Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hledá se hlava státu: Babišovci chtějí kandidáta za ANO vybrat v referendu

Autor: ČTK, Mii - 
21. října 2016
14:50

Hnutí ANO zatím nemá žádného kandidáta na prezidentské volby, které se budou konat v roce 2018. Zvažuje proto vypsání vnitrostranického referenda, které by mohlo rozhodnout o tom, koho ve volbě hlavy státu podpoří. V pořadu portálu iDNES.cz „Rozstřel“ to v pátek řekl předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

„Kolegové v předsednictvu přišli s nápadem, že bychom udělali nějaké primárky. Já se k tomu taky přikláním. Takže pokud naši členové a naše organizace přijdou s nějakými návrhy a následně uděláme nějaké referendum v rámci hnutí, a to vygeneruje nějakého kandidáta, tak samozřejmě se tím budeme zabývat,“ řekl Babiš. Zatím ale podle něj ANO návrh na prezidentského kandidáta neřešilo.

Ministr financí také zopakoval, že by za dobrého kandidáta považoval ministra obrany Martina Stropnického. Ten ale zatím neřekl, zda by se o prezidentskou funkci byl ochoten ucházet. Dotázána byla i eurokomisařka Věra Jourová, která ale nabídku na kandidaturu odmítla. 

Ohledně možnosti, že by hnutí ANO podpořilo současného prezidenta Miloše Zemana nebo textaře Michala Horáčka, se Babiš nechtěl vyjadřovat. Odmítl také tvrzení, že má blízko k Zemanovi, s prezidentem si v některých tématech, jako například migrace, rozumí, v jiných, jako je zavedení eura v Česku, se názorově rozcházejí.

V roce 2018 se bude konat druhá přímá volba prezidenta. Jako o možných kandidátech se v souvislosti s ní mluví o europoslanci za TOP 09 Jiřím Pospíšilovi nebo o diplomatovi Petru Kolářovi, kandidaturu potvrdil i textař Michal Horáček. Média mluvila rovněž o prezidentovi Hospodářské komory Vladimíru Dlouhém.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
prezny ( 21. října 2016 19:21 )

Tak Ovčáček zase udělal Zemanovi zářez na futra Blesku sem s tím!!

nate ( 21. října 2016 15:54 )

" Naše představy být mostem mezi Východem a Západem? To je úplný nesmysl. Když to prezident Beneš po konci 2. světové války zkusil, tak víme, jak to dopadlo. Máme vědět, kam patříme a přestat být do sebe zahledění anebo si na druhou stranu tak čecháčkovsky říkat, že na nás vlastně vůbec nezáleží a je jedno, co chceme, protože jsme malí a nikdo nás nebere vážně. Brali nás vážně a není to tak dávno. Pamatuju si, když jsme boxovali výrazně nad naší váhovou kategorií. Nevím, která jiná země v Evropě může říct, že od roku 1989 ji navštívili všichni američtí prezidenti, kteří byli v úřadě. A někteří dokonce dvakrát. My jsme byli jistým způsobem vnímáni jako symbol úspěchu demokratické transformace," řekl v rozhovoru pro Týden Petr Kolář.

pajaad ( 21. října 2016 15:16 )

Stropnický a Žilkovou by prezidentský pár zahráli skvěle a když jim k tomu napíše scénář Nebureš, to bude fraška jako od Havla...

istyl ( 21. října 2016 15:14 )

zrusme to zavčasu...at obe komory poarlamentu vyberou vzdy na 1 rok nejakeho statniho tajemníka a bude klid...dosavadni systém nic nenese...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa