Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Policejní šéf Tuhý: Vítej v klubu, napsal mi po sebrání řidičáku můj předchůdce

Autor: Marcel Mihalik - 
31. října 2016
10:50

Souboj o reformu policie, ale také divoká jízda autem. S takovými událostmi si teď spojují lidé policejního prezidenta Tomáše Tuhého (44), který poskytl Blesku vydatný rozhovor. Tuhý v něm zmiňuje mimo jiné to, jak si ho kvůli překročení povolené rychlosti dobíral jiný hříšník z řad bývalých šéfů policie. Ale také to, jak je sám věřící a už dvakrát se dostal k papeži do Vatikánu. Stranou samozřejmě nezůstala ani reforma policie, kvůli které Česko zažilo horké léto.

Pane generále, jezdíte rád rychle?

Nejezdím rád rychle, protože si uvědomuji, v jakém stavu jsou komunikace, jaký je provoz a samozřejmě pokud jsem nucen jet rychle, tak k tomu bývají konkrétní důvody.

Že jste přišel na půl roku o „papíry“, když jste jel na úseku s povolenou padesátikilometrovou rychlostí dvakrát tolik…

Byl jsem jako každý jiný občan zastaven hlídkou. Ten incident jsem jakkoli nezapíral a důvody, proč jsem překročil rychlost, jsem uvedl správnímu orgánu, který už se mnou provedl takzvaný výslech (Tuhý uvedl, že spěchal řešit turecký puč, ale nezapnul si maják, pozn. red.). V minulých dnech jsem převzal rozhodnutí správního orgánu ministerstva vnitra, které se týká přestupku v dopravě - překročení rychlosti. Nesu plnou odpovědnost za toto překročení rychlosti, a proto jsem trest, který mi byl vyměřen s pokutou deseti tisíc korun a šesti měsíci zákazu řízení přijal a respektuji ho. Na místě jsem se vzdal možnosti opravných prostředků, tudíž rozhodnutí nabývá právní moci.

S rychlou jízdou měli problém i vaši předchůdci Tomášek, Husák. Čím to je, že jezdíte jak piráti?

Jeden nejmenovaný bývalý policejní prezident mi poslal zprávu: „Vítej v klubu.“ Já to samozřejmě nechci zlehčovat, rozhodně bych neměl dávat příklad k tomu, aby se lidé dopouštěli podobných jednání. Ale na druhou stranu pro občany je dobrá zpráva i to, že pokud i já jako policejní prezident se dopustím přestupku, tak za něj musím nést konkrétní důsledky. Jako každý jiný občan.

Rodiče unesených dětí z Litoměřicka kritizovali policistku, která prý byla v pátrání po nezletilých laxní. Pochybila z vašeho pohledu?

Já v tuto chvíli nemám finální výstup odboru vnitřní kontroly, která prováděla přezkum celého postupu. Domnívám se, že ústecká policie dělala maximum pro vypátrání dětí. Hovořit nyní o tom, že pochybila, je předčasné. Je otázkou, zdali to bylo přesně tak, jak to bylo prezentováno v některých médiích. Na všechny otázky je třeba veřejnosti pravdivě a uspokojivě odpovědět.

Nedávno jste uvedl, že by se v britských ulicích mohli objevit čeští policisté. Je to tak?

V současné době nejsou dány důvody pro to, aby čeští policisté působili ve Velké Británii. Já jsem navštívil londýnskou metropolitní policii, kde jsem se zajímal o tragédii, kdy byl ubit český občan, a chtěl jsem být od kolegů ubezpečen, že udělají maximum proto, aby byly zodpovězeny všechny otázky, které se týkají tohoto smutného příběhu. Po novém roce by do Velké Británie mohl nastoupit český styčný důstojník, aby byl k dispozici pro řešení problému našich občanu. Vyslání více policistů se ale zatím nepřipravuje.

Během léta policie prošla reorganizací, která přinesla tolik kritiky, až se v jednu chvíli mluvilo o pádu vlády. Najednou je klid. Jak funguje Národní centrála proti organizovanému zločinu?

Jsem rád, že se nenaplnily ty černé prognózy, to znamená, že budou odcházet stovky policistů. Odešla pouze hrstka největších křiklounů. Dneska řada původních kritiků pracuje na tomto projektu ve vedoucích pozicích a pracuje dobře. Žádný stav není ideální. Nicméně celý projekt Národní centrály proti organizovanému zločinu byl připraven s těmi nejlepšími úmysly, mimo jiné i jako reakce na současné evropské trendy. Boj proti organizovanému zločinu už dnes není úzce profilován jen na samotný organizovaný zločin. Dneska se prolíná s ekonomickou a kybernetickou kriminalitou. A to je i náš cíl. Vedení centrály se stabilizovalo. Architektura centrály se stále dopracovává. A mají do ní možnost svými podněty přispívat všichni, kterých se to týká.

Ve věci obvinění vaší osoby z „brutálního úniku informací“ státním zástupcem Ivem Ištvanem a „posledními poctivými“ policisty Šlachtou a Komárkem, že jste podle nich zradil policii a posílal hlášky spřízněným politikům, došlo podle sněmovní vyšetřovací komise k obratu. Zdá se, že to byli naopak oni, kdo se pokusili ovlivnit demokratické volby ve prospěch jednoho vládního hnutí. Co podniknete?

Počkám si na výsledky prověřování. Celá ta kauza, a na tom trvám, je pro mě nepochopitelná, nepravdivá a uměle vytvořená. Myslím si, že to může mít i širší pozadí. Nicméně nemám informace, jimiž dnes disponuje vyšetřovací komise. Ale budu rád, když se všechny ty věci vysvětlí a když konkrétní osoby budou za to jednání, které já považuji za protiprávní, postiženy. To, že žijeme v demokratické společnosti, neznamená, že může kdokoli na kohokoli vytvořit špínu, kterou použije například k likvidaci vedení tak významného sboru, jako je Policie ČR.

Policejní prezident Tomáš Tuhý v rozhovoru pro Blesk Policejní prezident Tomáš Tuhý v rozhovoru pro Blesk | Blesk - Jakub Poláček

Cítíte, že jste byl spolu s policií zatažen do politických her, a tudíž zneužit?

To, že vedení policie bylo vtaženo do politických her, jsme veřejně deklarovali. Ten tlak, který byl vyvolán bezprostředně poté, co jsme oznámili, že chceme provést organizační změnu, to rozhodně obvyklé není. To, že mne to profesně i lidsky poškodilo, je nepochybné. Důvěra v policii byla prostřednictvím politických a mediálních her narušena. Přesto jsem přesvědčen, že se po vysvětlení všech okolností podaří obnovit dobré jméno policie i týmu, který tady více jak dva roky úspěšně působil.

Komu podle vás mohlo vaše očernění pomoci?

Sám si kladu otázku, kdo stojí v pozadí snah o destabilizaci policie. Vyhovuje to nepochybně více hráčům. V politice i v justici. Kladu si otázky, proč dva lidé, kteří se neztotožnili s dlouho připravovanou organizační změnou, vyvolali takovou smršť. Vzpomeňte si, čím hrozili. Ty jejich scénáře se nesplnily a část se ukazuje jako zcela lživá. Organizační změny v policii jsou podle zákona v kompetenci policejního prezidenta, případně na ministru vnitra. Historicky si nepamatuji, že by někdy někdo z ústavních činitelů vstupoval do takového procesu.

Byla vám vyčítána podle redaktora Respektu Jaroslava Spurného „zbrklá, nepřipravená a amatérská reorganizace“ a podle něj nepřežijete ve funkci policejního prezidenta konec roku. Jak to cítíte?

To rozhodně odmítám. Tady nebyla potřeba vytvářet nové a nové hloubkové analýzy. Máme jasnou historii, která byla odsouhlasena už v minulých dobách. O tvorbě kriminálního úřadu se hovoří už několik let. Teď přišel čas začít tyto dlouhodobé plány naplňovat.

Nedůvěřujeme vedení policie. Nebráníme se změnám, bráníme se znásilnění. To napsali plukovníci z ÚOOZ. Už jste se, pane generále, rozloučil s neposlušnými, kteří vám nevěří?

Důvěra se nedá budovat přes výpovědi. Snažil jsem se, a snažím se i nadále, vyjíždět do všech regionů, potkávat se s policisty a diskutovat s nimi o tom, jakou vizi má vedení policie. Z toho útvaru nakonec odešlo jen pár jednotlivců. Ale jiní, kteří toto také podepsali, pak vstoupili do procesu výběrových řízení na konkrétní funkci v nové centrále a naopak přicházeli s tím, že přebírají na sebe spoluzodpovědnost za dotvoření centrály. A já jim za tento zodpovědný přístup děkuji.

Policejní prezident Tomáš Tuhý v rozhovoru pro Blesk s reportérem Marcelem Mihalikem Policejní prezident Tomáš Tuhý v rozhovoru pro Blesk s reportérem Marcelem Mihalikem | Blesk - Jakub Poláček

Poslankyně Jana Černochová (ODS) kritizuje nedostatečnou vybavenost policistů – mají málo protibalistických vest, taserů, nízký počet výcvikových možností, policistům chybí náboje. Narážela na situaci z února 2015 v Uherském Brodě, kde patrolová hlídka údajně nebyla vybavena na to, aby zneškodnila útočníka. Je situace skutečně tak vážná?

Otázka balistických vest byla skutečně problém. V době, kdy jsem se svým týmem nastupoval do vedení policejního prezidenta, jsme řešili, jak dostat do Policie ČR kvalitní balistické prostředky. Ještě jsme za sebou neměli problém z Uherského Brodu a už tehdy jsme se snažili vytvořit podmínky, aby si jednotlivé kraje mohly dokoupit nezbytně nutné prostředky pro ochranu policistů. V současnosti probíhají nová řízení, která garantují, že policistům přijdou moderní balistické prostředky.

Je tady projekt takzvaného rozvoje policie v letech 2016 až 2020, který má postupně doplnit a nastavit strukturu základních policejních hlídek na území celé ČR. I na základních útvarech budou policisté disponovat dlouhými zbraněmi, aby byli schopni reagovat v podobných incidentech, jako byl ten v Uherském Brodu.

Proč jsou mezi policisty převážně mladí? Kde jsou ti staří „poldové“, kteří mohli předávat zkušenosti?

Změna zákona v roce 2007 vyvolala masivnější odchod. Starší policisté odcházeli z důvodů výsluhy. My jsme tím nastartovali generační obměnu a dnes je věkový průměr policistů pod 30 let. Je důležité každého policistu vychovat a dostatečně motivovat. Souhlasím s tím, co říkáte. Díky tomuto akcelerovanému způsobu, kdy naši lidé velmi rychle postupují v rámci kariérního řádu na vyšší pozice, máme ve struktuře převážně mladé lidi.

Cítím velký problém ve finanční nedostatečnosti. Policista nastupuje s platem, který odpovídá minimální mzdě v ČR. Takže jen velmi těžko pak máme motivované policisty, kteří mají s nasazením života jít proti nebezpečným pachatelům. Tady je naším cílem zdůrazňovat a snažit se apelovat na naše ústavní činitele, jak náročná profese to je a za jakých podmínek naši policisté chrání občany.

Blesk vás v létě viděl na Velehradě, jste věřící?

Ano. Nejenže jsem byl se svou rodinou na Velehradě a účastnil se také jiných církevních slavností, ale měl jsem velkou čest být už podruhé na generální audienci u Svatého stolce ve Vatikánu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 31. října 2016 17:25 )

* A ti naši policajti, skvělí jsou profíci, když jim jde o život, zdrhnou jak zajíci. Pomáhat a chránit, leda sami sebe, jenom si nahrabat, tam to všechno spěje. * Až ti teroristé napadnou nás někdy, bránit se budeme leda tak vidlemi. Policie byla složka vždy prohnilá, navenek se tváří, že lidu prospívá. *

gogr ( 31. října 2016 12:58 )

zada ( 31. října 2016 09:11 )

Nekrm nám uši Tuhý. Tobě v národě věří málokdo.Drž se radši desatera. To ti moc nejde!!!! My věříme v Universum - vesmír. A ty si toho boha strč do bot!!!Viděli jsem jak Herman věří v boha.Jste všichni stejný. A nesnaž se ovlivňovat lidovecký a soc.voliče jaký jsi to "chlapák". Máš to marný, máš to marný, máš to marný.......

ivoadler ( 31. října 2016 09:01 )

U papeže to má dobrý, tak o co go? A umí zdeúředně nic neříkat. Zřejmě protagonista lidovců.

joudajoudovy ( 31. října 2016 06:43 )

spravny posluhovac jakemukoliv rezimu. citi politicky prevrat a tak se do kramu hodi i buh.... co by to bylo v minulosti? orlice ci srp a kladivo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa