Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potvrzeno: Za „slovenský trapas“ dispečeři nemohou, ujasnil Ťok Zemanovi

Autor: ČTK - 
22. října 2016
16:10

Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), který měl vyšetřit, proč vládní speciál s prezidentem Milošem Zemanem na palubě přiletěl pozdě do Bratislavy na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče, letoví dispečeři nepochybili. Chyba prý byla v letovém plánu. Ťok to řekl novinářům po sobotní schůzce v Lánech. Dispečery obvinil v televizi ze selhání sám prezident.

Delegace, ve které byl kromě Zemana také bývalý prezident Václav Klaus, přiletěla minulý týden o několik minut pozdě na státní pohřeb Kováče. Nebyla proto vpuštěna do sálu, kde lidé kondolovali vdově, a rakvi se Zeman poklonil až na dvoře. Poté se zúčastnil dalších částí pohřbu. Záležitost vyvolala kritiku.

„Já jsem přijel na letiště na minutu přesně, jak mi bylo protokolem určeno. (…) Protože já jsem tam byl přesně, tak jediný, kdo může za zpoždění, je logicky Správa letového provozu,“ tvrdil prezident a chtěl zpoždění prošetřit. To dostal za úkol ministr dopravy Dan Ťok a výsledky měl s sebou vzít v sobotu do Lán. Dispečeři nařčení tvrdě odmítli.

Ťok řekl, že se při sobotním setkání v Lánech, které se týkalo zrychlení výstavby dopravních staveb, krátce tématu se Zemanem věnovali. „Pana prezidenta jsem informoval, že z hlediska řízení letového provozu nedošlo k chybě při odbavení letu,“ řekl.

Dodal, že problém byl v tom, že se let přesunul z Kbel na Ruzyni. „A pravděpodobně se neupravil časový plán. Protože ve Kbelích se dostanete na hlavní ranvej v jednotkách sekund, na Ruzyni jedete 4,3 kilometru a musíte samozřejmě jet po letišti, které se opravuje,“ řekl Ťok.

Na otázku, čí to byla tedy chyba, ministr odvětil, že se novináři musí zeptat někoho jiného. „My protokol prezidenta neděláme,“ poznamenal.

prezny ( 22. října 2016 20:40 )

I ten Sobotka vyzval Zemana ať se chová jako státník .

gogr ( 22. října 2016 20:03 )

Někde zase visej trencle? Článek je o funusu Kováče a nedochvilnosti naší delegace.

gogr ( 22. října 2016 20:01 )

Bóže to čteš jen plesk?!! Všude kde promluvil, i osobně na mikrofon. Gůgluj nudo.

tosto ( 22. října 2016 19:40 )

Kancléř Mynář (bez bezpečnostní prověrky) se nedostal ke zprávě v kolik a odkud letadlo poletí a tím pádem se to celé tak nějak ZAMOTALO. Takže větry v tom byly nevinně.

tgbg ( 22. října 2016 18:24 )

Už je nad slunce jasné, že hradní pán si nadělal do gatí a musel být přebalen!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa