dětmi. A také zpřesňujeme pravidla, aby k těmto případům nedocházelo,“ řekla MF Dnes ministryně školství Kateřina Valachová. Ta nechce zvyšovat tresty, ale zaručit, aby se těžké případy šikany dostaly k soudu.

„Už dnes trestní právo umožňuje posoudit napadání učitele jako zvlášť zavrženíhodné, zpřísnění trestů by zlepšení nepřineslo. Potřebujeme si vynutit, aby školy možnosti, které máme, využívaly,“ vysvětlila ministryně. Návrh bude obsahovat povinnost pro ředitele škol studenta za závažné provinění okamžitě ze školy vyloučit. Správní řízení by se muselo zahájit okamžitě.

Diskuse o postavení a ochraně učitelů se v poslední době objevovaly opakovaně. Naposledy v souvislosti s kauzou šikanované učitelky Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze. Objevovaly se návrhy, že by učitelé mohli mít postavení veřejného činitele nebo úřední osoby, ale ty opakovaně odmítla ministerstva spravedlnosti a vnitra.

Žáků základní školy se to netýká

Právě případ šikanované učitelky na pražské průmyslovce se staly impulsem pro změnu školského zákona. „V tomto případě selhalo vedení školy tím, že nic neudělalo. Je třeba ochránit učitele stejně jako ostatní, do budoucna nemůže být odkázán jen na to, zda má moudré vedení školy,“ doplnila Valachová.

Vyloučení by se nemohlo týkat žáků, kteří plní povinnou školní docházku, ani žáků a studentů umístěných v zařízení ochranné nebo ústavní výchovy nebo v zařízení pro preventivně výchovnou péči. U druhé skupiny by o tom musel rozhodovat soud.

Nově by také ředitelé mohli mít povinnost veškerá závažná provinění hlásit do 24 hodin orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a státnímu zastupitelství. Mohlo by se to využívat u dětí na základní škole, kde není možné vyloučení právě kvůli povinné školní docházce. Řešením u takových případů by mohlo být přesunutí na jinou základní školu. Proti tomu se ale bouří předsedkyně Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová. „To problém neřeší, jen ho přesune jinam,“ řekla.

sharp ( 1. listopadu 2016 13:15 )

To je tak, když rodiče nemají na své dětičky čas a je pak vychovává ulice. Rodiče totiž musí pro svého zaměstnavatele vydělávat od rána do večera a někdy také o víkendech.Učitelé jsou pak bezradní, pro výchovu by pak neměli čas na učení. Takže někteří učitele se k šikaně připojí svou arogancí a nezájmem co naučit. Jen si něco odvykládají a pak jen hodnotí.Máme nastolen špatný společenský systém a špatné morální hodnoty.

aeraluna ( 1. listopadu 2016 13:01 )

tak tím šikanisty vážně dojmou Bububu, vyhodíme tě ze školy

11karel11 ( 1. listopadu 2016 12:50 )

V televizi násilí, násilnické hry, vždyť ty děti v tom vyrůstají od raného věku, proč se divit, s tím musí počítat a bude ještě hůře. Samý podvod, lži, zlodějny ve všech odvětvích, úpadek morálky, úpadek i školství, co tu dobře fungovalo, tak se muselo změnit. I někteří učitelé šikanují děti. Např. Když učitel zkouší z učiva, které neprobral a pak známkuje negativně, to je také šikana. Děti jsou velcí pozorovatelé a snaží se se vzorů dospělých lidí , zkoušek také. ....Začíná velký úpadek celé společnosti.

Anifa ( 1. listopadu 2016 12:15 )

Já se domnívám, že nejvíce šikany se objevuje na školách základních, bohužel už na 1. stupni. Učitelé o tom většinou nevědí, spíše nechtějí vědět a vedení školy se brání tyto případy řešit.Šikanující si dovolují čím dál tím víc a když přejdou na učňák nebo střední školu jsou z nich hajzlíci, kterých se všichni bojí včetně učitelů a rodičů.Opatření bude k ničemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa