Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nechoďte na Hrad, vyzývá po Jurečkovi i Gazdík. Na 28. října svolává akci

Autor: zst - 
22. října 2016
15:27

Předseda hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík svolává na sociální síti alternativní akci na datum 28. října. Tedy na den, kdy se ve Vladislavském sále udělují státní vyznamenání. Setkání se podle Gazdíka zúčastní rektoři, kteří oslavy na Pražském hradě bojkotují, Petr Pithart, Michal Horáček a další. Přihlásili se také ministři Marian Jurečka a Daniel Herman (oba KDU-ČSL). Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem potvrdil informace o tom, že Zeman Hermana žádal o zrušení setkání s dalajlámou. S vyznamenáním jeho strýce to prý nespojil.

Oslavme 28. říjen jinde než na Hradě: 18:30 Staroměstské nám. Domluvili jsme se s Pithartem, Horáčkem, pozvali rektory, připojila se UK,“ napsal v sobotu na sociální sítě Petr Gazdík. Později dodal, že dorazí také Daniel Herman, který je jednou z hlavních postav ostrého sporu o státní vyznamenání.

Kvůli Hermanovu setkání s dalajlamou se totiž vyznamenání zřejmě nedočká ministrův strýc Jiří Brady, který žije v Kanadě. Brady přežil jako jediný z nejbližší rodiny koncentrační tábor a o své zážitky se podělil ve vzdělávacím programu pojmenovaném podle jeho sestry Hanin kufřík. Její zavazadlo se našlo v Osvětimi po válce. Bradyho sestra zemřela v plynové komoře.

Myslím, že vznik republiky bude lépe oslavit jinde, než na Hradě. Vadí mi, když někdo nedostane vyznamenání jen kvůli činům svých příbuzných - připomíná mi to doby minulé. A státní vyznamenání, které se udělí nebo neudělí podle toho, zda člověk udělá Hradu něco k vůli, je naprosto devalvované,“ popsal šéf hnutí Starostů a nezávislých.

Uskutečnění akce se nyní narychlo připravuje na koleni, ale o to s větším srdcem, řekl Gazdík. V sobotu ráno už požádal magistrát o zábor náměstí. „Těší mě, že tam vystoupí Daniel Herman, Petr Pithart, Michal Horáček a další,“ dodal. Na akci se podle něj budou podílet i neziskové organizace, které ale nechtěl jmenovat.
Gazdík věří, že na akci přijdou zákonodárci z různých poslaneckých klubů.

Na Hrad nedorazí většina poslanců a senátorů ODS. Přeseda Petr Fiala to řekl ČTK. Naopak předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Hrad půjde, svátek podle něj nepatří prezidentu Miloši Zemanovi či Hradu a veřejní činitelé by ho měli slavit. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) trvá na tom, že by situaci měla ozřejmit kancelář prezidenta i premiéra. V České televizi pak dodal, že pokud by se Hermanova slova potvrdila, svou neúčast na Hradě by „velmi zvažoval“.

K bojkotu udělování státních vyznamenání už vyzval také kněz a teolog Tomáš Halík. „Chtěl bych poté, co se ukázalo, jak hanebným způsobem Miloš Zeman vydíral ministra Hermana v souvislosti s návštěvou Jeho Svatosti dalajlamy a z nízké msty vyškrtl ze seznamu vyznamenaných jeho strýce, vyzvat všechny slušné lidi mezi pozvanými na hradní recepci 28. října – a zejména představitele církví, kulturního a akademického světa – aby se na protest a ze solidarity s panem Jiřím Bradym udělování státních vyznamenání letos nezúčastnili,“ napsal Halík v prohlášení.

Babiš: Zeman Hermana skutečně žádal o zrušení

Hnutí ANO bude debatovat nad tím, jak se k celé k aféře postaví. Po jednání na zámku v Lánech to novinářům řekl šéf hnutí Andrej Babiš. "Samozřejmě považuju za velmi nešťastné a je mi líto vůči panu Bradymu, že k tomu došlo, je to velice nešťastná situace," dodal s tím, že pokud mu Hrad vyznamenání slíbil, jeho neudělení by bylo nepřijatelné.

Zeman prý vicepremiérovi také potvrdil, že požádal ministra Hermana, aby zrušil schůzku s dalajlamou. Popřel údajně ale, že by věc spojil s oceněním jeho strýce.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

salto ( 25. října 2016 08:56 )

Ono to vypadá jako sranda, ale při hlubším pohledu - bylo by to tak nemožné?

salto ( 25. října 2016 08:54 )

Zeman je pouhopouhý slaboučký odvar VH

nezadat1 ( 23. října 2016 16:20 )

Debile(lko)

nezadat1 ( 23. října 2016 16:11 )

Nechápu proč na takový zmetky z topky čí klerikálů musím platit ze svých daní když je nechci haj zle zasra ný.Ať si ty zmetky platí ti co je volily.

zednik ( 23. října 2016 11:39 )

Rok před volbama to začíná houstnou,do běhu světa se vpravují dlouho připravované a plánované scénáře. Jsem zvědavý na to, co bude zhruba za rok Jeden by vyznamenání chtěl a nedostane ho, ten co ho dostal ho ale zas odmítá, v lepším případě si na převzetí koupí teplákovku. Ptostě vždycky je všechno špatně Žabomyšiny pečlivě připravované...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa