Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svědci Zemanova hovoru s Hermanem odhaleni. O Bradym prý ale nic neslyšeli

Autor: ČTK, simao, vr - 
24. října 2016
09:51

Ministr Jan Mládek (ČSSD) potvrdil, že byl svědkem rozhovoru prezidenta Miloše Zemana s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) na slovenské ambasádě. Druhým svědkem je ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ani jeden však prý nic neslyšel o vyznamenání či Jiřím Bradym, kvůli němuž se rozhořel spor Hermana s Hradem. Jiří Ovčáček chystá v úterý „zásadní vyjádření“, na tiskovce by podle zjištění Blesk.cz neměl chybět ani šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Dva svědky z řad členů vlády měl mít rozhovor Miloše Zemana s Danielem Hermanem na slovenské ambasádě, ve kterém měla podle ministra padnout výhrůžka ohledně Hermanovy schůzky s dalajlamou a případném (ne)vyznamenání Hermanova strýce Jiřího Bradyho, který přežil holokaust.

Jedním ze svědků byl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ten v pondělí při příchodu na jednání vlády novinářům potvrdil, že byl svědkem Zemanova rozhovoru s Hermanem. Jenže v době, kdy jejich debatu sledoval, prý v ní nic o udělování státních vyznamenání či Hermanovu strýci Jiřím Bradym nepadlo, uvedl Mládek.

Mládek v pátek na Hrad dorazí

Přesný obsah rozhovoru Zemana s Hermanem však prý Mládek nezná. Ví pouze, že se bavili. „O čem přesně, to já nevím, protože jsem mluvil jak s panem prezidentem, tak s panem velvyslancem,“ uvedl ministr.

Jan Mládek si myslí, že Brady by vyznamenání dostat měl. Ze situace, kdy řada politiků kvůli případu nechce přijít na Hrad na oslavy státního svátku 28. října, má pocit „těžkého chucpe“. Sám na Hrad dorazí. „Je to oslava české státnosti, byl by to výraz neúcty k ostatním vyznamenaným a oslavám státního svátku,“ vysvětlil.

Druhý ze svědků rozhovoru Zemana s Hermanem - ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) - České televizi řekl, že debatě nevěnoval pozornost.

Ministr kultury Herman minulý týden uvedl, že ho na slovenské ambasádě prezident odrazoval od plánované schůzky s tibetským duchovním dalajlamou. Měl hrozit, že v případě uskutečnění setkání neudělí vyznamenání Hermanovu strýci Bradymu.

Brady v neděli po příletu do Prahy potvrdil, že mu Hrad 12. října oznámil udělení řádu T. G. Masaryka. V seznamu, který dostal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z Hradu ke kontrasignaci, den po schůzce Hermana s dalajlamou však Bradyho jméno nefigurovalo.

Zeman vysílá na Ovčáčkovu tiskovku i Forejta

Kvůli nové kauze, která se týká ceremoniálu předávání státních vyznamenání, jež se bude na Hradě konat v pátek 28. října, chystá „zásadní vyjádření pana prezidenta ke státnímu svátku 28.10.“ i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Ministr Herman si udělal ze svého strýce razicí štít, kterým si buduje své politické metro,“ uvedl Ovčáček v pondělí na Twitteru.

 

Blesk.cz zároveň zjistil, že na pravidelnou tiskovou konferenci hradního mluvčího, která se uskuteční v úterý dopoledne, vyrazí i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Právě on měl dle Hermanovy verze Jiřího Bradyho kontaktovat a oznámit mu, že mu bude předáno vyznamenání. Podle informací Blesku Forejta k účasti na tiskovce osobně vyzval prezident Zeman, takže se ředitel odboru protokolu nebude moci spolehnout na Jiřího Ovčáčka a bude konforntován novináři přímo.

„Pan ředitel bude připraven zodpovědět dotazy novinářů k tématu státních vyznamenání,“ potvrdil Blesk.cz Forejtovu účast Ovčáček.

Herman: Brady by už od Zemana vyznamenání nepřijal

Pokud by se však prezident Miloš Zeman nakonec rozhodl kýžené vyznamenání muži, který prošel Terezínem i Osvětimí, udělit, Brady by však patrně odmítl. „Pokud od svého strýce vím, tak i kdyby se to stalo, tak on už by takovéto vyznamenání nepřijal,“ uvedl dnes Herman v ČT.

K ocenění Bradyho, který prošel nacistickými koncentračními tábory, Zemana vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další politici. Vyznamenání Bradyho by bylo nejlepším a nejelegantnějším řešením situace, připojil se také předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Ocenění za vzdorování nepřízni osudu i svou práci by se však Brady mohl dočkat od Univerzity Palackého nebo města Brna. Nabídku olomoucké univerzity, jež chce Bradymu udělit akademické ocenění, Hermanův strýc přijal.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 25. října 2016 21:03 )

Tak starý pán dostane asi 8 vyznamenání. Všichni se bijou v prsa a předhání s v ódách na "takového člověka". Kdyby se teď volil největší Čech, tak by Karel IV. neměl šanci. Je mi zle .

eifelis ( 25. října 2016 14:17 )

Asi se strýci výchova synovce moc nevyvedla. No ,možná se tímto teď omlouvá zase židům. A když to pomůže očernit presidenta a získat body, tak proč ne . Ty nejsi provokatérka,Ty jsi jasnovidka

provokaterka ( 25. října 2016 00:47 )

Nechápu,jak si může Herman,který se omlouvá sudeťákům rozumět s Bradym,který prožil holocaust.

montevideo ( 24. října 2016 20:42 )

Samozřejmě oznamoval jen nominaci. V té době seznam skutečně vyznamenaných ještě nebyl.

auslak ( 24. října 2016 20:09 )

Forejt volal do Kanady jenom aby se zeptal jak se panu Bradymu vede : Ovčáček to zase vysvětlí a bude mít tak 15 možnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa