Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čína zahrozila Slovákům za dalajlamu. V Česku ho uvítají Bělobrádek a Herman

Autor: bud, ČTK - 
17. října 2016
12:25

Čínské ministerstvo zahraničí pohrozilo neupřesněnou odvetou za to, že se slovenský prezident Andrej Kiska setkal s tibetským duchovním vůdcem. Dalajlama (80) v rámci cesty po Evropě navštívil Slovensko. Peking pokládá držitele Nobelovy ceny za mír za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950. V úterý se má přitom setkat i s lidoveckými zástupci české vlády.

Dalajlama, který přijel na Slovensko v sobotu, se s Kiskou sešel v neděli v Bratislavě v restauraci. Na facebookové stránce slovenského prezidenta se poté objevily fotografie z tohoto setkání a Kiskova poznámka, že schůzku s dalajlamou považuje za velkou poctu.

Slovenský prezident ignoroval ostrý nesouhlas Číny a setkal se s dalajlamou, prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Toto setkání podle jejích slov bylo v rozporu s politikou jedné Číny, kterou slovenská vláda slíbila podporovat. „S tím Čína naprosto nesouhlasí a přijme odpovídající reakci,“ řekla mluvčí bez dalších podrobností.

Dalajlama se podle Chua Čchun-jing dlouhodobě snaží o odtržení Tibetu od Číny a čínská vláda je proti tomu, aby kterýkoli zahraniční činitel byl s dalajlamou v jakékoli formě kontaktu.

Zaměří se hněv i na Česko?

Schůzka Kisky s dalajlamou „rozbila politický základ čínsko-slovenských vztahů“, dodala mluvčí. „Žádáme, aby slovenská strana jasně uznala protičínskou, separatistickou povahu dalajlamovy kliky a upřímně respektovala bytostné čínské zájmy.“

Podobnou reakci může brzy pocítit také Česko, které také tzv. politiku jedné Číny uznává, kam se dalajlama v pondělí přesune. V úterý se s ním setká ministr kultury Daniel Herman společně s místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem (oba KDU-ČSL). Přidá se také místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Upozornil na to časopis Respekt.

Tradičními podporovateli česko-čínských vztahů jsou nicméně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a zejména prezident Miloš Zeman. A ani jeden z nich setkání s dalajlamou v Česku ve svém diáři nemá.

sakajeva ( 6. listopadu 2016 10:22 )

Kdyby dalajláma neexistoval, Číňani by si ho museli vymyslet. Takto mají dokonalou páku na každého na světě, kdo je neposlušný. Inu, můžou si to dovolit.

gogr ( 17. října 2016 13:30 )

gogr ( 17. října 2016 13:27 )

Po stopách ilegálního obchodu s lidskými orgány v Číně. CT2 včera uvedla Kanadský investigativní dokument Jak je možné, že země, která do roku 2010 neměla vlastní systém dárců, se stala místem, kam všichni jezdili za transplantacemi orgánů, které nikde jinde nebyly k dispozici? Mnoho let Čínská republika tvrdila, že tyto orgány pocházejí od popravených vězňů. Když ale odborníci porovnali počet provedených transplantací s počtem popravených, objevili obrovské nesrovnalosti. Přesto Čína zůstávala jediným místem na světě, kde jste mohli absolvovat transplantaci srdce nebo plic už po týdnu od objednání. Odkud všechny tyto transplantáty pocházely? Několikrát oceněný dokument ukazuje, že většina rychle dodaných orgánů pocházela od lidí z hnutí praktikujících Falun Gong (alternativní přístup ke světu, lidem, životu a vlastnímu tělu) zabitých na objednávku. Hovořili s lékaři, kteří byli nuceni odebírat orgány od živých politických vězňů, stejně jako s bývalými vězni, kteří si pamatují na neustálé opakované vyšetřování krve. Vyptávali se rovněž zaměstnanců nemocnic, kteří udávali, že nemají žádný problém získat „živé“ dárce. Výsledkem jsou překvapivá zjištění o obchodování s lidmi a jejich orgány v Číně.

prezny ( 17. října 2016 13:24 )

Přesně .

prezny ( 17. října 2016 13:21 )

Milda bude pečínka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa