Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostuda s medailí dolétla i za oceán. Sobotka chce skandál tišit oceněním Bradyho

Autor: zst - 
22. října 2016
17:32

Dohady kolem vyznamenání Jiřího Bradyho, který přežil holokaust, se probírají i v USA. Původní zprávu agentury Reuters zveřejnil například prestižní The New York Times. Česká republika a její politici jsou rozzuřeni kvůli návštěvě dalajlamy a jeho setkání s ministrem kultury, uvádí například deník. 

Prezident Miloš Zeman se rozhodl neudělit státní vyznamenání muži, který přežil holokaust poté, co se jeho synovec, ministr, setkal s tibetským vůdcem dalajlamou, což si prezident nepřál. Nepřála si to totiž čínská vláda, napsal The New York Times.

„Bylo to proti přání prezidenta Zemana, který tlačil na posílení vztahů s Čínou,“ stojí v článku. „Zaměření na čínské investice se setkalo s kritikou z řady koutů této postkomunistické země, jejíž politiku směřoval na lidská práva zesnulý prezident Václav Havel. Havel byl dalajlamovým přítelem,“ napsali autoři.

Kromě krátkého medailonku o osobě Jiřího Bradyho se žurnalisté věnují také slovům Daniela Hermana, který tvrdí, že na něj tlačil Zeman osobně, aby vyměnil setkání s dalajlamou za ocenění strýce. „Pan prezident mi to řekl přímo,“ citují Američané Hermana.

Aféru zaznamenali také Izraelci. Článek vyšel v The Jerusalem Post.

Dohady kolem státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho zaznamenali až v Jeruzalémě. Dohady kolem státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho zaznamenali až v Jeruzalémě. | Reprofoto jpost.com

 

Sobotka: Vyznamenejte ho!

Celý incident vzbudil na české politické scéně značný rozruch. Se státními vyznamenáními se musí zacházet důstojně, uvedl v prohlášení například předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Pokud se potvrdí, že prezident ze seznamu vyznamenaných vyřadil Jiřího Bradyho kvůli tomu, že se jeho synovec setkal s dalajlamou, bylo by to pro něj nepřijatelné. Vyjasnění, jak to bylo se seznamem a případným vyškrtnutím Bradyho, požaduje i předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se měl Zeman zachovat jako státník a vyznamenat Jiřího Bradyho. Jinak bude z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti. Sobotka to uvedl na svém Twitteru.

Otázkou ovšem je, zda by měl Jiří Brady po podobné frašce o vyznamenání vůbec ještě zájem.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

joudajoudovy ( 24. října 2016 08:14 )

ja bych to nenazval nerozhodnosti.... ja bych to nazval ulitba! a kam zajdeme? az nas nacpou do eura, amici zde postavi protiraketovy destnik a budou nas krmit geneticky upravovanou kukurici, merkel nam posle pracanty z blizskeho vychodu, tak budeme v riti ryt rypaky a sobotka si bude pasinkovat v byte pozizenem za OKD, jeho synatori budou navstevovat british school a celemu narodu bude vypravet, jak usetril z nahrad. a herman? se svym hladem po kariere, bude sedet na hradcanech.

joudajoudovy ( 24. října 2016 07:52 )

sobotka kope za stryce konfidenta STB. http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?jmeno=daniel+&prijm=herman&dnar=&mnar=&ar chivsvazek=&hledej=Hledat nejdrive si bohusi zjisti fakta, at nemas z ostudy dalsi kabatek...

miro 49 ( 23. října 2016 20:04 )

 Pane Sobotko, za vládu jste odpovědný vy a pokud ve své vládě trpíte lidi, kteří opakovaně jdou proti vládě a jejímu programu, napadají i prezidenta republiky ,pak ani vy nejste hoden zastupovat český národ jako předseda vlády.Pan Herman měl být odvolán už za sudetskou anabázi.Kam až zajde vaše nerozhodnost?

panda82 ( 23. října 2016 19:15 )

měl by sis obměnit slovník, moc se opakuješ, víc tě nenaučili:

stenly29 ( 23. října 2016 11:28 )

Nejhorší evropský prezident a ČSSKSČM je peklo pro naši zemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa