Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

ČSSD nad propastí, členy naštval průzkum. Politolog: Je Sobotka v ohrožení?

Autor: simao - 
31. října 2016
20:52

Míří ke kraji propasti. Průzkum STEM po krajských volbách ukázal, že ČSSD stále výrazněji ztrácí na Babišovo hnutí ANO. Voličů má dle něj dvakrát méně – preference 29,7 % ku 14,4 % vypadají hrůzostrašně. Ve straně vzbudí debatu o dalším směřování, míní politolog Zdeněk Zbořil. Někteří sociální demokraté se již ozývají. Je předseda Bohuslav Sobotka v ohrožení? A má strana někoho na jeho místo? Pomohla by třeba žena? Šanci větří opět i Michal Hašek, říká Zbořil v rozhovoru pro Blesk.cz.

Takhle špatný výsledek ČSSD nepamatuje. 14,4 % za říjen 2016 je výrazná ztráta oproti 20,7 % ještě v září. Na mizerném výsledku v průzkumu se podepsal neúspěch v krajských i senátních volbách.

A mezi očekávaného lídra v podobě Babišova hnutí ANO a sociální demokraty se vklínili ještě komunisté. ANO přitom posílilo, v září mělo 24,6 %, nyní se těší z výsledku 29,7 %. Komunisté setrvávají na svých pozicích, i když ve volbách také dvakrát nezazářili. Po 14,3 % v září není 14,6 % v říjnu špatných.

Huml: Uzrál čas na diskusi o předsedovi

A některé hlasy z ČSSD naznačují, že nastal čas na debatu o tom, kdo by měl dál stranu vést. Česko totiž příští rok čeká další ostrá kampaň s volbami do Poslanecké sněmovny. „Já jsem stál za Slávkem Sobotkou, když se ho snažili odvolat a nabádali ho po volbách, aby rezignoval. Tenkrát na to nebyla doba. Ale teď je na diskusi, kdo by měl vést stranu, čas,“ řekl poslanec ČSSD Stanislav Huml deníku Právo. „Diskuse o vedení strany je legitimní,“ podpořil jej i Jaroslav Foldyna. Již dříve navrhoval vnitrostranické referendum jeden z účastníků lánské schůzky za Sobotkovými zády Jeroným Tejc.

Bohuslav Sobotka věří, že bude vést stranu i nadále. Volební sjezd je na pořadu dne až na jaře 2017. Nad problémy sociálních demokratů ale oči zavírat nemůže. A tak se nadcházející sjezd ČSSD patrně povede ve vášnivé atmosféře. Tvrdí to v rozhovoru pro Blesk.cz i politolog Zdeněk Zbořil.

Politolog: O problémy si ČSSD říká delší dobu

Blesk.cz: Co říkáte na propad preferencí ČSSD po krajských a senátních volbách?

Zbořil: Sestup popularity ČSSD trvá už delší dobu. Málo platné, i ty volby do krajských zastupitelstev a Senátu jsou jakýmsi průzkumem veřejného mínění. A protože to dopadlo pro ČSSD špatně, tak to samozřejmě zanechalo stopy i na tomto prvním povolebním průzkumu.

Není se tedy co divit. Ale pravdou je, že oni si o to říkají delší dobu. Nevystupují jako strana, která je schopná přesvědčit lidi, že to s nimi myslí dobře, což je sice politický podvod, ale lidi to chtějí slyšet, že jim ta politická strana v něčem pomůže. A tentokrát jsme to neslyšeli.

Nedokázali ovládnout ani ten antibabišismus, který přešel v jakési současné mlčení k těm problémům. Neukázali rozhodnost. Oni jsou, jak já tomu říkám v souvislosti s KSČM, v takovém setrvalém stavu, jako kdyby čekali na to, že přiletí nějaká múza, která je políbí nebo políbí jejich voliče, a samo od sebe se to obrátí. Ale ony se jim sčítají ty jejich nešťastné problémy, do kterých se dostali dávno.

Je podle vás pozice předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky v ohrožení?

Je to nyní zvláštní stav. Průzkum jistě způsobí větší napětí uvnitř strany, ale budou se bát nějakých rozhodných kroků. To je vždycky taková první reakce na takový zvláštní propad a neúspěch. Oni se budou snažit zachovat tvář a chovat se jako strana, která je jednotná a bez vnitřních rozporů, ale možná že se to objeví až za nějakou dobu, možná až na jarním volebním sjezdu. Rozhodně se ale o tom bude uvnitř strany mluvit a jednat.

Rýsuje se dle vás v ČSSD někdo, kdo by na nového stranického lídra mohl aspirovat?

Mám pocit, že oni mají spoustu schopných lidí. Teď se spekuluje o panu Chovancovi, ale ten má také své klady a zápory. Pan Tejc, pan Hamáček, to jsou také lidé, kteří by mohli hrát roli těch, kteří straně dají nějaký nový směr. Všichni tři mají výhodu, že nejsou předsedy vlády.

Pan Sobotka také doplácí na to, že musí vyrovnávat ty rozpory a rozdílné názory uvnitř koaliční vlády, a právě proto vypadá jako člověk, který má větší smysl pro kompromis než pro nějaké razantní rozhodnutí, se kterým by se ale dostal do konfliktu v té koaliční vládě. To je daň, kterou musí zaplatit.

Čekáte tedy kvůli tomu i výraznější vnitřní pnutí v ČSSD?

Sobotka a Chovanec nastoupili do čela brzy a jsou veteráni ČSSD. Jak ale říkal Oliver Cromwell, už jsou tam příliš dlouho, aby ještě dokázali udělat něco dobrého. V té straně je spousta lidí, kteří čekali na ten neúspěch, v podstatě je to důsledek volebního neúspěchu ve volbách do Poslanecké sněmovny, který se podařilo nějakým způsobem, jak říkají oni sami politici ustát, zabránit propadu, ale teď se to díky tomu superdrahému průzkumu veřejného mínění, kterým byly volby do krajských zastupitelstev a Senátu, tak se jenom uvolnila ta stavidla, která zadržovala ten postupný neúspěch.

Mimochodem, po těchto volbách filozof Václav Bělohradský, který ale kandidoval za ČSSD, vařil na Praze 6 polévky či špagety se Stranou zelených, nám najednou oznámil, že ta strana je v krizi. Tak hergot, proč nevystoupil v té předvolební kampani s tím, že strana je v krizi a on že přijel na bílém koni, aby ji zachránil. Já vím, že by se mu to asi nepovedlo, ale bylo by to nějaké politické rozhodnutí, které by mohlo někoho zaujmout. Ne všechny voliče, ale aspoň někoho. A ne takové povídačky, až když je po válce.

„Zimola je úspěšný, Hašek energický“

Tím, kdo potáhne ČSSD v dalším střetu s ANO – tedy jejím novým volebním manažerem pro volby do Poslanecké sněmovny – by se mohl stát Tomáš Prouza, uvedly Lidové noviny. Jak to vnímáte?

Neumím si představit, že by to pan Prouza, při vší úctě nejenom k jeho mládí, ale i k jeho přemýšlení, které není tak výrazné, že by tu stranu nějak mohl otočit. On je, bohužel tedy k jeho škodě, pokračováním toho ‚nedomrlého vývoje‘ strany bez jasných kontur.

Jeden z mála vítězů v ČSSD v poslední době je jihočeský hejtman Jiří Zimola. Mohl by hrát výraznější roli i on?

Nejsem v tomto důvěryhodný tipař (smích). Z mé strany by to totiž vypadalo, že mu příliš fandím. Já jsem o panu Zimolovi mluvil, když byla tehdy ta tzv. lánská schůzka a útočilo se na něj. Říkal jsem: Pozor, pozor, útočíte na jednoho z nejúspěšnějších politiků ČSSD v celé republice, který má silnou pozici a může zopakovat úspěch ČSSD v případných dalších volbách. Je sympatický, a on politik, málo platné, sympatický musí být.

On se třeba pan Chovanec chová dost obratně na to, jaké má plzeňské vzdělání, ale je to člověk stvořený pro politiku. Ale on pořád působí jako bubák. Sice mladý, ale mladý bubák. A jak bude stárnout, tak z něj bude ten starý bubák.

A co naopak muž, který na vlastní kůži okusil volební propadák ČSSD, Michal Hašek? Znamená jeho neúspěch politický konec, či politickou přestávku?

To asi ne, protože on je velice obratný a hlavně energický. Když padl v Jihomoravském kraji, tak bude dělat něco jiného, ale tahle událost – pád preferencí – mu dodá energii. Jde o to, aby ji nesměroval jenom osobně proti Sobotkovi, protože mu má co vracet. Také byl předmětem útoků i ze strany svých stranických kolegů.

Michal Hašek se může cítit jako oběť, to, zda právem, nebo neprávem, nechme stranou. Ale já si myslím, že jeho to pobídne k další aktivitě a že si nějaké své významné postavení, dokonce bych se nebál tvrdit ve vedení ČSSD, udrží, nikoli ale jako případný kandidát na předsedu, na to nevěřím. Dokonce si myslím, že je natolik obratný, že by to ani nechtěl udělat. Ale že mu to dělá dobře, ten neúspěch Sobotkův, to on jistě najevo s nějakým velkým jásotem dávat nebude. Věřím, že mu to ale tu radost působí.

Bylo by to neortodoxní řešení v této situaci, ale může ČSSD pomoci žena, v případě, že by se strana rozhodla pro obměnu vedení? Nyní v předsednictvu mají dvě – ministryni Marksovou a Lenku Tesku Arnoštovou. Nastane podle vás čas pro to, aby zaujaly ještě výraznější pozice?

Já jsem si kdysi myslel, když byla paní senátorka Gajdůšková, že je to nadějná figura, ale to bylo totální zklamání, ta se úplně nepovedla. Paní Marksová je až příliš hašteřivá nebo temperamentní politička, v té straně se mi nezná, že by měla nějakou velkou naději. Možná že na krajské úrovni by se dala najít někde nějaká výraznější osobnost, ale nemyslím, že by to byla taková osobnost, že by mohla nahradit Bohuslava Sobotku. To on je zase přece jenom o nějaké to patro v politice výš a má několikanásobně vyšší kvalitu než jeho případné ženské protikandidátky.

salto ( 1. listopadu 2016 08:31 )

Dobře řečeno

luder ( 1. listopadu 2016 03:22 )

http://prace.hyperinzerce.cz/herec/inzerat/12460369-brigada-28-10-2016-staromestske-namesti-komparz- 100-kc-h-nabidka-praha

..krakonos500 ( 31. října 2016 23:19 )

Ozubená pleš se drží koryta jako houno košile. Co jiného mu zbývá, když se nikdy v životě neživil žádnou prací.

hejhej ( 31. října 2016 22:30 )

Aby to výsledku nebylo pro ČSSD ještě méně procent. Lidé nezapomínají: Církevní restituce a oni se spojí s KDUČSL do koalice, OKD a byty , urychlená reorganizace policie, věčné lhaní o přijímáni migrantů, lezení Merlelové a Bruselu do řiti proti zájmům občanů ČR.

1pravda1 ( 31. října 2016 21:58 )

ČSSD - bohužel, těch chyb už bylo více než dost! Naprosté ignorování velkého slibu zrušení církevních restitucí a sklonění se před KDU-ČSL, hašteření Marksové o pár milionů pro Klokánky bylo velmi trapné, když se tak nesystémově rozdává jinde, policejní reforma tak neskutečně arogantně podporovaná Chovancem a Sobotkou a hádání se s Babišem, který měl v tomto pravdu, dokonce to musí vyšetřovat komise - tak co to dělá Chovanec za rozhodnutí, velká chyba - ignorování ANO - pokud chce, že může odejít z vlády a ČSSD bude mít podporu TOP09!! hrůza, neustále pomlouvání vlastního ministra financí, který ovšem má výsledky, že, jinak z čeho byste rozdávali socani, jak je vaším zvykem i tři dny před volbami, do krajských voleb dají lháře ulhaného Haška, a polokmotra Nováka, a myslí si, že nabízejí to nejlepší Valachová nás otravovala s inkluzí velmi dlouho, Mládek bez jakéhokoliv vysvětlování prostě řekne CETU jsme podepsali a TTIP podepsat chceme. Sobotka - neustále žvaní dokolečka několik vět a mele o dobrovolných kvotach a přitom další země dávají žalobu na kvoty atd. A opravdu poslední výpad - Sobotka budeme hledat inspiraci u Pirátů...... Sobotka je nehádavý typ možná, ale jde na něm vidět, že nemá ale vůbec žádný opravdu osobní názor na nic.... neví, kterého poradce dříve poslechnout. No ale oni stejně řeknou, že za neúspěch může Babiš a zlomí jim to vaz tak jako Antibabiš Kalouskovi. Strany negace už nikdo nechce. Udělejte Haška předsedou a končíte, s takovým lhářem vítěz voleb vyjednávat nebude a lhář nemá co ve vysoké politice dělat, zapomenuto to nebylo tak jako pučistovi z bazénku Škromachovi i Tejcovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa