Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Antisemitské a nenávistné.“ Poslance pobouřila rezoluce UNESCO k Jeruzalému

Autor: ČTK - 
19. října 2016
17:10

Sněmovna ve středu ostře odsoudila rezoluci Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) k památkám ve východním Jeruzalémě, kterou navrhly arabské země a která podle Izraele opomíjí tisíciletý vztah Židů k Jeruzalému. Vláda by měla podle středečního usnesení využít všech příležitostí k vyjádření záporného postoje Česka a protestovat proti politizaci UNESCO.

Rezoluce s názvem Okupovaná Palestina používá pro místa v jeruzalémském Starém městě pouze arabské názvy a kritizuje Izrael za „provokativní kroky, které narušují posvátnost a nedotknutelnost“ oblasti. Prostor u Zdi nářků, což je nejvýznamnější židovská památka, je v rezoluci označen arabským názvem a hebrejský je v závorce.

Dokument podle Sněmovny upírá historickou vazbu mezi židovským národem a Zdí nářků a Chrámovou horou. Rezoluce se „nese v nenávistném protiizraelském duchu, přičemž také pomíjí nejen židovské, ale i křesťanské vazby na svatá místa v Jeruzalémě“, stojí v usnesení. Formulace v rezoluci odporují podle většiny poslanců neutrálnímu a mírotvornému charakteru OSN, diskreditují UNESCO a posilují antisemitské tendence.

Návrh usnesení připravili Jana Černochová (ODS), Daniel Korte (TOP 09) a Robin Böhnisch (ČSSD). Někteří diskutující zdůrazňovali, že je nutné se zastat spojence, Izraele. „Je to stejné, jako bychom popřeli vztah Čechů k Hradčanům,“ podotkl k rezoluci Korte. Černochová mluvila o revizi světových dějin. Podle Jiřího Miholy z KDU-ČSL je rezoluce nesprávná a nešťastná. Předseda KSČM Vojtěch Filip ovšem prosazoval, aby se návrhem usnesení nejprve zabýval zahraniční výbor.

Zaorálek: Hlasovali bychom proti

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že pokud by Česko bylo zastoupeno ve výkonné radě UNESCO, hlasovalo by proti. Zaorálek ale taky zdůraznil, že Česko má v blízkovýchodním regionu poměrně slušnou pozici, těší se důvěře arabské i židovské strany a je schopno s oběma komunikovat. „Pozice, kterou máme, že jsme pokládáni za korektního partnera, je něco, o co usilujeme,“ řekl ministr. Občas je podle něho lepší mlčet.

Pro stanovisko hlasovalo 119 ze 149 přítomných poslanců z řad ČSSD, ANO, KDU-ČSL, TOP 09, ODS a Úsvitu. Proti byli jen čtyři poslanci KSČM, dalších 24 členů tohoto klubu, stejně jako dva nezařazení poslanci, se hlasování zdrželo.

Izraelci považují krok UNESCO za další příklad protiizraelských nálad v OSN. Naopak Palestinci se po schválení rezoluce otevřeně radovali. Podle nich připomíná, že Izrael je ve východním Jeruzalémě „okupační mocí, a žádá ho o zastavení tohoto zneužívání moci“.

Chrámová hora je předmětem letitých sporů mezi Izraelci a Palestinci. Nacházejí se tam dvě významné mešity, v minulosti tam ale býval i židovský chrám. Právě kvůli posvátným místům v této části Jeruzaléma se před rokem rozhořela vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci, která má již přes 250 obětí.

Nejcitlivější historická místa leží ve východním Jeruzalémě, který Izrael za války v roce 1967 obsadil, později anektoval a v rozporu s mezinárodními dohodami prohlásil Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město. Poválečné dohody předpokládaly, že Jeruzalém bude pod mezinárodní správou. Palestinci nyní počítají s tím, že východní část města bude metropolí jejich státu.

joudajoudovy ( 20. října 2016 07:42 )

at si Černochová (ODS), Daniel Korte (TOP 09) a Robin Böhnisch (ČSSD) doplni znalosti o stroveke palestine a nasledne umele vzniklem statu izrael. nazev palestina se pouziva od roku 135 n.l. a nazev izrael od roku 1948. vzhledem k tomu, ze se unesco zajima o historicke kulturni pamatky, tyto tu jiz staly pred vznikem izraele. tak o cem dikutovat? cernochova opet predvadi sve nabyte vedomosti z rychlokurzu podvodne plzenske a blaboly vykrikuje do mlhy.

tgbg ( 19. října 2016 20:53 )

Já s rezolucí UNESCO také plně nesouhlasím. Palestina je zločinný stát a vede válku proti civilistům... že to nikomu nevadí

Mayyyoo ( 19. října 2016 19:34 )

Predkožka je v Tel Avive?

rudyptak48 ( 19. října 2016 18:55 )

Jaký rozdíl je mezi Izraelci a Palestínci? Izrael zbraněmi chrání své lidi, Hamás lidmi chrání své zbraně.

dumik ( 19. října 2016 18:18 )

 já s rezolucí UNESCO plně souhlasím. Izrael je zločinný stát a vede válku proti civilistům... že to nikomu nevadí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa