Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bek se za Čínu opřel do Zemana a Sobotky. Na univerzitách zavlála vlajka Tibetu

Autor: ČTK, Mii, kal, mat - 
19. října 2016
12:55

Sérii reakcí vyvolal oficiální distanc prezidenta Miloše Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a dalších ústavních činitelů od návštěvy dalajlamy v Česku. Část vysokých škol ve středu vyvěsila vlajku Tibetu. Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek přirovnal servilitu k Číně ke komunikaci vlád za totality s Berlínem a Moskvou. S tibetským duchovním vůdcem se také setkalo v Senátu zhruba 50 politiků, uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„To, jak se zachovali někteří čelní čeští politici, mi připomíná způsob, kterým komunikovala protektorátní vláda s Berlínem nebo normalizační vláda s Moskvou. Není to podle názoru řady komentátorů a já se k nim připojuji, běžný tón v komunikaci vedení suverénního státu s cizí mocností,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.

Právě Bek vyzval i další vysoké školy, aby symbolicky za pět minut dvanáct vlajku Tibetu vyvěsily. Přidala se například Univerzita Karlova v Praze, ale i univerzity v Českých Budějovicích nebo Pardubicích.

Tibetskou vlajku vyvěsila i Univerzita Karlova v Praze Tibetskou vlajku vyvěsila i Univerzita Karlova v Praze | Blesk - Martin Sekanina

„Žijeme v demokratické zemi, univerzity mají právo otevřít kritickou debatu o takových věcech, jako je chování politických představitelů vůči cizím mocnostem. Moje rozhodnutí vyvěsit tibetskou vlajku je stejně kritizovatelné jako včerejší rozhodnutí prezidenta, které bude zcela jistě kritizováno celou řadou zájmových skupin včetně akademické veřejnosti,“ dodal rektor.

Prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterním prohlášení napsali, že by považovali za nešťastné, aby byla setkání politiků kýmkoliv vnímána jako výraz změny oficiální politiky vzhledem k Číně. Vztahy Česka a Číny jsou podle nich velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

Setkání politiků s dalajlamou v Senátu Setkání politiků s dalajlamou v Senátu | Facebook Petr Gazdík

Herman se dočkal podpory od Babiše

S dalajlamou se v úterý mimo jiné sešel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), kterému ministr financí Andrej Babiš vyjádřil na Twitteru podporu.

Prohlášení následně kritizovali například Herman, Gazdík či Ženíšek. „Je skvělé, že kolegové ze Senátu uspořádali toto setkání. Myslím, že je to skvělá odpověď na vyjádření předsedů obou komor. Tato osobnost má světu i České republice mnoho co říct a je škoda, že se s ním bojí setkat,“ napsal ke středeční schůzce Ženíšek.

Středeční návštěvu na Twitteru okomentovala i poslankyně a zastupitelka Prahy 8 Markéta Adamcová. 

Video  Senátoři Miloš Vystrčil a Jaroslav Kubera (ODS) k setkání s Jeho Svátostí dalajlamou a prohlášení prezidenta, premiéra a šéfů parlamentních komor, kteří potvrdili politiku jednotné Číny.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

S dalajlamou se setkal například Schwarzenberg

Na schůzku s dalajlamou ve středu podle Ženíška dorazilo zhruba 50 zákonodárců. Podle snímků ze schůzky, které na Facebooku zveřejnil Gazdík, mezi nimi byli mimo jiné místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL) nebo bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

„Setkání se uskutečnilo, pokud vím, v Zeleném salonku, kdo se chtěl zúčastnit, tak se jej zúčastnil. To je asi vše, co k tomu mohu prohlásit,“ řekl novinářům předseda senátního klubu (ČSSD) Petr Vícha.

Gazdík na svém facebookovém profilu napsal, že dalajlama s politiky mluvil mimo jiné o upřímnosti. „Lidé poznají upřímnost a kdo z vás politiků to myslí upřímně a kdo ne. Bez lásky a upřímnosti v srdci je sebekrásnější projev jen na chvíli. Sebestředné cíle vše pokazí,“ řekl podle něj zákonodárcům dalajlama.

O víkendu se s dalajlamou setkal v Bratislavě slovenský prezident Andrej Kiska, což vyvolalo protesty z čínské strany. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.

joudajoudovy ( 20. října 2016 08:14 )

a co na to rika univerzitni Bek? http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2015/11/pravda-o-tibetu-1.html http://myslenkyocemkol i.blogspot.cz/2015/11/pravda-o-tibetu-2.html http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2015/11/pravda-o -tibetu-3.html ze by propaganda zleho cinana nebo historicka fakta? i ada hilteru od tibetu prejal princip ciste rasy.

dzambulka007 ( 19. října 2016 23:24 )

Vždyt' má pravdu. Západ se na nás vždy vysral. Nikdy nám nepomohl. Rusko nás alespoň zachránilo od druhé světové, nebýt jich, tak tu dnes nepíšeš debility a vlastní rodiče se za tebe nemusí stydět.

dzambulka007 ( 19. října 2016 23:19 )

Zase se nám nějaký učitelský pablb chce zviditelnit? Jo, hochu, ani pes po tobě neštěkne. V hlavě nic, charakter žádný, blbost až to kvete... na rozdíl od Zemana jsi měl smůlu. Nic neznamenáš a nikdy nebudeš.

gabreta ( 19. října 2016 21:40 )

Zajímat se historii, to je totiž problém všech řvounů. Nevědět podstatu, ale řvát! To je současná móda! Já jsem jen zvědav, kdy nás Němci zažalují za znečištění ovzduší v Kostnici Husem a Pražská kavárna na to kývne!!

gabreta ( 19. října 2016 21:35 )

„To, jak se zachovali někteří čelní čeští politici, mi připomíná způsob, kterým komunikovala protektorátní vláda s Berlínem nebo normalizační vláda s Moskvou". Mikuláš Bek by radši vládu z doby Veškrny, která se pro změnu chovala jako ta Benešova. Přijmout jakýkoli diktát protektora strýčka Sama!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa