Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brady na Primě: Hermana děsí praktiky po čínsku, Ovčáček šije do pražské kavárny

Autor: simao - 
27. října 2016
12:15

Na natáčení pořadu Show Jana Krause dorazili i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a Jiří Brady, hlavní aktéři sporu s Hradem o Bradyho vyznamenání. Jenže odvysílání dílu, ve kterém měla zaznít i kritika prezidenta Miloše Zemana, se ve středu nečekaně neuskutečnilo. FTV Prima se divákům omluvila, že neměla včas finální verzi pořadu, pustila proto starší díl – bez Hermana a Bradyho. Řada českých politiků to označila za cenzuru. Co na to Jiří Ovčáček a samotný Herman?

Vysvětlení je plně věcí TV Prima, nikoli Hradu. Pokud jde o výkřiky kritiků, kteří kvůli neodvysílání pořadu lživě očerňují pana prezidenta, jen dokazují, že pražská kavárna, která se zaštiťuje pravdou a láskou, ve skutečnosti šíří nenávist. To opravdu není šíření odkazu Václava Havla,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček pro Blesk.cz.

FTV Prima by nakonec měla inkriminovaný díl odvysílat s denním zpožděním – ve čtvrtek večer. Ministr kultury Daniel Herman KDU-ČSL), který je s Hradem ve při kvůli nevyznamenání jeho strýce Jiřího Bradyho, se však v souvislosti se zrušeným vysíláním děsil jiné věci. „Znamená neodvysílání pořadu Jana Krause na TV Prima začátek ‚stabilizace společnosti‘ podle čínského střihu? To by bylo nepřijatelné!“ reagoval na dění kolem zrušeného vysílání pořadu Herman na Twitteru.

Mezi Hermanem a Hradem to vře kvůli tomu, že měl být podle ministrovy verze Brady, který přežil holokaust, 28. října vyznamenán v rámci oslav státního svátku. Herman však tvrdí, že sám prezident Miloš Zeman sice nejprve vyznamenání posvětil, načež jej ale podmínil tím, že se ministr kultury nesejde s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Herman však na tuto schůzku vyrazil a jeho strýc Brady se na seznamu adeptů na vyznamenání neobjevil. Podle Hradu tam být ale ani nikdy neměl. Zemanovo počínání tak, jak jej vylíčil Herman, však bylo označováno i za možné vydírání. „Tak tu máme v jednom týdnu vydírání skrze rodinné příslušníky, další týden cenzura, co přijde příští týden?!“ táže se nyní místopředsedkyně Kalouskovy Topky Markéta Adamová. 

Ironicky celou situaci glosoval europoslanec za Babišovo ANO Pavel Telička. „No nejsou ten Kraus s realizačním štábem lemplové, že po stovkách pořadů právě ten s Bradym nedodají včas? Jak k tomu ta Prima přijde...,“ uvedl někdejší český eurokomisař taktéž na sociální síti.

S humorem přistoupil k celé situaci i Dominik Feri, další mladá krev TOP 09. „Díl Show Jana Krause, ve kterým jsem byl já, taky neodvysílali. I když je to možná tím, že jsem tam nikdy nebyl,“ glosoval dění kolem Bradyho a Primy.

O cenzuře přitom mluví i jeden z účastníků natáčení Michael Žantovský, v sočuasné době šéf Knihovny Václava Havla. „Vnímám to jako neslýchanou událost v dějinách demokratické České republiky, jako naprosto skandální porušení práva na svobodný projev, který zaručuje Listina základních práv a svobod ústavy, jako něco, co se nemělo stát. Je to do očí bijící cenzura,“ uvedl pro ČTK.

„Člověk je z toho překvapený, zklamaný a znechucený, protože je to opravdu cenzura. Řekla bych, že z toho trochu padá tíseň, protože co bude dál?“ navázala dokumentaristka Hana Třeštíková, která u Krause také nechyběla.

Sobotka: Měli by to odvysílat co nejdřív

Obsáhlý komentář k situaci sepsala Miroslava Němcová (ODS). „Včerejší rozhodnutí TV Prima neodvysílat pořad, ve kterém měl vystupovat pan Jiří Brady a také kritici prezidenta Zemana, by mělo probudit všechny, kterým jde o zachování skutečné demokracie v České republice,“ míní.

Němcová dala událost i do souvislosti s nedávným prohlášením čtyř nejvyšších státních představitelů (prezidenta, premiéra a předsedů Sněmovny a Senátu). „Včerejší událost ukazuje, že i údajně nezávislá televize je schopna vypnout program, který by mohl být nepříjemný pro signatáře takzvané ‚čínské deklarace‘. Nyní již nejde o politické sympatie nebo nesympatie, ale o právo všech (nejen některých) českých občanů na svobodná média a přístup k informacím. Byť to určitě nezamýšlel, Jiří Brady současné české společnosti nastavil zrcadlo. Je jen na nás, co se v něm rozhodneme vidět,“ dodala Němcová.

Ač původně nechtěl, svůj komentář přidal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Já teď nechci komentoval, jak funguje soukromá televize. Podle mého názoru, a to říkám spíš jako občan, si myslím, že by televize Prima měla ten pořad co nejdřív odvysílat, tak aby zabránila jakýmkoliv spekulacím a teoriím,“ pronesl dnes Sobotka.

Prima prý řešila rozpor se zákonem

Samotná FTV Prima však cenzuru odmítla. Problém však dle ní byl v tom, že úvodní část pořadu mohla být v rozporu se zákonem. „Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání. Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena RRTV jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti,“ uvedla televize v tiskovém prohlášení.

Známé tváře působící v českém veřejném prostoru přitom dorazily na natáčení do studia proto, aby se vyjádřily k letošnímu svátku 28. října. „Přítomní se stručně vyjádřili k situaci, každý to řekl podle svého naturelu. Někdo ostřeji, někdo diplomatičtěji, ale ten tón byl stejný. Všichni měli potřebu se vyjádřit, že situace je docela vážná,“ zareagoala režisérka Třeštíková.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

bezodkladne ( 27. října 2016 23:01 )

Ovčáček! Zeman je jen pomstychtivý stařec

bezodkladne ( 27. října 2016 22:58 )

Ano,se Zemanem tam prosím jděte

Normalnizenska ( 27. října 2016 17:36 )

Uprimne? Demokracie je po nekolik let nenapadne pod heslem " nejsem politik" pokrivovana az z ni nekouka jiz skoro nic a my mlcime a mlcime . Problem okolo vyznamenani pana Bradyho je jen ztelesnenim slovenske demokraticke diktatury 😃 Ona totiz pravda je jen jedna stejne jako lez ....

marsa ( 27. října 2016 16:55 )

 Tedy teď už jsem opravdu naštvaná,za to,co se děje okolo p.Bradyho z Kanady.Znám několik lidí,kteří přežili holocaust,nikdo z rodiny jim nezbyl a vyznamenání nedostali.Byli to lidé,kteří zde zůstali,pracovali pro naši zem,vychovali zde děti,kteří též pracovali pro naši zem...a tak bych mohla pokračovat...ať jdou všichni ti umělci někam a může je tam vést p.Havlová...shlédla jsem video se začátkem pořadu a je mi blijno...od nich je tohle demokratické chování?? NE,v žádném případě,je to navádění lidí,poštvávání lidí,styďte se páni umělci...mě už na vašich koncertech a představeních neuvidíte....

panda82 ( 27. října 2016 15:47 )

Hermana děsí praktiky, vždyť tu nemusí být a hanobit Česko, ať emigruje do Sudet, tam ho uvítají, nebo si ho odveze strýčet, asi chce po něm dšdit, tak se zviditelnil, aby na něho strejda nezapomněl, no a herci , ti kašpárci budou natahovat ruce na dotace, co kdyby káplodivím se Ledeckému, že by šel do fronty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa