Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Magický Staromák dojal Brady, Herman hájil dalajlamu. Na Zemana se pískalo

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. října 2016
22:20

Alternativní akce k oslavám 28. října slavila úspěch. Zaplněné Staroměstské náměstí aplaudovalo Jiřímu Bradymu, ministrovi Danielu Hermanovi (KDU-ČSL) či Petru Pithartovi za jejich slova. Na Miloše Zemana, který se v tu chvíli připravoval na předávání vyznamenání na Hradě, se pískalo. Akci moderoval Michal Horáček. A došlo i na magické momenty. Třeba když lidé zapalovali hromadně svíčky.

Byl to večer s řadou emotivních a silných proslovů. Alternativní oslava na Staroměstském náměstí byla přitom svolána poté, co se Hrad distancoval od vyznamenání pro Jiřího Bradyho, který přežil holokaust. Do centra Prahy dorazily tisíce lidí. Přinesly si i transparenty proti prezidentovi Miloši Zemanovi. A také třeba rudé trenky.

Zatímco na Zemana se příležitostně pískalo, vzpomínalo se mj. i na zesnulého Václava Havla. "Vzpomeňme na ty, kteří nás na toto náměstí přivedli. Byli to přece Václav Havel, dalajlama a také pan Jiří Brady. To oni nám připomínají, že Česká republika se nesmí stát ani firmou, ani obchodovatelnou položkou. Slibme si to, že to nedopustíme," apeloval jeden z prvních mluvčích Petr Pithart. 

Horáček: Pojďme si to udělat pěkný

"Je to země, kterou milujeme, a do lásky nepatří žádná zloba, žádná zášť, pojďme si to udělat pěkný, s dobrou vůlí dneska," říkal moderátorMichal Horáček, který by se měl stát jedním z vyzyvatelů Miloše Zemana v příští prezidentské volbě. Samozřejmě za předpokladu, že bude Zeman kandidovat.

Horáček předem upozorňoval, že bude pouze moderátorem (a jeho agentura zajistila organizaci akce), odmítal slova hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, že jde o začátek jeho prezidentské kampaně. A toho, co slíbil, se i držel. Uváděl jednotlivá hudební čísla, která se s proslovy střídala, čas od času ale přidal i krátké pozastavení nad některou z myšlenek. 

Sílu měla právě Pithartova slova. Českou republiku označil za dámu v nejlepších letech. Ale přidal i další varování. "Dnes už zase žijeme v čase hrozících krizí, v čase všeobecné nedůvěry, polarizací, oživlých nacionalismů, rozpadávání států, v čase neschopnosti se domluvit," varoval expremiér a bývalý šéf Senátu. Mj. i před tím, že se EU drolí, Amerika doslova puká a svět je křehký a nepředvídatelný.

Podle Pitharta chybí Čechům samozřejmě často více peněz, ale hlavně více spravedlnosti. "Nevěřme trollům a štváčům, domácím i cizím. Vystrčme ale také hlavy ze svých bublin, ne že je v nich nemáme. Buďme kritičtí, nároční sami k sobě. A co je ještě důležitější: Snažme se rozumět i těm, kterým nerozumíme. Nemají všichni jiné hlavy než my. Často se jen ocitli v jiných životních situacích," dodával Pithart.

Dlouhý potlesk i ocenění pro Bradyho

Vrcholem celé akce bylo předání medaile a diplomu olomoucké univerzity Jiřímu Bradymu. Přežil holokaust, prošel Terezínem i Osvětimí, nacisté zabili jeho mladší sestru. Žije v Kanadě, kam mu měl volat šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, aby ho pozval na předávání státních vyznamenání. 

Brady coby strýc ministra kultury Daniela Hermana však dnes na Hrad nakonec oficiálně pozván nebyl. Podle Hermana kvůli tomu, že se sešel přes odpor Miloše Zemana s dalajlamou.

88letý důchodce však nezahořkl. A Staroměstské náměstí jeho život i činy ocenilo dlouhým potleskem. "Moje zásada je, že vždycky člověk musí mít štěstí, ale tomu štěstí musíte pomoci, nesmíte se vzdát. A já jsem měl to štěstí, že jsem nedostal medaili," pobavil Brady "Staromák".

"A teď jich mám tolik, že budu mít problém to dát do kufru. To, co se stalo, to nikdo nedovede si představit. Protože ani já nejsem žádný řečník, ale jsem rád, že jsem mohl demokracii pomoct. Protože to se nejedná o mě, to se jedná o demokracii," dodal.

Herman: Za dalajlamou bych šel znovu

Výrazný potlesk sklidil i Bradyho synovec Daniel Herman. "Jsem hrdý, že jsem měl tu čest dalajlamu přivítat. A udělal bych to znovu, protože je to správné. Vždycky byl v naší zemi vítán, hlásíme se tím k odkazu pana prezidenta Václava Havla... Chtěl jsem, aby byl vítán i letos. A jak vidím, myslím, že se to povedlo. Děkuji vám," říkal Herman.

Dalajlamu prý požádal o požehnání pro naši zemi. "Musíme mít rovnou páteř. A já jsem nikdy neztratil víru v to, že ji máme," pokračoval ministr. Pravda a láska podle něj musí zvítězit nad lží a nenávistí. "Pevně věřím tomu, že politika se dá dělat čestně a slušně, že to nemusí být jenom svinstvo," dodal Herman.

Zapalovaly se svíčky, zpívala hymna

Silných momentů bylo více. Ať už zapalování svíček, nebo závěrečné zpívání státní hymny, kdy se na pódiu objevili všichni vystupující. Nechyběl mezi nimi místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík, který akci svolal.

"Žijeme v době, kdy je dusno. Jako by chyběly pozitivní emoce a já jsem velmi rád, že tento dav přede mnou mě přesvědčuje o tom, že tomu tak nemusí být, že žijeme v zemi, ve které máme být na co hrdi, že žijeme v zemi, která musí být svobodná a která se před nikým nebude hrbit," říkal davu Gazdík.

Projev si připravila také Miroslava Němcová (ODS). Zemanovi vytýkala, že zemi rozděluje a obrací jejím kormidlem na východ. Lidé začali pískat. "Nejsme a nechceme být ruskou gubernií, nejsme a nechceme být maňásky v rukách Ústředního výboru Komunistické strany Číny. Patříme do Evropy," burcovala Němcová. 

Na shromáždění vystoupil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), kterého Horáček označil za "výborného traktoristu". Jurečka chválil velký počet lidí, říkal, že slušnost nesmí být slabost, ale apeloval také na to, že "nestačí jenom přijít na náměstí nebo nadávat u piva", ale pro svobodu, demokracii a rozvoj vlasti je třeba něco udělat. "Každý na své úrovni. Doma v rodinách, v zaměstnání, kdekoliv můžeme k tomu přispět, tak, prosím pěkně, přispějme," říkal ministr.

ČTĚTE VŠE O STÁTNÍCH VYZNAMENÁNÍCH

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 30. října 2016 12:15 )

Praha je sémě zla. Horáčku pište básně a písně, filozofujte a nepleťte se do politiky. Ztratíte s tím čas, stejně nemáte šanci. Praha není celá ČR. Za tou akcí někdo stál, kdo chce rozbít jednotu národa, když pan prezident hájí svoje názory a nepodřizuje se Bruselu. Volili jsme Miloše Zemana a pokud bude i příště kandidovat, tak ho opět budeme volit za prezidenta ČR, i když pražská kavárna na něj hází špínu. JE TO NÁŠ NEJLEPŠÍ PREZIDENT, CO JSME MĚLI. Hájí zájmy naší země, což jiní po revoluci rozprodali hospodářství a zničili průmysl a zemědělství, vše co tu fungovalo živilo celý národ. A lezli do řiti Americe.

panda82 ( 30. října 2016 08:49 )

No jo bodejť by se herci neangažovali mají plat 27 tisíc, přiznal ředitel ND a chtějí víc, tak hráli divadlo u Krause a pak na Staromáku, no a Herman přidá na dotacích, 27tisíc má málokterý odborník

zvonik54 ( 30. října 2016 05:50 )

 Aktérům za Bradu, za Dalajlámu a Hermana, a těm, co nadávají Zemanovi, jde především o konflikt v zemi, který by přešel ke krvavou válku v srdci Evropy. To celé souvisí s americkými plány jak vyvolat v Evropě válku k ničení materiálního majetku a zabíjení lidí, aby se konečně začalo vydělávat na zbraních a hospodářské pomoci zničeným zemím. USA z toho bude mít hlavní zisk jako za poslední 2. války. Zisk pokryje část současného astronomického dluhu USA. Dalajláma proto potřebuje zpracovat hafo hloupých lidí v ČR a v Evropě, aby se spojili proti Číně, která by pod tlakem veřejnosti vrátila Tibet jejím feudálům, a území se dalo k dispozici NATO, aby zde rozmístili rakety středního doletu, které by z výšky velehor 8000m dál dosáhly až na Peking a jiné země okolo, a tím byla porušena smlouva o středním doletu se splněním stanov středního doletu. Čína by musela být blbá, kdyby toto povolila! Chystá se nová světová valka! Čili, tyto nové české domácí válečníky orodující za Dalajlámu, bych zavřel za vlastizradu (v 50. letech by je popravili), poněvadž oni jsou přichystáni před reálnou evropskou válkou emigrovat do USA a nás domácí obyvatele v Čechách nechat vyvraždit. Historie se chce opakovat jako před 2. světovou válkou.

aaobcanka ( 29. října 2016 17:39 )

100 000 Kč žádá šéf Bohnic, pravičák Hollý, za slušná slova na webu od lživě nařčeného invalidy s dítětem ! Hollý z tzv. Pražské snobské milionářské kavárny, jenž tzv. pustil vražedkyni domů, ač jim tvrdila, že jde vraždit : pan Martin Hollý (ODS), schovaný za PNB, udal za slušné texty v diskuzích víc lidí ? Udaným je. i invalida s dítětem, o němž mylně p. Hollý usoudil, že napsal níže uvedený text. Invalida od p.Hollého, potažmo od PNB, obdržel před soudem daný text, že údajně : PNB týrá Alzheimery hladem, vakuově balené jídlo Alzheimerů si nosí sestry domů, Alzheimera musíte totiž krmit min. 10 min., zapomíná i jíst, a sestrám je cizí člověk lhostejný, Alzheimery sestry nepřebalují, nechají je i 5 h ve výkalech, neléčí svrab, oční záněty, opruzeniny aj. Alzheimery uspávají sedativy, aby umírali hlady "v klidu". To vše, aby je utýrali k smrti ? ............ Invalida tomu pouze věří. A pan Hollý je tak "nenasytný" při své mzdě třeba 150 000 Kč/měs. z našich daní aj., že jako mstu (?) za víru invalidy v něco napsaného na webu žádá po něm sankci 100 000 Kč + omluvu ? Kdo asi soud vyhraje ? Invalida či šéf Bohnic a současně podšéf+bývalý šéf všech psychiatrů v ČR ?! Když všichni policisté, st. zástupci a soudci doživotně potřebují znalecké posudky od psychiatrů, tzn. od podřízených p.Hollého ?! Pane Hollý, udáváte nevinné, zastrašujete diskutéry ? Vše anulujeme, abyste nemusel nutit policistu Prahy 8 k manipulacím s důkazy,jak nám bylo sděleno. Nic není pravda, lžeme a pro jistotu i lži anulujeme. 26 let totalita ODS+TOP+KDU+ČSSD horší než za KSČ. Sorry, pane Hollý, hned,abyste nás neudal. Volme ANO,Okamuru.Komunisti,vraťte se, za vás tu byl řád+pořádek !

hejhej ( 29. října 2016 15:11 )

ivonik: Vždyď se tam sešlo stádo ubožáků, s vypláchnutými mozky, kteří nepřemýšlejí, jenom papouškují po nějakém idotovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa