Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Partnerství s Čínou v praxi: Češi mají držet krok, nebo nebudou Dukovany

Autor: Tomáš Belica - 
27. října 2016
05:25

Jako smlouva s ďáblem se začíná jevit strategická dohoda Česka s Čínou. Místo slibovaných investic přitékají z daleké Asie zatím spíš výhrůžky a peskování. A neomalené požadavky – třeba aby pátý blok jaderné elektrárny Dukovany postavily bez výběrového řízení čínské firmy.

Proč čtyři nejvyšší ústavní činitelé poté, co si minulý týden ministr kultury Daniel Herman (53, KDU-ČSL) podal ruku s dalajlamou (81), přispěchali s písemným ujištěním, že politiku jedné Číny i nadále ctíme? Šlo o byznys.

Ale takový, ze kterého profitují především Číňané. Ti dokonce požadují, aby dostavbu jaderné elektrárny Dukovany vláda přiklepla přímo jim. Stojí to v seznamu projektů, které mají obě země uzavřít začátkem příštího měsíce na summitu v lotyšské Rize.

Protože na dukovanskou zakázku za 150 miliard a následný vliv na energetiku Česka si brousí zuby i Rusové, Američané, Korejci, Japonci a Francouzi, je postup Číny tak nesmlouvavý: Dejte to nám, a bez výběrového řízení. „Nesetkal jsem se s tím, že by to někdo chtěl takto černé na bílém jako Čína,“ svěřil se serveru Ihned.cz ministr průmyslu Jan Mládek (56, ČSSD).

Čínský požadavek je prý nepřijatelný, Mládek ale připustil, že by to tak mohlo dopadnout. Za jakých podmínek? „Číňané by museli nabídnout silné financování projektu a také velmi přijatelnou cenu ve spojení s dobrými technologiemi,“ domnívá se Jiří Gavor, energetický analytik společnosti Ena. „Obecně vždy platí, že v případě jakékoliv veřejné zakázky by se mělo postupovat podle zákona,“ sdělil k tomu mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Čína plánuje u nás postavit reaktor s výkonem 1250 megawattů za téměř 150 miliard. Tím by se pak čínské investice alespoň trochu přiblížily číslům, o kterých v březnu při uzavření česko-čínského partnerství mluvil Miloš Zeman (72). Také prezident během návštěvy připojil svůj podpis pod prohlášení. Číňané totiž udělali »bu bu bu!«. „Pokud jsme se vazalsky k něčemu zavázali, tak se nedivím, že to po nás vyžadují,“ glosuje to bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář.

Dodržíme slib...

Na prohlášení českých politiků po setkání Hermana s dalajlamou, kterého Čína považuje za podvratný živel, zareagoval v úterý mluvčí ministerstva zahraničí Lu Kang. Čína podle něj doufá, že „příslušné země dodrží své sliby.“ Jak si to vykládají signatáři prohlášení? Lze stále mluvit o rovnosti v česko-čínských vztazích?

Prezident Miloš Zeman (přes mluvčího):

„ČR je suverénní země a nebude jí diktovat Moskva, Washington, Peking, Brusel nebo Berlín. Zároveň je ČR důvěryhodným partnerem jak v rámci NATO, EU, tak i ve strategickém partnerství s ČLR.“

Miloš Zeman Miloš Zeman | scom, archiv

Šéf Sněmovny Jan Hamáček:

„Naše prohlášení pouze potvrdilo dlouhodobě platnou politiku ČR vůči ČLR. Nedochází tedy k žádné změně.“

 

Šéf Senátu Milan Štěch (přes tajemnici):

„K tomuto se pan předseda dnes nebude vyjadřovat.“

Šéf Senátu Milan Štěch Šéf Senátu Milan Štěch | scom, archiv

Premiér Bohuslav Sobotka: Neodpověděl. Mluvčí vlády Martin Ayrer jen poukázal na chybu v původním překladu čínské reakce.

Premiér Bohuslav Sobotka Premiér Bohuslav Sobotka | scom, archiv

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

odol ( 27. října 2016 07:14 )

Ale velvyslanec v Praze,pán Žuj-mi-chuj řekl,že to není pravda,že je vše v pořádku..

jirimat ( 27. října 2016 06:56 )

Autor se nepodepsal, ani se nedivím, článek na objednávku proti presidentovi a jemu věrných politiků plný slabomyslností, hlavně aby byl! To už není bulvár, ale stoka! Ale co se dá dělat, komu není shůry dáno-v apatyce nekoupí! Hlavně pomluvit toho, komu to logicky a dobře myslí, dostane za to výplatu a může být rád. Hnus...

tgbg ( 27. října 2016 06:39 )

ČÍŇANI BUDOU STAVĚT DUKOVANY???!!!!TAK PÁN BŮH S NÁMI!!! VŠECHNO ZBOŽÍ VYROBENÉ V ČÍNĚ JE NEUVĚŘITELNÝ ŠUNT!!!NENECHME SI NIC DIKTOVAT OD ČÍNSKÝCH KOMUNISTICKÝCH ZLOČINCŮ A RUSKÝCH FAŠISTICKÝCH OKUPANTŮ A VRAHŮ. RUSÁCI MAJÍ JENOM JEDINÝ CÍL:OVLÁDNOUT SVĚT NEBO ROZPOUTAT III.SVĚTOVOU VÁLKU, PROTOŽE JSOU EKONOMICKY NA ÚPLNÉM DNĚ!!!POKUD SLEDUJETE POŘADY O ČÍNĚ, TAK VÁM MUSÍ BÝT JASNO V JAKÝCH KATASTROFÁLNÍCH PODMÍNKÁCH TAM LIDÉ ŽIJÍ A JAK STRAŠNÉ DŮSLEDKY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MÁ VLÁDNUTÍ ČÍNSKÝCH KOMUNISTICKÝCH ZLOČINCŮ!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa