Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdo všechno 28. října nepůjde na Hrad? Zemana podrží ANO, komunisté i Okamura

  • Autor: simao,ČTK - 
    25. 10. 2016
    16:00

    Českou republiku čeká zřejmě zatím nejrozdělenější oslava 28. října v její novodobé historii. Prezidenta Miloše Zemana se v kauze kolem (ne)ocenění Jiřího Bradyho zastávají jeho věrní Jiří Ovčáček a Jindřich Forejt. Ve Vladislavském sále na Pražském hradě by ale neměli chybět také poslanci hnutí ANO, komunisté nebo Tomio Okamura. Na předávání státních vyznamenání nebudou naopak zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Sociální demokraté mají volnou ruku. Podívejte se přehledně, kdo stojí na jaké straně barikády.

  • 1.Ovčáček z prázdných židlí strach nemá

    Hned několik poslaneckých klubů či jednotlivých politiků odmítlo účast na pátečním předávání státních vyznamenání během svátku 28. října. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček však nemá strach z toho, že by ve Vladislavském sále bylo prázdno.

     

    „My nemáme vůbec obavu, že bychom měli řady prázdných židlí, zájem je velký, budou tam příbuzní vyznamenaných a přece o ty jde,“ uvedl na své pravidelné tiskovce, kde mu sekundoval šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který má na starosti právě záležitosti kolem předávání metálů. „Jestli politici nepřijdou, bude to i vzkaz pro jejich voliče, jaký mají oni vztah ke státnímu svátku 28. října,“ dodal Ovčáček.

     

    V celém sporu však nejde jen o samotný svátek, ale především o (ne)vyznamenání Jiřího Bradyho, strýce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Brady přežil holokaust, prošel Osvětimí, vyznamenán však nebude. A tak se jej chystá na svém čtvrtečním jednání uctít celá Sněmovna, jak informoval její šéf Jan Hamáček (ČSSD). Právě ta totiž Bradyho na vyznamenání navrhla. Jednotlivé strany a hnutí se však k účasti 28. října na Hradě staví různě. Jak?

     

    VIDEO: Podívejte se, jak Jiří Ovčáček hájil na Hradě Miloše Zemana:

  • 2.Okamura: Jde o Zemanovo odstranění

    Spor Hermana se Zemanem, který podle ministrových slov podmínil vyznamenání Bradyho tím, že se Herman nesejde s dalajlámou, označil peprně Tomio Okamura. Ve svém prohlášení ho má za „nechutnou politickou provokaci, která znevažuje státní svátek České republiky, kdy máme tento pátek oslavit den vzniku samostatného státu“. Je podle něj jen na prezidentovi, koho vybere.

     

    Samotný Brady si však podle Okamury ocenění zaslouží. „Pokud vím, je navržený a nevyznamenaný již poněkolikáté. Proč dal prezident opět přednost jiným kandidátů, je otázka na něj. Podle toho, co vím z médií, je pan Brady dobrý, angažovaný člověk, který po celé planetě šíří příběh své sestry a rodiny a přispívá k tomu, aby svět nezapomněl hrůzy holokaustu,“ uvedl Okamura.

     

    Cílem kampaně je podle Okamury „odstranit v příštích volbách Miloše Zemana z pozice prezidenta České republiky“. On sám si na Zemanovi váží prý toho, že „prosazuje v otázkách nelegální migrace a v otázkách boje proti radikálnímu islámu stejné názory, které dlouhodobě prosazuje hnutí SPD“.

    Tomio Okamura se postavil za Miloše Zemana. Tomio Okamura se postavil za Miloše Zemana. | Foto Blesk - Robert Klejch

  • 3.Komunisté proti alternativním akcím

    Poslanci KSČM na Hrad mohou, neměli by se však účastnit 28. října alternativních akcí – tou hlavní patrně bude oslava na Staroměstském náměstí. „Klub se usnesl, že doporučuje členům neúčastnit se žádné alternativní akce u příležitosti 28. října. Tento svátek je příliš vážným, abychom podporovali rozdělování občanů ČR,“ řekl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

     

    Podle něj nejde o povinnost či zákaz, ale právě doporučení členům. „Každý má šanci a možnost využít pozvánky na Hrad,“ dodal. Z úterní tiskové konference Jiřího Ovčáčka získal Kováčik dojem, že byly ohledně vyznamenání dodrženy standardní postupy.

     

    Kováčik také kritizoval to, že někteří lidé, kteří se chtějí ucházet o funkci prezidenta, chtějí sbírat body právě na alternativních akcích, kam zamíří Zemanovi kritici. Koho mohl mít Kováčik na mysli? Na Staroměstském náměstí, kam akci svolal Petr Gazdík (STAN), by se měl objevit i Michal Horáček, jeden z možných zemanových konkurentů. Ten však pro Blesk.cz slova o jakékoli kampani odmítl, měl by být moderátorem akce.

    Komunisti ve svém volebním štábu: Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik vpravo, vlevo Dolejš s Filipem Komunisti ve svém volebním štábu: Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik vpravo, vlevo Dolejš s Filipem | Archiv Blesku

  • 4.ANO má doporučení na Hrad jít

    Jak se k hradní oslavě postavilo Babišovo hnutí ANO? „Co se týká oslavy státního svátku, po dlouhé debatě vedení klubu i hnutí doporučilo poslancům a ministrům, aby se zúčastnili oslav svátku,“ uvedl ve Sněmovně šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

     

    Debata klubu podle něj byla konstruktivní a racionální. Faltýnek z ní nabyl dojmu, že většina jeho kolegů na Hrad půjde. „Jedná se o státní svátek naší země, kdy slavíme vznik státu, není to svátek Miloše Zemana nebo kteréhokoliv jiného prezidenta, považujeme za slušnost vzdát úctu tomuto svátku,“ vysvětlil Faltýnek důvody doporučení. Andrej Babiš uvedl již o víkendu na Twitteru, že na Hradě nebude, protože stejně jako každý rok bude s dětmi v zahraničí.

    Tiskovka ANO: Šéf poslanců Babišova hnutí Faltýnek oznámil, že poslanci dostali doporučení na Hrad jít. Tiskovka ANO: Šéf poslanců Babišova hnutí Faltýnek oznámil, že poslanci dostali doporučení na Hrad jít. | ČTK

  • 5.Poslanci ČSSD se rozhodnou sami

    Otázku „jít, či nejít“ řešil i poslanecký klub ČSSD. Ten podle svého předsedy Romana Sklenáka ponechal rozhodnutí na každém poslanci zvlášť. On sám na Hrad půjde. Podle Sklenáka se však při současných debatách o účasti zákonodárců na Hradě vytrácí význam 28. října. „Mám za to, že my jako ústavní činitelé bychom především měli připomínat význam tohoto dne. A je na každém z nás, jaký způsob zvolí,“ uvedl.

     

    Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že se rozhodl Bradyho ocenit pamětní medailí Karla Kramáře. „Pokládám za krajně nešťastnou jak skutečnost, že 28. října nebude panu Bradymu uděleno státní vyznamenání, tak i všechny okolnosti, které k tomu vedly,“ poznamenal Sobotka na Facebooku.

    Roman Sklenák a Milan Chovanec (oba ČSSD) při jednání Sněmovny Roman Sklenák a Milan Chovanec (oba ČSSD) při jednání Sněmovny | ČTK

  • 6.Bělobrádek o radu na Facebooku nežádal

    „Oslava tohoto státního svátku se zvrhává v nedůstojné politikaření a osobní osočování a vyřizování si účtů, popřípadě k osobní politické prezentaci a my nechceme být součástí této hry,“ uvedl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podpořil tak ze své strany ministra Daniela Hermana, který dle něj čelil velkému tlaku.

     

    Svátek 28. října má lidi v Česku spojovat, nikoli rozdělovat, je však poškozován mj. tím, že si ho někteří ústavní činitelé přivlastňují, míní Bělobrádek. Poslanci a senátoři KDU-ČSL se prý svobodně rozhodli na Hrad nejít. „V případě, že by tam někdo šel, tak si rozhodně nemyslím, že by měl být za to pranýřován, je to samozřejmě každého osobní rozhodnutí. Domnívám se, že bychom se neměli nechat vlákat do pastí, že jsou tady hodní a zlí,“ poznamenal Bělobrádek.

     

    On sám se chystá připomenout si vznik republiky na Vítkově u památníků obětem 1. světové války. Na sociálních sítích však ještě před jednáním klubu lidovců zaujal jeho dotaz: „Mám nejít na Hrad zatleskat generálovi J. Klemešovi, když si to jistě zaslouží, kvůli někomu jinému? Má se stát rukojmím?“ Někteří si to vykládali tak, že se Bělobrádek ptal na to, co má dělat. On sám to odmítl s tím, že šlo pouze o vyslechnutí názorů a zpětnou vazbu.

    Na tiskovce KDU-ČSL vystoupil i ministr kultury Daniel Herman. Na tiskovce KDU-ČSL vystoupil i ministr kultury Daniel Herman. | ČTK

  • 7.Šéf ODS Fiala tepe Zemana

    Na Hrad nevyrazí ani poslanci ODS, jak oznámil předseda strany Petr Fiala. „Žádný z poslanců ODS se nezúčastní oslav na Pražském hradě. My jsme je k tomu nemuseli vyzývat, oni se tak rozhodli každý individuálně a všichni stejně,“ řekl Fiala. Připomněl, že prezident na oslavy nezval některé rektory vysokých škol a že státní vyznamenání dostal i komunistický ministr Miroslav Toman, který působil v 80. letech ve vládě Lubomíra Štrougala.

     

    „Bohužel toto snižování oslav ze strany prezidenta republiky dosáhlo rozměru, který jsem si ani ve své fantazii nedovedl představit,“ poznamenal Fiala k aktuálnímu dění kolem kauzy Brady.

     

    „Nemůže se stát a jeho představitelé chovat tak, že zavolají člověku, kterému je 88 let, který trpěl za druhé světové války, který se celý život snaží šířit myšlenky lidskosti a humanity, zavolat mu, že dostane vysoké státní vyznamenání od své vlasti, kterou musel opustit, aby mu pak po několika dnech bylo řečeno, že to nedostane, protože jeho synovec se nějak politicky chová. To je hluboce urážející nejenom pana Bradyho, ale všechny slušné občany v této zemi a nevrhá to na nás dobré světlo,“ upozornil Fiala.

    Tiskovka ODS: Na Hrad nepůjdeme, vzkázal Petr Fiala. Tiskovka ODS: Na Hrad nepůjdeme, vzkázal Petr Fiala. | ČTK

  • 8.Kalousek na Hrad nedorazí

    Ani opoziční TOP 09 se v pátek nezúčastní hradních oslav vzniku republiky. Prezident Miloš Zeman podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska dělá vše pro to, aby byly nedůstojné jako loni, kdy hlava státu ocenila zástupce minulého režimu. „Abychom odkaz 28. října uctili, položíme v pátek v 11:00 kytici k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí,“ nastínil Kalousek náhradní plán. 

     

    Postoj TOP 09 není podle Kalouska motivován jen děním kolem udělení či neudělení ocenění příbuznému ministra Daniela Hermana Jiřímu Bradymu. „Důvod neúčasti je širší,“ uvedl. Podle Kalouska prezident má výsostné právo rozhodnout o tom, koho ocení, jenže... „Chování prezidenta v podstatě zaručuje, že letošní oslava bude stejně kontroverzní a nedůstojná jako ta loňská. Nechceme se s touto situací smířit, proto naše účast není možná,“ dodal Kalousek, podle kterého si prezident přivlastňuje „významné symboly, ačkoli patří nám všem“.

    Miroslav Kalousek ve Sněmovně oznámil, že TOP 09 na Hrad nepůjde. Miroslav Kalousek ve Sněmovně oznámil, že TOP 09 na Hrad nepůjde. | ČTK

    Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 28. října 2016 10:33 )

Celá aféra na mně dělá dojem jakéhosi "průzkumu bojem". Antizemanovci se rozhodli, že vyzkouší, jaké je rozložení sil a kdo by se hodil jako případný hlavní kandidát proti Zemanovi. Samozřejmě, umělci hrají prim. Ale i někteří z nich jsou bezradní. Jan Kačer má být vyznamenán a teď neví: mám jít na Hrad nebo na Staromák? Pěkná sviňárna byla i Krausova show. Zábavný pořad prý nemusí být vyvážený. Ale co dělat, když se ze zábavného pořadu stane politická agitka. Ten pořad byl zneužit a všichni kolem toho přešlapují. Sobotka, věrný svému obojetnictví, trapně blekotá. Celá kauza se stává katalyzátorem našeho politického vývoje.

tvujosudzmrde ( 28. října 2016 09:20 )

TOTO JE NAŠE SORTA ŠPINAVCŮ A KŘIVÁKU V ČR,ŽE KRAUZI...TO COS SIS TAM POZVAL JE ODPAD SPOLEČNOSTI A JE JEDNO KDO TO JE..RÁDOBY VLASTENCI..HUMUS BEZ CHARAKTERU A NE VLASTENCI!!!!Že novodobí rádobykapitalisti rozprodali většinu republiky, nikomu nevadilo. Že místo do Ruské, lezeme do p-dele Americké, také nikomu nevadí. Že se zničil celý systém školství, je každému jedno. Že Singer a nyní Rusnok záměrně devalvují naši měnu zbytečným nákupem Eur za stamiliardy, a okrádají tak dodnes celý národ, taky nikomu nevadilo. Stejně jako že Tošovský vyměnil naše české zlato za směšné německé dluhopisy. Že velemoudrá EU totalitně zakázala žárovky, nejspíš ani nepostřehli. Že nám sem lezou ilegálové, kteří nenávidí naši kulturu a díky tomu svobodné herecké řemeslo možná posléze zanikne, to je těm inteligentům taky jedno. Že se tento stát změnil v totalitu horší než za komárů a vydává otevřeně diskriminační zákony, mlčky přecházejí. Ale kvůli jedné p!tomé medaili se najednou všichni hodlají zbláznit a musí se neprodleně zviditelňovat.HNUS,TAM SE SEŠLA největší chamrad našeho státu = tuneláři , zloději , pomatení muzikanti , zdrogovaní herci , nefachčenka , rádoby intelektuálové = nevěděl jsem jestli se mám vztekat a nebo se smát ....takovou bandu K O Z O M R D Ů opravdu svět neviděl...jedna figura lepší nežli druhá,,, Pane Zemane MAME VAS RÁDI.SLUŠNY LID ČR!!!!

arne127 ( 27. října 2016 17:44 )

 Komu myslí ta čůza Havlová že bude na Hradě chybět?Na ni je vidět že je prosta veškeré inteliogence.Ta nikdy neměla sedět v první řadě pro ni je jen poslední řada.Sobotka to je taky takový podrazák hlavně že dostal užvaněný dědek nějakou medaili.S dědkem vořou po celých Čechách aby ho utahali a stejně to má za pár a ty medaile a plakety co dostane si může sebou vzít do hrobu.člověk aby se bál otevřít ledničku aby zní nevylezl ten dědek Brody.Tady žije víc lidí kteří byli v lágru a pro republiku udělali mnohem víc než nějaký sklerotický migrant.

marcela47 ( 26. října 2016 19:11 )

Myskím, že ko ko ti z ODS, TOP09 a KDU-ČSL nikonu nebudou na hradě chybě

suov ( 26. října 2016 19:11 )

zdenekk- vidíš magore, tobě hlas nikdo nedal a tvému dědečkovu alias blekotovi tak ten zazpívál krásně naší hymnu, a my se válelí smíchem po zemi,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa