Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman zazdil Havlovi metál. Na koho „praskl“ utajený trapas po 17 letech?

Autor: kal - 
29. října 2016
13:35

Bývalý kancléř Václava Havla nabídl u příležitosti udílení státních vyznamenání veřejnosti jednu pikanterii. Ivo Mathé zavzpomínal, jak nynější prezident Miloš Zeman ještě jako premiér odmítl podepsat tehdejší hlavě státu Václavu Havlovi jedno vyznamenání. Psal se rok 1999 a tehdejším (ne)oceněným byl šéf NATO Javier Solana, jak naznačil Mathé v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Premiér Zeman nekontrasignoval jednu zahraniční osobnost. Vůči tomu člověku by to bylo velmi trapné,“ řekl Mathé s tím, že se trapas mezinárodních rozměrů podařilo zatajit. Havel chtěl totiž podle kontextu ocenit státním vyznamenáním tehdejšího generálního tajemníka NATO Javiera Solanu, i když přímo ho jeho bývalý kancléř nejmenoval.

Někdejší generální tajemník NATO Javier Solana se vyznamenání od Václava Havla nedočkal. Někdejší generální tajemník NATO Javier Solana se vyznamenání od Václava Havla nedočkal. | archiv Blesk.cz

V roce 1999 začalo NATO s nálety na Jugoslávii, kde byl tamní režim prezidenta Slobodana Miloševiće v konfliktu s kosovskými Albánci. Právě ten rok vstoupili do Severoatlantické aliance i Češi.

A zatímco Havel se slovy o „humanitárním bombardování“ podporoval Albánce, kteří usilovali o odtržení Kosova, Zeman to viděl opačně. Zřejmě právě to byl důvod, proč ocenění pro Solanu „zazdil“. „Argument Miloše Zemana byl tehdy směšný. On byl milovník Srbů,“ dodal Mathé.

Na Staroměstském náměstí v Praze se konala oslava 28. října, kterou svolal jako alternativu k oficiálním oslavám na Pražském hradě místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík. Zúčastnil se i přeživší holokaustu Jiří Brady (na snímku), jehož příbuzný, ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman (vlevo), obvinil prezidenta Miloše Zemana, že podmínil udělení státního vyznamenání Bradymu zrušením schůzky ministra s tibetským duchovním dalajlamou. Na Staroměstském náměstí v Praze se konala oslava 28. října, kterou svolal jako alternativu k oficiálním oslavám na Pražském hradě místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík. Zúčastnil se i přeživší holokaustu Jiří Brady (na snímku), jehož příbuzný, ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman (vlevo), obvinil prezidenta Miloše Zemana, že podmínil udělení státního vyznamenání Bradymu zrušením schůzky ministra s tibetským duchovním dalajlamou. | ČTK,EPA

Osobnosti k ocenění u příležitosti státního svátku 28. října (a případně 1. ledna) vybírá prezident republiky, premiér mu ale seznam musí takzvaně kontrasignovat. Právě tak mohl Zeman Havlovi vyznamenání stornovat. Nynější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Miloši Zemanovi zatím návrhy na metály schválil všechny, jak tvrdí sám Sobotka. Pozdvižení ale letos vyvolala kauza kolem pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho a jeho (ne)vyznamenání.

Připomeňte si letošní emotivní 28. říjen ve fotografiích:

Fotogalerie 28. říjen plný skandálů, vyznamenání a oslav 142 fotografií

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 29. října 2016 18:17 )

Slušní lidé se distancují

..krakonos500 ( 29. října 2016 18:13 )

 Takže Zeman škodil již dříve.

konecnik ( 29. října 2016 17:48 )

 Schvalovat bombardovani Belehradu nasich staletych bratru Srbu muze jen totalni hivado. A jeste podporovat ten narko- muslimo stat? To jednou musi skoncit u soudu v Haagu!

joudajoudovy ( 29. října 2016 16:29 )

dalsi https://www.youtube.com/watch?v=B5qyCO4R-0M ve stopazi 18:29 je na havlovi videt, jak zle a kokta nesmlnosti, ktere se nezakladaji na pravde, dle dokumentu vyse ctv.

mirkli ( 29. října 2016 16:27 )

 Tak zablokovat vyznámenání vůdce humanitárního bombardování, tak to má ZEMAN U MNĚ VELKÝ PLUS!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa