Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ocenění „Drákuly“, Brady i zloba hostů: Kontroverze letošních vyznamenání

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    28. 10. 2016
    19:07

    Prezident Miloš Zeman dnes večer na Hradě předá státní vyznamenání. Letos ve zvláště zjitřené atmosféře. A to kvůli kauze Brady, ale i dalším kontroverzím, které se s předáváním hradních metálů pojí. Přijít odmítla řada pozvaných hostů, na Staroměstském náměstí se chystá alternativní oslava 28. října včetně hudebních vystoupení, zatímco na Hradě mezi vyznamenanými pravděpodobně bude i muzikálový Drákula Daniel Hůlka.

  • 1.Kauza Brady a Zemanovo údajné

    88letý důchodce z Kanady Jiří Brady před 28. říjnem pořádně rozvířil českou politickou scénu. Strýc ministra kultury Daniela Hermana byl dle svých slov kontaktován šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem, který mu měl vysvětlovat, jak celý ceremoniál na Hradě bude probíhat. Dle hradní verze byl na vyznamenání pouze navržen a zjišťovaly se případné informace, metál však dostat neměl. Herman si myslí něco jiného - Zeman Bradyho nevyznamená kvůli schůzce ministra kultury s dalajlamou.

     

     

    Kauza Brady přitom narostla do obřích rozměrů. Samotný osud muže, který přežil holokaust, ale v koncentračním táboru přišel o svou mladší sestru, poněkud ustoupil do pozadí a Brady se stal symbolem protizemanovského odporu. I když ne zcela - za jeho hrdinství i aktivity v šíření osvěty ho vyznamenala či ještě vyznamená řada institucí. Včetně Poslanecké sněmovny ČR či premiéra Bohuslava Sobotky.

    VŠE O STÁTNÍCH VYZNAMENÁNÍCH ZDE

    Daniel Herman vítá Jiřího Bradyho po jeho příletu do Prahy. Daniel Herman vítá Jiřího Bradyho po jeho příletu do Prahy. | CNC Robert Klejch

  • 2.Podíl na skandálu Primy Ovčáček odmítl

    Aby toho nebylo málo, o kontroverzi, která se však dle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka Hradu nijak netýká, nebyl odvysílán v řádném termínu pořad Show Jana Krause s hosty Bradym a Hermanem, ale i řadou dalších včetně Michaela Kocába, Jana Rumla, Dana Bárty či Báry Štěpánové, kteří se ostře pustili právě do Zemana. Štěpánová dokonce mluvila o „monstru na Hradě“, což však v sestříhané verzi nakonec v televizi vůbec nezaznělo.

     

     

    Počínání Primy vyvolalo kritiku řady politiků kvůli údajné cenzuře, zraky se však opět začaly upírat i k Hradu. „Obviňování pana prezidenta kvůli kauze pořadu TV Prima je jen další lží Pražské kavárny, která místo pravdy a lásky šíří nenávist,“ kontroval Jiří Ovčáček.

    Kdo promluvil v pořadu Krause? Kdo promluvil v pořadu Krause? | Show Jana Krause, Blesk.cz

  • 3.Vyznamenaný Drákula

    I exprezident Václav Klaus v pátek na Vítkově upozornil, že kauza Brady je „nebezpečný a riskantní politický konflikt“, kterým by státní svátek neměl být znevažován. Řada lidí se pak pozastavovala nad jinou věcí - zatímco Brady oceněn nebude, vyznamenání by si měl přebrat třeba zpěvák Daniel Hůlka, který Miloše Zemana podporoval i během jeho prezidentské kampaně. 

     

     

    Hůlkovu nominaci v reakci pro Blesk.cz kritizoval Zemanův někdejší rival z voleb Karel Schwarzenberg. „On (Zeman) už v minulosti vyznamenával některé lidi záslužně, což jsem ocenil, a některé lidi, kde jsem se také divil. Je to v řadě těch spíše podivných vyznamenání, ale pamatujme si, že on Hůlka ho podpořil v kampani, tak dostane teď za to metál, no,“ uvedl kníže.

    Daniel Hůlka jako Dracula, 2015. Hůlka ztratil po dvaceti letech nejen tmavou barvu vlasů, ale i uhrančivost. Daniel Hůlka jako Dracula, 2015. Hůlka ztratil po dvaceti letech nejen tmavou barvu vlasů, ale i uhrančivost. | Foto: D. Kolářová, D. Kraus

  • 4.Hledání komparzistů a prázdné židle?

    Kauza Brady rozhýbala politické ledy a před předáváním státních vyznamenání se dělo něco nevídaného - zda na hrad půjdou, či nikoli, začaly promptně řešit jednotlivé parlamentní politické strany ve svých klubech. A každý pak na tiskovce vysvětloval svůj postoj. Proti hradní účasti se nakonec postavily KDU-ČSL, ODS a TOP 09. U opozičních stran, ale ani vládních lidovců to nepřekvapilo - ti totiž podrželi svého ministra Hermana.

     

     

    „Oslava tohoto státního svátku se zvrhává v nedůstojné politikaření a osobní osočování a vyřizování si účtů, popřípadě k osobní politické prezentaci a my nechceme být součástí této hry,“ komentoval rozhodnutí lidovců vicepremiér Pavel Bělobrádek.

     

     

    Naopak doporučení na Hrad jít dostali poslanci ANO. „Pokud jde o Vladislavský sál, my nemáme vůbec obavu, že bychom měli řady prázdných židlí. Zájem je velký. Budou tam příbuzní vyznamenaných, a přece o ty jde,“ nedělal si těžkou hlavu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Objevily se přitom i falešné inzeráty, tvářící se tak, že Hrad vypsal odměny a brigády na to, aby nějací lidé do Vladislavského sálu vůbec dorazili. Že by Hrad takto hledal komparzisty, Ovčáček rezolutně odmítl. 

     

     

    Prý se mu začali hlásit občané, kteří by na ceremoniál rádi místo politiků. „Vše zlé je k něčemu dobré, ale nemyslím, že by to bylo na základě těchto falešných inzerátů, ale ozvali se mi třeba váleční veteráni, studenti nebo lidé z venkova, z menších měst, kteří by rádi přišli. Všichni říkají jednu jedinou věc: Když si neváží politici státního svátku, my rádi přijdeme,“ řekl Ovčáček Blesk.cz.

    Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček odmítá, že by Hrad hledal komparzisty do Vladislavského sálu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček odmítá, že by Hrad hledal komparzisty do Vladislavského sálu. | Archiv Blesku

  • 5.Vlk o kšeftování s vyznamenáními

    Bojkot Hradu se však rozrostl i mezi další osobnosti. Přijít odmítl kardinál Miloslav Vlk, hovoří dokonce o kšeftováním s vyznamenáními. „Ozývají se hlasy některých politiků, že neúčastí na předávání vyznamenání ve Vladislavském sále 28. října se pošlapává význam tohoto velkého státního svátku. Ale já si dovolím tvrdit, že kdo takto mluví, prozrazuje způsob svého myšlení,“ uvedl v nejnovějším pátečním komentáři kardinál.

     

     

    „Nad Hradem vlaje prezidentská standarta s heslem, které naši předkové s touto standartou spojili: S kauzou neudělení státního vyznamenání panu Bradymu bylo spojeno ze strany Hradu tolik lží, že toto heslo bylo opravdu pošlapáno právě těmi, kdo se ho nedrželi, ale lhali. Kšeftováním s vyznamenáním bylo toto heslo rovněž pošlapáno,“ dodal Vlk.

    Kardinál Miloslav Vlk se do Miloše Zemana opřel kvůli údajnému kšeftaření s vyznamenáními. Kardinál Miloslav Vlk se do Miloše Zemana opřel kvůli údajnému kšeftaření s vyznamenáními. | Foto Blesk - Martin Sekanina

  • 6.Opět bez rektorů

    Hradní ceremoniál pak opět bojkotuje i většina rektorů, kteří jsou s Milošem Zemanem dlouhodobě ve při. Akademici a studenti položili v pátek květiny u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Opakované nepozvání některých rektorů štve i ministryni školství Kateřinu Valachovou. „Mnohokrát jsem o tom s panem prezidentem hovořila a snažila jsem se najít nějaký smír. To se mi nepodařilo, ale rozhodně vytrvám,“ uvedla dnes pro ČTK Valachová.

    K soše T. G. Masaryka dorazili 28. října i prorektor UK Jan Konvalinka a rektor ČVUT Petr Konvalinka. Vlevo za nimi ministryně školství Kateřina Valachová K soše T. G. Masaryka dorazili 28. října i prorektor UK Jan Konvalinka a rektor ČVUT Petr Konvalinka. Vlevo za nimi ministryně školství Kateřina Valachová | ČTK

    Rektoři vyrazili 28. října 2016 k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí: Na snímku Mikuláš Bek, rektor brněnské Masarykovy univerzity Rektoři vyrazili 28. října 2016 k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí: Na snímku Mikuláš Bek, rektor brněnské Masarykovy univerzity | ČTK

  • 7.Alternativní oslava: Trucpodnik a protikampaň?

    Kvůli nesouhlasu s počínáním prezidenta Zemana byla na podvečer 28. října svolána alternativní oslava státního svátku na Staroměstské náměstí v Praze. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček tuto iniciativu tvrdě kritizuje. Tepe Pražskou kavárnu, opakovaně mluví o začátku prezidentské kampaně 3H - Michala Horáčka, Daniela Hermana a Tomáše Halíka. 

    „Slibujeme si, že uctíme důstojně státní svátek České republiky, že upozorníme na to, že naše země není v lehké situaci a takovéto excesy, jak se stal na televizi Prima, nebo exces s vyznamenáním pana Bradyho jsou důkazem toho, že musíme být obezřetní. Protože svoboda je něco, o co musíme bojovat každý den, svoboda není automatická,“ vysvětlil Blesk.cz hlavní svolavatel akce Petr Gazdík, místopředseda Sněmovny a šéf STAN.



    Na pomoc si Gazdík přizval Michala Horáčka coby moderátora akce a jeho agenturu jako organizátora. Gazdík i Horáček přitom svorně odmítají, že by mělo jít právě o start kampaně před prezidentskými volbami, kde by však měl být Horáček jedním ze Zemanových vyzyvatelů. Pokud tedy Zeman na jaře 2017 svou kandidaturu potvrdí.

    Michal Horáček ve studiu Blesku Michal Horáček ve studiu Blesku | Foto Blesk - Karel Kopáč

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paralenka ( 30. října 2016 07:19 )

A zase firmě Horáčka zaplatí za organizaci a moderování či herecké honoráře daňoví poplatníci? To by se vám líbilo, dělat si v Práglu zábavu a ještě nás urážet za naše prachy! Lásku, nikoliv nenávist? A co ty nenávistné projevy vůči prezidentovi, přítomní mentálové chrlili urážky jak na běžícím pásu! Nesli si sice svúj erb, jedno obří ho*no, aby každý věděl, čím jsou, ale o lásce a slušnosti to nebylo ani náhodou!

paralenka ( 30. října 2016 07:10 )

Chápu, už se ti v ústavu stýská po parťákovi, proto uvítáš každého bez ohledu na diametrálně odlišné názory. Tak si to, socánku, na samotce zatím užívej a nezapomeň odevzdat káblík od připojení k netu, máš ho propašovaný načerno!

hejhej ( 29. října 2016 17:55 )

Kdo bude vyznamenaný rozhoduje prezident a ne nějaký Herman, Gazdík nebo Horáček. Tak si rozhodoval Havel ( samý kamarád) i Klaus. Pitomci z ODS, TOP09, STAN a hloupí umělci se chtěli zviditelnit a použili k tomu nějakého příbuzného Hermana, které všude vodili jako cvičenou opici. On v republice nežije a o nic se tady nezasloužit, tak proč ty hysterické výstupy ze stran výše jmenovaných? Potřebovali by psychiatricá vyšetření ev. léčbu - debilové.

joudajoudovy ( 29. října 2016 12:10 )

za lasku vam horacek a spol. nic neproda. to nejste znaly, ze tu mame radne demokraticke volby? takto se stavate loutkou pucistu a byvalych klanecu komousu i estebaku. je mi vas lito!

joudajoudovy ( 29. října 2016 12:06 )

kdo jendou zradi, ve prospech svych osobnich vyhod, zradu zopakuje a ma pokriveny moralni kredit. horacek – sbt blokovana osoba. proc asi? http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?display=bysvazek&iregcis=34484&utvar=X.%20S%20SNB kocab - stb, osobni milost od husaka pred zahajenim trestniho rizeni o urazce hlavy statu. nasledovaly opakovane vyjezdy na zapad. divne, ze???? http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?display=byarchiv&aaci=Z-4535&aaru=SEO%20VOS%20FMV mame demokracii a kdo chce, muze se pripojit k petici nebo az pri radnych volbach. republiku si rozvracet nedame.... http://www.petice24.com/brnnska_vyzva http://www.petice24.com/odvolat_hermanna

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa