Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kardinál Vlk se opřel do Zemana: „Kšeftuje s vyznamenáními“

Autor: simao - 
25. října 2016
11:16

Miloš Zeman se kvůli kauze nevyznamenání Jiřího Bradyho, který přežil holokaust, stal opět terčem kritiky. Pustil se do něj i kardinál Miloslav Vlk. Podle něj Zeman, který nevyznamená Bradyho, zato by měl metál předat třeba zpěvákovi Danielu Hůlkovi, s vyznamenáními „kšeftuje“.

Kolem předávání státních vyznamenání 28. října je opět pořádný rozruch. A to ještě ani není jasné, kdo všechno jej nakonec dostane a zda třeba dojde na podobné faux pas, jako bylo připnutí metálu režisérovi Robertu Sedláčkovi na mikinu.

Tentokrát budí rozruch kauza Jiřího Bradyho, který přežil Terezín, Osvětim, byl vyznamenán v zahraničí, ale v Česku nikoli. Lobbovat za jeho vyznamenání měl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který tvrdí, že byl Brady ze seznamu adeptů vyškrtnut kvůli Hermanově schůzce s dalajlamou, se kterou Zeman nesouhlasil.

„Od začátku jsem byl od Daniela Hermana o celém průběhu záležitosti informován,“ uvádí nyní ke kauze Brady církevní hodnostář Miloslav Vlk – na webu Kardinál.cz. A naváží se do Miloše Zemana za to, jak k předávání státních vyznamenání přistoupil.

Vlk: Lživá prohlášení ze strany Hradu

Také kardinál Vlk přiznává, že i on se chtěl s dalajlamou v Praze setkat. Nepodařilo se mu to však.

„Původně jsem se chtěl, jak jsem organizátorům slíbil, setkání s dalajlámou zúčastnit, ale vzhledem k tomu, že jsem na léčebném pobytu a mám se kromě toho účastnit zahájení oslav pětistého výročí protestantské reformace ve švédském Lundtu, kde bude přítomen papež František, musel jsem se ze setkání s dalajlámou omluvit, než se celá kauza rozhořela,“ prozradil nyní Vlk.

Zastal se přitom Hermana i dalších, kteří se proti hradnímu počínání ohradili. „Když potom celá záležitost vyhřezla různými lživými prohlášeními ze strany Hradu, a já jsem byl dobře informován o jejím průběhu, musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti a snižování prezidentského úřadu,“ míní Vlk.

Kardinál také vyslovil podporu těm, kteří 28. října na Pražský hrad na slavnostní ceremoniál nevyrazí. Zeman navíc podle něj se státními vyznamenáními kšeftuje.

„Alespoň tímto vyjádřením se připojuji ke všem akcím, které se na protest proti nehoráznému a ponižujícímu jednání prezidenta Zemana konají. Už jsme zažili řadu kauz kolem fungování Miloše Zemana jako prezidenta. Tato je však, myslím, velmi flagrantní, a proto si zaslouží protest zdravě uvažujících občanů neúčastí na udělování státních vyznamenání, pakliže se s nimi takto kšeftuje,“ kritizuje Vlk hlavu státu.

Ovčáček: Kněz by neměl šířit zlobu

Vlk přemítá také nad tím, zda i další kauzy, které podle něj jistě přijdou, vybudí lidi, aby při příští prezidentské volbě kvalitněji vybrali kandidáty na prezidenta. Podle Vlka totiž současná aféra snižuje také pověst českého národa ve světě. 

Zatímco Vlk se již k současnému dění kolem Hradu a státních vyznamenání vyjádřil, jeho nástupce Dominik Duka mlčí. Jelikož naopak patří mezi prezidentovy stoupence, vystoupí na Zemanovu podporu? Prezidenta se samozřejmě zastal hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Kněz by měl být uměřený ve vyjadřování a nešířit zlobu,“ uvedl pro lidovky.cz.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

11karel11 ( 26. října 2016 19:10 )

 Pane kardinále Vlku starejte se raději o kostel a svoje ovečky a nestarejte se o našeho pana prezidenta. Nenáleží vám to. Pan prezident se vám také neplete do bohoslužeb.

salto ( 26. října 2016 12:07 )

rudyptak48 ( 25. října 2016 19:30 )

Nebudu kvůli kardinálovi Vlkovi nadávat na církev, resp. věřící, protože je zde převážná většina slušných lidí, kteří nemají možnost ovlivnit svou vrchnost. Kardinál asi ztratil paměť, když byl prezidentem jeho kámoš Havel. Ten prováděl jiné kousky a proti němu jaksi neprotestoval. Jedním z nich bylo fópá při udělení našeho nejvyššího vyznamenání. Zemanova aférka je nicotná proti tomu, že pravdoláska Havel byl připravený udělit Řád Bílého Lva pro vídeňského starostu Helmuta Zilka. Svazek StB vedený na tohoto starostu má k dispozici redakce iDNES.cz a MF DNES. Podle všeho je možné, že Zilk pracoval i pro CIA. Nakonec to Havlovi rozmluvili a vyznamenání bylo staženo. Přesto se po jeho úmrtí omlouval veřejně jeho rodině. On si s těma estebákama nedal pokoj ani po revoluci a pořád se snažil je nějak protěžovat. Proč asi? Byl to asi jejich největší agent. Každý z našich prezidentů má ve skříni kostlivce a není všechno takové, jak se prezentuje na veřejnosti. Kdo z těch našich 3 prezidentů byl nejhorší? To je opravdu někomu, kdo nezná všechny podrazy těžko posoudit. Myslím si však, že jsou na tom všichni stejně.

pinia ( 25. října 2016 16:31 )

Luboš Kopecký, Chrást : Tady je základní problém, že Češi neznají Bradyho a zprostředkované informace jsou kusé. Otázkou je proč nebyl navrhnutý už dávno, proč až teď a příbuzným. Proč ho minimálně nenavrhl před 3 lety pan Ruml (velvyslanec ČR v Kanadě), který byl přítomen tomu, když Bradymu předával německý konzul Německý záslužný řád (jak už bylo zmíněno za jeho celoživotního úsilí o obranu lidských práv, svobod a obhajování humanistických a demokratických principů). A to od Němců, kteří defacto vyvraždili jeho rodinu. A i to řešili, protože nevěřili, že by si proto došel na "německou půdu". Bradyho slova k tomu byly "nenávist se musí někde zastavit". To, co z toho vzniklo u nás je jen fraška nedůstojná všem...

pinia ( 25. října 2016 16:15 )

Sobotka dá metál Bradymu, souhlas, ale má pravdu p. Jiřina Nováková, Chomutov: "Sobotko, a co tito lidé, kteří přežili, ti dostali metál ? Ne, dostali ... ". a) Paní Marta Kotová přežila Osvětim: Vybral si mě Mengele! b) Jiří Fišer přežil Osvětim i nacistického doktora Mengeleho. c) Miloš Dobrý přežil koncentrák v Osvětimi i pochod smrti! Jedl kravské mozky! d) Přežil Osvětim. Nejhůř vzpomíná na příslušníky SS z Ukrajiny a Pobaltí. e) Dita Krausová přežila Osvětim: Poznala i šíleného doktora Mengeleho. f) a mnoho dalších. ------------- Helena Vitverová, Nové Město nad Metují : Vždy jsem si myslela, že st.vyznamenání k 28. říjnu je za zásluhy o republiku, ostatní vyznamenání - typu kdo přežil koncentrák a bojoval za osvobození - se uděluje k jiným významným dnům , jako např. osvobození republiky apod. Vím však, že nějaké nesrovnalosti měl p. Herman i na předchozím pracovišti, které byli v té době i součástí zpráv televize. Jiří Tým, Plzeň Nová Hospoda : Ocenit p. Bradyho panem Sobotkou ? Ano, ale předem se mu omluvit za to, že sám Sobotka strpí ve vládě jeho synovce, který celou tu aféru s vyznamenáním má na svém triku, a veřejně dehonestuje prezidenta, Ing. Miloše Zemana. Potom bude mít udělení pamětní medaile Karla Kramáře nějaký smysl. Nevolit ničemy typu a asi gaye - Dienstbiera, tzv. jednotky blbosti : Marky Bendy a Laudáty, podrazáky a rychlokvašky z plz. práv ála Chovance, zbabělé Bublany, Sobotky, Volme ANO, Babiše, ten nemá vůli krást, tak pronásleduje (osamocen) tuneláře, Klause, Kalousky, ODS, TOP, černokněžníky ! Komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek ! Jediné, co jste totálně pokazili, byly popravy nevinných (Horáková a spol.). Takových hrůz se vyvarujte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa