Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidovci budou bojkotovat Zemana? Jurečka vyzývá k neúčasti na předávání medailí

Autor: ČTK - 
21. října 2016
21:24

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka navrhne na úterním předsednictvu strany, aby lidovečtí ministři a zákonodárci zvážili neúčast na předávání stáních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. Důvodem je to, že Hrad podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) vyřadil ze seznamu oceněných Hermanova strýce Jiřího Bradyho poté, co se Herman sešel s dalajlámou.

Herman v pátek uvedl, že Hrad ho na tuto možnost předem upozornil. Vyzval ho, aby schůzku s dalajlámou zrušil, nebo prezident Miloš Zeman neudělí Bradymu státní vyznamenání.

Také Brady, který prošel Terezínem i Osvětimí a celý život píše a přednáší o hrůzách holokaustu, uvedl, že Hrad ho o jeho vyznamenání předem informoval. V seznamu lidí, které má prezident 28. října vyznamenat, ale Brady podle Hermana nyní není. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček k tomu uvedl, že žádný seznam oceněných nebyl dosud oficiálně ani neoficiálně uveřejněn.

Jurečka řekl, že neúčast na ceremoniálu 28. října osobně zvažuje. "Budu chtít na předsednictvu KDU-ČSL prodiskutovat to, jestli za dané situace, která tady teď je, nepřistoupit k tomu nějakým způsobem společně, stejným přístupem všichni, nejenom ministři, ale i poslanci a senátoři KDU-ČSL," uvedl Jurečka.

Doplnil, že dosud se bránil tomu brát ceremoniál připomínající vznik Československa jako "soukromou oslavu" prezidenta republiky. "V dané situaci ale budu chtít, abychom to (neúčast na ceremoniálu) zvážili všichni společně," řekl.

Msta na přeživším koncentráku

Ceremoniálu se nezúčasní také většina rektorů vysokých škol.

Potvrdí-li se Hermanova slova, musí na to demokratická společnost reagovat, uvedla bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Postup Hradu, o kterém Herman mluvil, označila za vydírání. "K případu se musí vyjádřit vláda jako celek, Poslanecká sněmovna i občané. Nemůžeme mlčky přihlížet pokračující destrukci demokratického života v naší zemi," napsala Němcová ČTK.

"Hradní msta na příbuzném, který si prošel nacistickými koncentráky, je vrchol nevkusu," napsal na Twitteru ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Minulá státní vyznamenání:

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 22. října 2016 16:16 )

borjar- zapomněl jsi na Halíka, pro kterého jsou občané , plebs, chátra, lůza která nebude rozhodovat o ničem, jen to Halíkové hov ado je vzdělanec,,,

suov ( 22. října 2016 16:12 )

zdenekk- tak to vypadá, že jsi tady slušný jen ty, magore,,,

suov ( 22. října 2016 16:07 )

Pane Zemane, povaleči udělají všechno, aby vás znemožnili, volili vás občané a ti vás budou bránit proti takovým jako je podrazák Herman, Jurečka a několik dalších , myslím si, že máte právo odvolat ministra, který vyzývá ostatní k neúčastí na předávání medaili, takových podobných, dokonce dává najevo to, že v kanceláři zavěsil místo prezidenta kříž, je to přímo drzost tohoto ministra, který si myslí jak je chytrý, až je blbý, ty urážky různých šmejdů kteří se klanějí a omlouvají sudeťákům, aniž by jím dal někdo svolení si nesmíme nechat líbit, je na čase, aby si občané udělali pořádek s politiky, dopláceji na to občané, je načase trestat lidí a´t je to kdokoliv za sprosté a hnusné urážky hlavy státu, kterého si zvolili sami občané, tyto urážky se tykají i nás občanů, a co předseda vlády pan Sobotka k tomu jen přihlíží?

borka30 ( 22. října 2016 14:43 )

A to jsou členové KDÚ - křesťane??? Nejsou, jejich chování tomu nenasvědčuje. Rozeštvávají lidi a ten Herman by měl předložit důkazy a ne tlachat týden před 28.říjnem.

hejhej ( 22. října 2016 13:34 )

Jurečka nezapře čern.***níka. Kdo si Dalajlámu pozval, měl se mu věnovat,a ne ho vnucovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa