Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrad objednal 70 tisíc fotek Zemana. Expert: Předvolební kampaň jede už dlouho

Autor: zst - 
31. října 2016
19:14

Správa Pražského hradu objednala v minulých dnech 70 tisíc barevných a podepsaných fotografií prezidenta Miloše Zemana za 161 tisíc korun. Blesk.cz to zjistil z veřejně přístupného registru smluv. Podle hradního mluvčího se ale stále ještě nejedná o předvolební kampaň. Prý jde o standardní pohlednice pro fanoušky. Podle experta ale kampaň do prezidentských voleb v podstatě začala Zemanovým zvolením.

Prezident Miloš Zeman stále tají, zda se bude snažit o obhajobu svého postu na jaře 2018, nebo ne. Otevřeny chce mít ale zdá se oboje vrátka. Začátkem září se například objevil na desítkách billboardů u příležitosti vydání své knihy. Teď zase Správa Pražského hradu doobjednala „fanouškovské karty“ s prezidentovým podpisem.

Zeman přitom už dříve tvrdil, že pokud se bude o hradní křeslo skutečně znovu ucházet, kampaň dělat nebude. „Kdybych se rozhodl kandidovat, nepůjdu do žádné volební kampaně. Voliči by měli posuzovat výsledky mé práce v uplynulých pěti letech,“ tvrdil v jednom z rozhovorů.

V tomto duchu potvrdil jeho slova znovu i jeho mluvčí. „Jde již o dlouhodobou aktivitu, která nemá s volbami nic společného. Ostatně, zda bude, nebo nebude kandidovat, pan prezident oznámí v březnu příštího roku,“ řekl Blesk.cz Jiří Ovčáček.

Jedná se o podepsané pohlednice pana prezidenta, které jsou rozdávány na všech setkáních s občany, ve firmách, školách nebo institucích, kde se pan prezident setkává se zaměstnanci, použity jsou také pro studenty a skupiny, které navštíví Pražský hrad,“ popsal Ovčáček, k jakému účelu mají pohlednice primárně sloužit.

Video Zeman bude kandidovat znovu, zní z kuloárů. Co na to prezident? - redakce BleskTV
Video se připravuje ...

Během jediné krajské návštěvy jich prý Zemanovi lidé rozdají kolem pěti tisíc kusů. „Pro 13 krajů tedy, s nutnou rezervou, 70 000 kusů,“ dodal s tím, že je výhodnější objednat propagační materiály „ve velkém“, a ne na každou návštěvu zvlášť. Pohlednice vyjdou Správu Pražského hradu na 161 tisíc korun, jedna z nich stojí tedy 2,3 koruny. Objednávka bude placena z rozpočtu, tedy z kapes daňových poplatníků.

Prezident Zeman rozdával své podepsané fotografie i na Střední průmyslové škole v Hranicích. Prezident Zeman rozdával své podepsané fotografie i na Střední průmyslové škole v Hranicích. | ČTK

Politolog: Zemanova kampaň je permanentní

Ať už jsou pohlednice pro fanoušky skutečně jedním z dílků skládačky předvolební kampaně, nebo ne, nehraje to podle politologa Josefa Mlejka z Univerzity Karlovy roli. Zemanova kampaň je podle něj neustálá.

Miloš Zeman se od začátku, nebo skoro od začátku, snaží o znovuzvolení. Výkon své prezidentské funkce pojímá jako takovou permanentní kampaň. To ale není nic zvláštního, v politice je to běžná věc. Zejména díky medializaci a internetu lidé sledují politiky neustále, proto se výkon politiky stává permanentní kampaní. Každý politik ve funkci se musí snažit, aby byl něčím zajímavý,“ vysvětlil Zemanovy aktivity. Částí prezidentovy kampaně je prý také cestování po krajích, díky němuž může být v přímém kontaktu se svými voliči.

Proč ale Zeman s oznámením své chutě do druhého prezidentského souboje otálí? „Oznámení kandidatury je součást kampaně, takže je dobré to načasovat tak, aby to bylo pro kampaň výhodné. Teď by bylo příliš brzy,“ poznamenal Mlejnek.

Ani expert si ale není jistý, zda Miloš Zeman skutečně znovu do boje o Hrad vytáhne. „Limitující může být jeho zdravotní stav. A pak také, pokud si nebude jistý, že má velkou šanci na vítězství, z toho může vycouvat a může se právě na věk a zdravotní stav odvolat,“ míní politolog s tím, že Zeman definitivní rozhodnutí strategicky oddálil i proto, aby viděl, jak si bude u lidí aktuálně stát.

„Kdyby se stalo, že mu budou padat preference, nebo by se objevil nějaký opravdu silný kandidát, tak on, než aby riskoval porážku, raději kandidovat nebude,“ uzavřel Mlejnek.

Připomeňte si oslavy 28. října, které rozdělily republiku na dva tábory:

anka ( 1. listopadu 2016 00:10 )

normalni clovek ho volit nemuze....

kores ( 1. listopadu 2016 00:03 )

kores ( 31. října 2016 23:47 )

Dřel by .

kores ( 31. října 2016 23:38 )

Dnes jsou upsané, píše jim jen krakonos500

kores ( 31. října 2016 23:35 )

Ovčák je bude rozdávat u plotu uprchlíkům na uvítanou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa