Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exšéfa GIBS vyslýchali poslanci čtyři hodiny. Kvůli změnám v policii

Exšéf GIBS Ivan Bílek vypovídal před poslanci.
Exšéf GIBS Ivan Bílek vypovídal před poslanci.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, val - 
20. října 2016
15:30

Celkem čtyři hodiny vypovídal Ivan Bílek, bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), před sněmovní komisí ke kritizované reorganizaci policie. Sám poslance požádal o slyšení kvůli údajným dezinformacím, které se objevily v médiích nebo je říkali politici. Rozpovídal se mimo jiné o olomoucké korupční kauze Vidkun, v níž byl obviněn hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil.

Bílek uvedl, že nejprve poslance informoval o přípravě reorganizace uvnitř policie, která se chystala v době, kdy byl náměstkem policejního prezidenta a podílel se na většině přípravných kroků. „Reforma se nedotáhla kvůli pádu vlády v roce 2009,“ podotkl Bílek.

Pak Bílek poslance seznámil se svými poznatky z doby, kdy byl ředitelem inspekce. „Týkaly se zejména vazby na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování finanční korupce a kriminality a samozřejmě jejích představitelů. Byly to věci, které jsem se dozvěděl, zaznamenal a vyhodnotil během mého působení na generální inspekci,“ doplnil Bílek.

Kritika Olomouce

Debata se týkala i kauzy Vidkun. Podle předsedy sněmovní komise Pavla Blažka (ODS) zazněla kritika směrem k některým policejním orgánům a žalobcům z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Podle Blažka se týkala „nezákonností, které se tam dlouhodobě provádějí“. „Pro mě to nic nového nebylo. Pro některé členy komise možná ano,“ řekl Blažek.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Komise ve čtvrtek jednala poosmé. Výsledky vyšetřování komise měly být původně známé do konce října. Komise však ještě potřebuje vyslechnout řadu aktérů, některé z vyslechnutých svědků by chtěla předvolat znovu. Požádala proto o prodloužení lhůty, čemuž poslanci vyhověli. Na výslednou zprávu tak má nově čas do konce ledna.

Další jednání bude 31. října. Poslanci ještě chtějí slyšet 11 lidí. Někteří přijdou vypovídat znovu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 20. října 2016 15:14 )

 Komédieo několika dějstvích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa