Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podvod s dotacemi? Školství poslalo miliony na akci, která už proběhla

Rozdělili úředníci dotace správně? (ilustrační foto)
Rozdělili úředníci dotace správně? (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: bru/ČTK - 
25. října 2016
14:09

Bývalý náměstek ministra školství Jan Kocourek a úředník ze stejného ministerstva Miroslav Vosyka odmítli vinu v kauze údajně neoprávněně vyplacené dotace. Řekli to dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1, který začal případ projednávat. Podle obžaloby kvůli mužům ministerstvo v roce 2012 vyplatilo čtyřapůlmilionovou dotaci na podporu sportovní činnosti sdružení European Medicine Association (EMA), i když na ni nemělo nárok. Oběma obžalovaným hrozí až deset let vězení.

Podle obžaloby Kocourek a Vosyka, který v té době působil jako ředitel odboru sportu, doporučili dotaci ke schválení, ačkoli nesplňovala podmínky pro udělení. Sdružení nemělo ve stanovách jako hlavní předmět sportovní činnost ani ji pravidelně a organizovaně nezajišťovalo. Také podle spisu nepůsobilo celostátně, navíc chtělo peníze pro akci, která se již konala.

Oba muži tvrdí, že sdružení stanovy doplnilo později, podle soudu ale ve složce o dotaci doplnění není. „Na konci listopadu 2012 jsem měl informaci o tom, že stanovy sportovní činnost obsahují,“ řekl v úterý soudu Kocourek, jeho slova potvrdil i Vosyka, který prý změněnou část stanov viděl.

Vosyka také poukázal na to, že program, ve kterém byly dotace udělovány, se nevztahoval jen na podporu činnosti sportovních organizací, ale také na významné akce. Právě kvůli jednodenní sportovně zaměřené akci v Libereckém kraji EMA o dotaci podle spisu žádala.

Na netransparentní dotace do sportu upozornil v únoru Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Kontroloři zjistili, že ministerstvo školství rozdalo v letech 2011 až 2013 netransparentně dotace na podporu sportu celkově za 800 milionů korun. Další stamiliony pak podle prověrky vyplatilo na základě neúplných, chybných, pozdě doručených nebo zcela chybějících žádostí o dotace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 25. října 2016 14:54 )

Vyšetřit a tvrdě potrestat, s nikým se nepárat!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa