Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Prima kapitulovala. Krause s Bradym pustila i s tvrdými útoky na Zemana

Autor: ČTK, kal - 
27. října 2016
20:15

Kontroverzní díl pořadu Show Jana Krause s přeživším holokaustu Jiřím Bradym odvysílala televize Prima nakonec bez úprav. Původně místo epizody, ve které na úvod řada osobností spílá prezidentu Miloši Zemanovi, pustila ve středu večer reprízu. Pak ji ve čtvrtek večer chtěla dát do vysílání v upravené verzi, kdy argumentovala snahou o dodržení objektivity. Když ale i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání tyto obavy v případě televizní zábavy odmítla, rozhodla se odvysílat pořad v původní podobě.

Prima ve středu večer původně argumentovala tím, že aktuální díl Krausovy show nedostala od externí produkce včas, což ale dramaturgyně pořadu Simona Matásková odmítla.

Proti postupu televize se okamžitě vzedmula vlna odporu. V tu chvíli ještě nebylo přesně jasné, co všechno pořad obsahoval. Ale jisté bylo to, že mezi jeho hosty byl přeživší holokaustu Jiří Brady, který tvrdí, že mu Hrad upřel státní vyznamenání kvůli setkání jeho synovce a ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlámou.

Prima pak ve čtvrtek dopoledne zmínila, že sporný díl odvysílá od 20:15, ale jen v upravené verzi, protože by mohla porušit zásady objektivity a vyváženosti ve vysílání. A že celý díl pořad bude na internetu. To nebylo po chuti mezi jinými ani moderátorovi show Janu Krausovi. Podle informací Blesk.cz se na Primě začali bouřit také reportéři zpravodajství. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání takový výklad mediálního práva odmítla – zábavy se totiž netýká.

Video  Kraus o cenzuře Primy: Doufám, že to odvysíláte celé.  - Show Jana Krause
Video se připravuje ...

To už se na internetu objevilo video z úvodu pořadu, ve kterém Jan Kraus sezve před diváky desítky osobností. A několik z nich se ostře vyjádří na adresu prezidenta Miloše Zemana. Padají výrazy jako monstrum z Hradu nebo o mentálovi a metálu.

Nakonec Prima ve čtvrtek v podvečer přišla s tím, že pořad odvysílá celý v neupravené podobě. Tedy i s protihradními výpady. A to se ve 20.15 nakonec i stalo.

Anketa
Souhlasíte s odvysíláním Show Jana Krause na Primě s výpady proti prezidentovi Miloši Zemanovi?
počet hlasujících: 2174
Anketa
Souhlasíte s odvysíláním Show Jana Krause na Primě s výpady proti prezidentovi Miloši Zemanovi?
Ano.
70 %
Ne.
30 %
počet hlasujících: 2174

Ovčáček se drží zpátky

Na středeční neodvysílání Krausovy show reagoval Hrad skrze mluvčího Jiřího Ovčáčka ironicky se slovy: „Je skandální, že TV Prima neodvysílala pořad o obnovení Občanského fóra. Repete v pátek.“ Když televize rozhodla o zařazení dílu v původní protizemanovské podobně, uvedl Ovčáček pro Blesk.cz už je stručně: „Není důvod se k věci vyjadřovat a reagovat. Nechť si sami diváci udělají názor na výroky a motivaci přítomných.“

„Špatně to dopadne,“ varuje Veleba

Ostrou reakci pro Blesk.cz nabídl senátor Jan Veleba, tedy přítel Miloše Zemana a šéf Strany práv občanů. „Je to dekadence a úpadek,“ zlobil se na kritiku, která se na prezidenta sesypala od osobností na Primě. Obratem je zařadil mezi takzvanou pražskou kavárnu a zmínil, jak je mu nevolno. „Je mi zbl*tí,“ řekl doslova.

Podle Veleby aktuální útoky na prezidenta Zemana můžou „špatně dopadnout“. Konkrétně za situace, kdy toho budou mít lidí na venkově už dost a přestanou být mlčící většinou. Na adresu ministra Hermana a jeho strýce Bradyho pak uvedl: „Dovedete si představit, kdyby tady v Česku někdo jiný navrhl na vyznamenání svého strýce, co by se dělo?“ Pozastavil se nad tím, že nynější ministr kultury nedal takový návrh už za prezidentů Havla nebo Klause.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 28. října 2016 17:47 )

Stojíme za naším panem prezidentem Milošem Zemanem. Je to náš nejlepší prezident...........................Pražská chátro jste nám u ***e. Urážka za urážkou. To je profil pražské kavárny (Gazdík, Kraus, Mádl, Kocáb, Žantovský, B.Štěpánová, Pilarka, AnčaK, Koukal, Havlovka, Bartoška, Horáček a další)..

rajsa ( 28. října 2016 17:47 )

Naši umělci si myslí, že jsou mluvčí národa. Ale to, že se nám líbí ve svých rolích neznamená, že se všichni ztotožňují s jejich politickým názorem. Vnucují ho lidem z titulu své popularity. Podle nich je demokracie, když můžou beztrestně urážet prezidenta. I za urážky a pomluvy běžného občana ale může být trest.

tvujosudzmrde ( 28. října 2016 15:36 )

TOTO JE NAŠE SORTA ŠPINAVCŮ A KŘIVÁKU V ČR,ŽE KRAUZI...TO COS SIS TAM POZVAL JE ODPAD SPOLEČNOSTI A JE JEDNO KDO TO JE..RÁDOBY VLASTENCI..HUMUS BEZ CHARAKTERU A NE VLASTENCI,VČETNĚ TEBE!!!Že novodobí rádobykapitalisti rozprodali většinu republiky, nikomu nevadilo. Že místo do Ruské, lezeme do p-dele Americké, také nikomu nevadí. Že se zničil celý systém školství, je každému jedno. Že Singer a nyní Rusnok záměrně devalvují naši měnu zbytečným nákupem Eur za stamiliardy, a okrádají tak dodnes celý národ, taky nikomu nevadilo. Stejně jako že Tošovský vyměnil naše české zlato za směšné německé dluhopisy. Že velemoudrá EU totalitně zakázala žárovky, nejspíš ani nepostřehli. Že nám sem lezou ilegálové, kteří nenávidí naši kulturu a díky tomu svobodné herecké řemeslo možná posléze zanikne, to je těm inteligentům taky jedno. Že se tento stát změnil v totalitu horší než za komárů a vydává otevřeně diskriminační zákony, mlčky přecházejí. Ale kvůli jedné p!tomé medaili se najednou všichni hodlají zbláznit a musí se neprodleně zviditelňovat.HNUS!!!!Avy pane Zemane se na tyto nuly povzneste,jste náš nejlepši prezident a mame vas radi!!!!

joudajoudovy ( 28. října 2016 15:16 )

blivaci nam pisi, ze Prima kapitulovala. Krause s Bradym pustila i s tvrdými útoky na Zemana. a co nam na vse rika svagr jeni kudrnace z kolumbie? skoda, sestra eliska se nevyjadrila, zrejme dnes na univerzite pracuje. https://www.youtube.com/watch?v=hQUBJEsnaX0&feature=youtu.be

fojtana ( 28. října 2016 14:49 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa