Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Reorganizaci policie chtěl sám Šlachta, tvrdil „na koberečku“ exministr Pecina

Autor: ČTK - 
31. října 2016
12:15

O reorganizaci policie se mluvilo v letech 2009 nebo 2010, uvedl po výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí bývalý ministr vnitra Martin Pecina. Podle něj se diskutovalo o sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru, které mu navrhovali tehdejší šéfové obou útvarů - Robert Šlachta a Libor Vrba. Podle Šlachty se však debatovalo jen o sloučení analytických částí útvarů, jinak měly policejní jednotky zůstat svébytné.

Pecina dnes před poslanci mluvil jen krátce, na tiskovou konferenci přišel zhruba půl hodiny po začátku jednání. Novinářům řekl, že za ním Šlachta s Vrbou přišli na přelomu let 2009 a 2010. "Sdělili mi, že by bylo vhodné v nějakém střednědobém horizontu oba dva útvary spojit pod jednotné velení s tím, že jeden z nich by dělal velitele a druhý jeho zástupce," řekl Pecina.

Šlachta patří mezi nejhlasitější kritiky reformy, odešel kvůli ní od policie. Nyní působí u celníků, kde se od 1. listopadu stane náměstkem generálního ředitele celní správy pro oblast pátrání.

Šlachta dnes ČTK řekl, že se o reformě policie vedla dlouhá debata. Podle něj se zvažovalo a navrhovalo zejména sloučení analytických částí obou útvarů. Předejít by se tím mohlo například situacím, aby protikorupční i protimafiánský útvar nepracovaly na stejném případu. "Jinak měly oba útvary zůstat svébytné," řekl dnes Šlachta. Podle něj se nenavrhovalo sloučení útvarů tak, jak se uskutečnilo v letošním roce, kdy se sloučily pod jednotné velení do Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Řeší se i kauza Vidkun

Pecina také uvedl, že se ptal na názor tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů. "On mně řekl, že v SRN snad taková organizace policie je a že v české policii se také dlouho hovoří o tom, že by mělo vzniknout něco jako Národní kriminální úřad," řekl Pecina. Reforma pak podle něj nezačala, on ve funkci po volbách skončil. "O celé té věci toho vím velmi málo," uzavřel Pecina. Ministrem vnitra byl v úřednických vládách Jana Fischera a Jiřího Rusnoka.

Pecina podle místopředsedy komise Martina Lanka pouze potvrdil informace, které se v minulosti objevily v médiích. "Na dotazy členů komise, kterých mnoho nebylo, řekl, že to tak skutečně podle něj bylo," dodal Lank. Po Pecinovi k výslechu přijde ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který patřil mezi největší kritiky změn, a bývalý ředitel olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Petr Uličný.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Výsledky vyšetřování měly být známy do konce října. Komise však ještě potřebuje vyslechnout řadu lidí. Požádala proto o prodloužení lhůty, čemuž poslanci vyhověli. Na výslednou zprávu má čas do konce ledna.

 

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 31. října 2016 14:50 )

zdenekk...dnes perlíš pod nickem ,,partyzanka.michel....jak originální..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa