Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nezaplatí a nezaplatí. U Zemana kvůli exekuci za Peroutku zkouší další kličku

Z Hradu se k placení za výroky o novináři Ferdinandu Peroutkovi nikdo nemá.
Z Hradu se k placení za výroky o novináři Ferdinandu Peroutkovi nikdo nemá.  (Autor: Foto Blesk - Robert Klejch, archiv)
Autor: ČTK - 
26. října 2016
15:41

Hrad podal návrh na odložení exekuce kvůli pokutě za nerespektování rozsudku v kauze novináře Ferdinanda Peroutky. Uvedl to mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Návrh ale podle České televize zatím nemá vliv na čtvrteční lhůtu splatnosti, bude ho posuzovat soudní exekutor.

Exekutor uložil v pondělí prezidentské kanceláři zaplatit za nerespektování rozsudku v kauze novináře Ferdinanda Peroutky pokutu 100 tisíc korun. Na zaplacení Hrad dostal čas tři dny. Pokud by částku neuhradil, exekutor by mu mohl obstavit účet.

Peroutkově vnučce Terezii Kaslové přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“. Hrad se však ve stanovené sedmidenní lhůtě od právní moci rozsudku pražského městského soudu neomluvil, a Kaslová proto na prezidentskou kancelář podala návrh na exekuci formou ukládání pokut. Ty mají prezidentskou kancelář donutit k omluvě. Hrad by mohl dostávat pokuty opakovaně, dokud by verdiktu nevyhověl. Právník František Vyskočil ale už dříve uvedl, že Kaslová podá návrh jen jednou.

Článek Hitler je gentleman na Hradě nenašli

Hrad se má omluvit jednak osobním dopisem zaslaným Kaslové, jednak vyvěšením omluvy na svém webu po dobu 30 dnů. Existenci článku „Hilter je gentleman“ se Hradu nepodařilo doložit, podle historiků jej Peroutka nenapsal. Zeman i nadále trvá na tom, že text četl, a že se proto těžko může omlouvat za to, že článek neexistuje. Peroutkovi přisoudil také výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, jehož autorem je ve skutečnosti novinář Jan Stránský.

Za tuto chybu ale soud omluvu nenařídil, stejně jako za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. Za prezidentovy výroky se má podle rozsudku omluvit Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoli Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba. I uloženou pokutu má proto zaplatit stát.

Kauzou Peroutka se bude zabývat ještě Nejvyšší soud, protože jak Kaslová, tak i prezidentská kancelář podaly dovolání. Hrad zdůvodnil krok tím, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na ČR by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob. Kaslová se zase chce domoci omluvy ve větším rozsahu. Hrad žádal o odklad omluvy, dovolání ale odkladný účinek nemá.

aaobcanka ( 26. října 2016 21:31 )

babamotorkarka píše OK : Politici se starají o voloviny, jako např. o sváteční (ne)prodej, kouření všude možně, daně na pleny a knihy a atd. Lid chce prodej stále, kouření kdekoliv, pleny a knihy jsou 90 % národa šuma fuk. Stejně nám neleží na srdci metály 28.10. a Peroutka. Přeživší všechny vyznamenejte, vy, komediální politici a tuneláři z TOP, ODS a církevní restituenti z KDU, a ne jenom prasynovcova strýce Bráááádyho, jak se původně, asi na Slovensku, p. Brady jmenoval. Zaslouží si to všichni. Konečně snad zrušíte prezidentovu povinnost udělovat metály. Může to dělat někdo jiný a bude klid.

baIika ( 26. října 2016 18:20 )

tak psychoprášek na tři, raz, dva , tři a spát debile

dzery ( 26. října 2016 18:03 )

Můžeš bejt rád že už u nás nejsou klecové lůžka,to by ses k netu nedostal.

tuzex ( 26. října 2016 17:55 )

Hospodský povaleč ze čtvrté cenové Eman se zaschlou slinou u huby, to je prezident k pobliti. Proto Číňan nedělá u nás kšefty, je znechucen

tuzex ( 26. října 2016 17:53 )

Z Eurohujera Zemana se stal ChinaHujer . On už neví, kam by se vtírnul, když ho EU nebrala vážně. A hlavně, je to lhář. A Čína u nás investuje méně, než před setkáním prezidentů . Neuvěřitelné!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa