Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brady o metál od Zemana už nemá zájem. Ocení ho Praha, Brno i Olomouc

Autor: simao, ČTK - 
24. října 2016
18:15

Přežil holokaust, přežije i manýry prezidenta Miloše Zemana. Jiří Brady po druhé světové, když dali komunisté tisícům Židů možnost vycestovat do Izraele, vyskočil ve Vídni z vlaku a vydal se na Západ. V Kanadě žije 65 let, srdce má prý ale stále v Česku. V rozhovoru pro Český rozhlas potvrdil to, co předtím říkal český ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). O vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana již zájem nemá. Na Hrad nepůjde, těší ho ale pozitivní reakce, se kterými se po odmítnutí v Česku setkal.

„Já jsem dostal už tolik vyznamenání, že jestli dostanu tady, nebo ne, tak to, prosím, je úplně jedno,“ říká nyní Jiří Brady, který přežil Terezín i nacistickou mašinérii v Osvětimi. „Nemám zájem,“ reagoval na dotaz, zda by převzal vyznamenání od prezidenta Zemana.

Na Hrad v pátek 28. října tak prý rozhodně nepůjde. Ani kdyby si to Miloš Zeman rozmyslel a vyznamenání mu předat chtěl. Zároveň si prý velmi váží pozitivních reakcí, se kterými se nyní setkává a které dostává. „Je neuvěřitelné, kolik lidí se kvůli tomu zlobí nebo vidí, že je to chyba,“ uvedl český rodák.

Brady je strýcem ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a od 50. let žije v kanadském Torontu, kde přednáší nejen o holokaustu, ale také učí třeba mezilidským vztahům. Říkal si prý, že když holokaust přežije, bude pomáhat lidem najít třeba novou kariéru.

„Možná jsem senilní, ale s Forejtem jsme mluvili“

V neděli po příletu z Kanady Brady uvedl, že mu Hrad 12. října oznámil udělení Řádu T. G. Masaryka. Konkrétně mu měl volat šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Jenže na seznamu, který poté dostal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), už Brady chyběl. Sobotkovi předali seznam den po schůzce Hermana s dalajlámou. A právě to se mělo stát podle Hermanovy verze kamenem úrazu.

Brady nyní vylíčil, že má e-mail od Hermana, který četl měsíc před telefonátem s Forejtem. Tehdy se mu syn jeho sestřenice – český ministr – svěřil, že Zeman Bradyho vyznamenání podmínil tím, že se Herman s dalajlámou nesejde.

Forejt pak podle Bradyho přesto měsíc nato vysvětloval po telefonu detaily třeba ohledně generální zkoušky či následné recepce.

„Já jsem to bral osobně, pak jsem byl překvapený, řekl jsem to manželce, manželka volala zpátky panu Forejtovi, aby to potvrdila. A další detaily chtěla vědět,“ uvedl Brady k telefonátu s Jindřichem Forejtem v pořadu 20 minut Českého rozhlasu. Prý je vyloučené, že šlo o vtip. „Nebo že jsem senilní a že jsem nerozuměl. Možná jsem, ale ona vám to může potvrdit,“ doplnil Brady. Od té doby se mu ale prý z Hradu nikdo zatím oficiálně neozval.

Bradyho dcera se vdávala v Česku

V Českém rozhlasu však zavzpomínal Brady i na šťastné dětství v Novém Městě na Moravě. Na to, jak byl jeho otec dobrovolným hasičem, fotbalistou i hercem v divadle. Ale i na to, jak s mladší sestrou Hanou byli jedinými židovskými dětmi. S antisemitismem se prý však před příchodem nacismu nesetkal. Snad tedy jen při Sněhurce v biografu, kde mu jeden z dětských diváků vyčetl, že tam coby Žid nemá být.

Ve 14 letech skončil Brady v Terezíně, na pokoji se čtyřiceti chlapci. Pomohlo mu to, že byl učedníkem v instalatérství. Když poté hledali v Osvětimi pracovníky, našel uplatnění, protože uměl zacházet s nářadím. Zachránilo ho to před plynovou komorou.

Z Československa dle svých slov utekl v době, kdy komunisté umožnili vycestovat Židům do nově vzniklého státu Izrael. Nechtěl žít v dalším totalitním systému, vyskočil však z vlaku již ve Vídni a vydal se jiným směrem.

Do Evropy nyní zavítal s manželkou na dovolenou do Portugalska a poté na návštěvu do Česka. „Já už žiji 65 let v Kanadě, tak jsem opravdu tam doma, ale pořád srdce je tady,“ uvedl Radiožurnálu. „Moje dcera se zde chtěla vdávat loni, tak před rokem se vdávala právě tady,“ prozradil.

Bradyho těší také to, že zájem o jeho vyprávění a zkušenosti je i dnes. „Zájem je v celém světě a právě od té doby, co vyšla ta kniha Hanin kufřík, je dnes v 55 zemích, dostáváme dopisy od škol a dětí z celého světa,“ poznamenal v Českém rozhlase. Každému dítěti prý posílá fotku sebe a své sestry, už jich nechal natisknout 14 tisíc.

„Z té tragédie vyšlo něco opravdu pozitivního – učit děti toleranci a co všechno by měli znát a vědět. To jsem nikdy nečekal, že taková bude odezva,“ dodal Brady.

O Bradym debatovali i ministři na vládě

Kauza Jiřího Bradyho přitom výrazně poznamenala přípravy na oslavy 28. října. A na přetřes se dostala i během pondělního jednání Sobotkova vládního kabinetu. Ostatní členy kabinetu s podrobnostmi seznámil ministr Herman.

„Určitá debata byla, byla to kultivovaná věcná diskuse, kde jsme o těch věcech mluvili,“ uvedl Herman k dění na vládě. Ministři se podle něj shodli, že by si Brady, který prošel Osvětimí a Terezínem a věnuje se osvětě o holokaustu, vyznamenání zasloužil.

Herman avizoval, že Brady by si už od Zemana ocenění nepřevzal. „Tak se vyjádřil, když jsem se ho na to včera (v neděli) večer ptal. Každý divák a posluchač si může vydedukovat, že ta situace, do které se to posunulo, by byla poměrně nedůstojná,“ vysvětlil ministr.

Slovenský velvyslanec také nic neslyšel

V souvislosti s debatou Hermana se Zemanem, při které měla přijít ze strany prezidenta výhrůžka (dle jiné verze pak lobbing za svého strýce ze strany ministra), přitom zaujala informace o dvou svědcích z řad ministrů, kteří měli slyšet jejich rozhovor na slovenské ambasádě.  

Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že v pasáži, kterou zaslechl, nic o Bradym či vyznamenáních nebylo. Dan Ťok (za ANO) prý rozhovoru nevěnoval pozornost. „Kolegové byli u téhož stolu, ale samozřejmě tam byly i jiné osoby, kde probíhal paralelní rozhovor,“ řekl k tomu Herman.

Komentář přidal i slovenský velvyslanec v ČR Peter Weiss. „V době recepce jsem nebyl svědkem žádného rozhovoru na téma přijetí dalajlámy a udělování státních vyznamenání,“ uvedl. Slovenské velvyslanectví si zároveň prý nepřeje být zatahováno do českých vnitropolitických sporů, a nehodlá proto záležitost dál komentovat.

Krnáčová připravila Bradymu klíč

Zatímco Hrad podle Hermana vyznamenání pro Bradyho stáhl, jiní chtějí Bradyho vyznamenat. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) udělí Jiřímu Bradymu Klíč od obce pražské. „Když si totiž lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze,“ uvedla Krnáčová. Málokdo si dle ní zaslouží ocenění za celoživotní odvahu i práci tolik jako právě Jiří Brady.

Bradyho chce přitom ocenit i Univerzita Palackého v Olomouci nebo město Brno. Zástupci olomoucké univerzity se tak chystají učinit v pátek na Staroměstském náměstí, kam by měl Brady zavítat na alternativní oslavu 28. října. Tu bez Miloše Zemana a jeho vyznamenání.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

hejhej ( 25. října 2016 11:30 )

Dejte panu Bradymu metál všichni, co můžete, ať je Herman spokojený !!!!

joudajoudovy ( 25. října 2016 08:24 )

brady i herman dojdou k vzajemne spokojenosti. brady si z cech poveze vice vyznamenani nez ocekal a z instalatera se stane univerzitne hlavou pomazanou, viz vasa I. i vasa II. udelene ceny, aby je premistil do kanady, vlozi do cestovniho kufru. no a flaternik herman, az brady odejde na svet bozi, neb tam vsichni jednou pujdem, dostane jeho kufrik, ktery muze vozit po celem svete a prezentovat obsah. a tak se z narodniho pokladace vencu stane zvanym turistou na statni naklady. odhadovat prvni cestu nebude tezke - do indie za dalidou. kdyz musi, tak musi a mnoho kriku pro nic.... pani upratovacko, chce sa mi z nektorych ludi zvracat....

gogr ( 24. října 2016 22:32 )

Joj!!!! to byly výživné Události, Gazdíku a Mirko! smekám!!!!

gogr ( 24. října 2016 22:05 )

Daniel Hůlka: Prezident mi řekl, že mě vyznamená Zpěvák Daniel Hůlka ve vysílání rádia Frekvence 1 uvedl, že má být 28. října vyznamenán prezidentem Milošem Zemanem při slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu. ***ka Ovčáček, pak že to bude do 28.10. večera překvápko, tupá Ovce.

kores ( 24. října 2016 21:41 )

Druh , nauč se kategorie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa