Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Herman a další lidovci se sešli s dalajlamou. Hrad: Dali přednost mediální slávě

Autor: ČTK, val - 
18. října 2016
09:40

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) přijal v úterý ráno v budově resortu na pražském Maltézském náměstí tibetského duchovního vůdce, 14. dalajlamu. Setkání se zúčastnili také další zástupci lidovců nebo třeba předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve označil schůzku za soukromou iniciativu členů svého kabinetu, hradní mluvčí Jiří Ovčáček pak na Twitteru uvedl, že Herman a spol. dali přednost mediální slávě před zájmy ČR a jejích občanů.

„Je pro nás velkou ctí setkat se osobně s vámi a jednat o spirituálních hodnotách, které reprezentujete,“ přivítal Herman dalajlamu. U dlouhého stolu v Kulečníkovém sále Nostického paláce zasedli také místopředseda lidovců a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL), předsedkyně SÚJB Dana Drábová, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová a senátor Petr Šilar (oba KDU-ČSL).

Ministr kultury Daniel Herman a další se v úterý ráno setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlamou. Ministr kultury Daniel Herman a další se v úterý ráno setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlamou. | Blesk/Mária Rušinová

Kromě potřeby soucitu, který je podle dalajlamy hlavní silou pro dosažení míru, zmiňoval také svou orientaci marxisty v otázce ekonomické. Odsoudil ale, kam marxismus došel „po Leninovi“. „Původní teorie marxismu o rovnosti všech lidí je soucitná myšlenka,“ řekl tibetský duchovní vůdce.

Ministerstvo zahraničí v pondělí sdělilo, že se k soukromému programu členů vlády nevyjadřuje. Herman uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí.

„Ministr kultury Daniel Herman a spol. dali přednost mediální slávě před zájmy České republiky a jejích občanů,“ hněval se na Twitteru mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Číňané protestovali

Proti návštěvě dalajlamy již počátkem roku protestovali čínští diplomaté, kteří požádali ministerstvo zahraničí, aby dalajlamovi buď zabránili přijet, nebo veřejně vystoupit. Vedení ministerstva jim ale nevyhovělo. Stalo se tak ještě před letošní návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR.

Ministr kultury Daniel Herman a další se v úterý ráno setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlamou. Ministr kultury Daniel Herman a další se v úterý ráno setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlamou. | Blesk/Mária Rušinová

Zatímco dalajlamu vždy přijímal tehdejší prezident Václav Havel, na jehož pozvání tibetský duchovní vůdce do Prahy přijížděl, Havlovi nástupci Václav Klaus ani Miloš Zeman se s ním nesetkávali. Zeman opakovaně uvádí jako důvod odmítnutí to, že on se necítí být náboženským vůdcem. Další možnost k setkání by podle něj byla, kdyby dalajlama byl velkým investorem. Zároveň ale prohlásil, že dalajlama má „svaté právo“ do Česka přijet. Kvůli možným investicím Číny v ČR pak letos hostil čínského prezidenta.

Podívejte se, co o dalajlamovi a vztahu s Čínou řekl prezident Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech:

Video  S prezidentem v Lánech: O čínské návštěvě a lidských právech  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Dalajlama přijel do Prahy na konferenci Forum 2000, zčásti věnované také odkazu Václava Havla, ze Slovenska. Slovenský prezident Andrej Kiska se o víkendu v Bratislavě s dalajlamou setkal, což vyvolalo oficiální protest. Čínské ministerstvo zahraničí schůzku označilo za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu.

lug70 ( 18. října 2016 11:39 )

Kdyby jen omlouvat. Herman na sjezdu sudeťáků je oslovil vřelým "milí krajané" a slíbil jim zrušení Benešových dekretů, čímž se má otevřít pro sudeťáky možnost vrácení majetku nebo odškodnění. To vše za našimi zády, bez zájmu zdejších médií. Naopak německý tisk už psal o zrušení Benešových dekretů, jako o hotové věci.

1pravda1 ( 18. října 2016 11:20 )

Ten Herman už si dělá co chce, jednou se jde za české občany omlouvat sudeťákům a pak přijme Dalajlámu, to jsem fakt nevěděla, že vláda nemá jednotnou koncepci, že si Herman může dělat, co chce a to veřejně na ministerstvu, takže to nebyla soukromá iniciativa. Ovšem, že jel prezident na Rhodos, tak to vláda projednávala pečlivě, jestli mu to vůbec zaplatí! A Zeman - co to je? Kdyby měl Dalajláma prachy a chtěl něco koupit, tak ho přiijme a jinak na něho kašle? No to jsou mi tedy způsoby chování.

dumik ( 18. října 2016 11:11 )

carmin - díky stručný rozbor a pěkný, poměry v Tibetu pod vládou lámů pělkně popisuje tohle: http://www.zvedavec.org/komentare/2016/03/6818-nez-budete-veset-tibetske-vlajky.htm

salto ( 18. října 2016 11:09 )

Soukromá návštěva? Kdo to platil? Flanďáci jsou nepoučitelní, nejdřív Posselt za sudeťáky, dalajláma (nic proti němu, ale on si jezdí po výletech a nechává se královsky hostit, zatímco v Tibetu...). Kdo to bude příště? Nehledě na to, že jako člen vlády by měl dodržovat linii zahraniční politiky ČR. Připomíná mi to VH, ten když něco plácnul, tak se z toho snažil vykroutit, že to řekl jako soukromá osoba... Fuj!

lev1 ( 18. října 2016 10:09 )

Čechům je dalajláma s celým Tibetem někde u zadku včetně prťajzlíka Havla a přitroublých keců o lidských právech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa