Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Včelař z KSČM zemřel šest dní před metálem od Zemana. Kolegyně: Zamrazilo mě

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. října 2016
19:00

Celkem devět vyznamenání in memoriam předal letos na Hradě prezident Miloš Zeman. Pouhých šest dní před slavnostním aktem přitom zemřel jeden z vyznamenaných – dlouholetý poslanec za KSČM a bývalý předseda Svazu včelařů Josef Mandík (†70). „Pan Včelička“, který svým kolegům z poslaneckých lavic sháněl med, jak na něj vzpomíná europoslankyně Kateřina Konečná. Ta zároveň přiznává, že měla z Mandíkova ocenění během ceremonie husí kůži.   

Přípravy na letošní předávání státních vyznamenání se nesly v bouřlivé atmosféře kvůli kauze Jiřího Bradyho, 88letého důchodce z Kanady, který přežil holokaust – vyznamenání se však nedočkal a místo na Hrad zamířil 28. října na alternativní oslavu na Staroměstské náměstí, kde sklidil dlouhý potlesk. Vyznamenání se však nedočkali ani další muži – i když jim ho Zeman nakonec udělil. In memoriam.

Devět vyznamenaných in memoriam

Pět z vyznamenaných zemřelo před revolucí, čtyři zbývající po roce 2003. Dva z toho letos. Řád T. G. Masaryka se Zeman rozhodl udělit ekonomovi Valtru Komárkovi, jenž zemřel v květnu 2013. Převzal jej poslanec Martin Komárek (ANO). Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy a výchovy dostal filosof, historik a sociolog Karel Kosík (zemřel v únoru 2003), přišel si pro ni jeho vnuk, český violocencellista František Brikcius.

V oblasti umění si medaili vysloužil akademický architekt Jindřich Goetz, který zemřel v březnu 2016. A teprve nedávno, 22. října, vydechl naposledy dlouholetý poslanec za KSČM Josef Mandík. Vzhledem k předávání státních vyznamenání se nedožil slavnosti na Hradě o šest dní.

Za vyznamenaného dlouholetého poslance za KSČM a někdejšího předsedu českých včelařů Josefa Mandíka převzal ocenění jeho syn Radek. Za vyznamenaného dlouholetého poslance za KSČM a někdejšího předsedu českých včelařů Josefa Mandíka převzal ocenění jeho syn Radek. | Reprofoto ČT24

Slzy v očích a „husina“

Medaili připravenou pro Josefa Mandíka přišel nakonec přebrat jeho syn Radek. Někdejší člen KSČ Josef Mandík byl poslancem od roku 1993. A setrval ve Sněmovně až do roku 2006. Poté byl pedagogem a penzistou. Dlouhodobě se také věnoval své vášni – včelařství. Šéfoval Českému svazu včelařů, a to od roku 1990 až do roku 2003, kdy ze zdravotních důvodů skončil.

Jeho vyznamenání bylo silným momentem pro jeho rodinu, zbyla po něm družka Miroslava a synové Petr a Radek a dcera Marcela s rodinami. Zavzpomínali na něj ale i i jeho kolegové, kteří ve Vladislavském sále nechyběli. 

„Byla to ta jediná chvíle, kdy mě fakt zamrazilo a měla jsem slzy v očích. Já jsem netušila, že Pepík dostane to vyznamenání a bylo to takové to, jak vás projede ta husina. Kdy si říkáte: Měl vydržet. Ale asi to nešlo,“ řekla Blesk.cz europoslankyně Kateřina Konečná.

„Pan Včelička“ sháněl kolegům med

Někdejší nejmladší česká poslankyně potkala Mandíka právě ve Sněmovně. „Byli jsme čtyři roky kolegové, od roku 2002 do roku 2006. Do letoška jsme vždycky od něho brali med. Byl takový fakt Pan Včelička. I když ze Sněmovny odešel, tak nám pořád ten med sháněl a řešil to. Znala jsem ho osobně, byl to zlatý chlap. Politikem byl neskutečně poctivým. On Pepa vždycky všechno dělal strašně poctivě, pro lidi, nikdy z toho nechtěl mít nic vlastního,“ pokračuje Konečná ve vzpomínce na Mandíka.

Josef Mandík pracoval v zemědělském výboru, byl mj. členem podvýboru pro myslivost. „Med nám sháněl nejlepší, ale i nejlevnější, aby si na tom náhodou nepřivydělal. Takového já si ho pamatuju i v práci. Vždy, když jste za ním přišli, se vám snažil pomoci bez jakéhokoli vedlejšího úmyslu, bez toho, že by z toho něco chtěl mít,“ míní Konečná.

Konečnou mrazí z toho, že zemřel krátce před státním vyznamenáním a nemohl si pro něj přijít. Zažila to však už jednou, když zemřel jiný komunistický poslanec Zdeněk Klanica (v červenci 2014) a poté i on dostal od Zemana medaili Za zásluhy. 

„Už jsme to takhle zažili jednou a včera jsme na to právě s kolegy vzpomínali, že je to strašná škoda. Oba by si toho neskutečně vážili a brali by to jako strašné ocenění své práce, které si zasloužili. Vůbec nejde o to, jestli dělali politiku, a nebo ne. Jde o to, co dělali pro lidi v tom svém běžném, normálním, soukromém životě,“ dodala Konečná.

Že někteří nešli na Hrad? Konečná: Ostuda

Europoslankyně okomentovala i dění kolem předávání státních vyznamenání. Na průběhu ceremoniálu podle ní nebylo patrné, že někteří politici odmítli po kauze Brady na Hrad přijít, Vladislavský sál byl plný. Podotkla, že i když se TOP 09, ODS či KDU-ČSL rozhodla nejít, vedle ní seděl právě kolega z Bruselu Jan Zahradil (ODS). „Já si myslím, že je to docela ostuda, protože je to den české státnosti, je to den nás všech, kdy bychom měli vzpomínat na lidi, kteří před těmi 98 lety republiku založili a možná i na všechny, kteří se na jejím vývoji podíleli,“ uvedla Konečná.

Večer ve Vladislavském sále podle ní nepatřil nějaké politické kauze či vyjádření. Ona sama to brala především jako poděkování těm, kteří jsou ocenění. „Ale i jako připomínku toho, že máme držet všichni při sobě. Kdy, když ne teď, když vidíme, co se kolem nás všechno děje? Pro mě je to strašně smutné, že někteří kolegové neumí překročit ten svůj stín a neumí se povznést nad to. Jestli mi někdo kdekoli, třeba na Staromáku či kdekoli jinde, vzkazuje, že se máme sjednocovat, tak já tvrdím, že tím, co udělali, právě tu společnost dál a dál dělí,“ dodala pro Blesk.cz Konečná.

ivoadler ( 30. října 2016 10:48 )

Včera jsem o tom napsal na svém blogu článek Bude v Česku barevná revoluce?

ivoadler ( 30. října 2016 10:45 )

Na vyznamenání Mandíka, obyčejného, slušného člověka, antikomunisté nemohou reagovat jinak než sprostotou a urážkami.

hades ( 30. října 2016 09:29 )

Tobě zase tečou z huby lejna ,

tgbg ( 30. října 2016 09:12 )

Komouš se asi přežral medu, protože si myslel, že je zdravý!!!!

j.p.toman ( 30. října 2016 08:59 )

Každý poslanec má něco na starost. Soudruh prodával med. No a co ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa