Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zbytečná kritika opozdilce Zemana? Kdepak, byla to ostuda, míní Pospíšil

Autor: simao - 
14. října 2016
12:00

Laciná protizemanovská kritika a bouře ve sklenici vody, nebo skutečný prohřešek hlavy státu? Nedochvilnost české delegace v čele s Milošem Zemanem a Václavem Klausem, kteří dorazili pozdě na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče, vyvolala vášnivé diskuze. Zapojil se do nich i europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09), který dění na Slovensku i následné výmluvy na špatné povětrnostní podmínky během letu označil za ostudu.

„Pokud jde o takto mimořádnou událost, jako je pohřeb významného státníka sousední země, tak se domnívám, že by hlava státu měla na takovou akci zkrátka přijet včas. Toto není běžná, řekněme politická, mezinárodní akce, konference, kam když přijedete pozdě, tak to až tak strašně nevadí, ale toto je akce s výrazným pietním obsahem,“ řekl Blesk.cz Jiří Pospíšil. 

Pozdní příjezd české delegace na pohřeb exprezidenta sousední země, která je nám nejbližší, lze podle Pospíšila omluvit jen těžko. I tady by se ale dalo najít pochopení, jenže Pospíšilovi se nezamlouvá ani to, jak Hrad následně k problému, který nečekaně vyvstal, přistoupil.

„Když se potom podíváte na tu debatu, která se kolem toho strhla, že to nejprve vedení Hradu svádělo na špatné meteorologické podmínky, pak se ukázalo, že problém nebyl v meteorologických podmínkách, ale vyšel z protokolu Hradu, tak celá debata, která kolem toho následovala, mě jaksi zklamala,“ pokračuje Pospíšil.

Pospíšil: Stala se z toho tragikomedie

Podle europoslance Pospíšila tak rázem z jednoho opoždění byla smutná záležitost. „Kdyby Hrad přiznal chybu, že to protokol Hradu nezvládl, tak by to ještě člověk nějak přijal. Ale celá ta debata, která vyústila útokem pana Ovčáčka na novináře na jeho Twitteru, tak to mi připadá, že dělá z té kauzy tragikomedii,“ pokračuje Pospíšil.

Právě Ovčáček dal totiž průchod svému naštvání, když se ostře navezl do novinářů, kteří o zpoždění delegace informovali. I Zemanův mluvčí psal o ostudě, ale také buranství a zneužití pohřbu k antizemanovským útokům.

Také Pospíšil komentoval Zemanovo počínání na Slovensku i na sociální síti. A vyvolal tam vášnivé diskuze. „Prezident Miloš Zeman zase jednou výborně reprezentoval naši zemi v zahraničí,“ uvedl na svém Facebooku a dodal: „Já z tohoto nemám radost. A dokážu uznat, že Miloš Zeman pro Česko udělal i dobré věci, ale toto je prostě ostuda. A když už se to stane, tak se má omluvit, ne že se viceprezident Ovčáček nejdřív trapně vymlouvá a pak v reakci označí média za největší zloduchy, protože o pozdním příjezdu MZ napíšou.“

Pospíšilova protizemanovská linka? „Vidím i to dobré“

Někteří našli pro europoslancova slova pochopení, Pospíšilovi však také byla vytýkána protizemanovská linka. Pospíšil se však brání, že by na Zemanovi hledal jen to špatné.

„Já jsem člověk, který se na Miloše Zemana snaží koukat objektivně. Samozřejmě že každý jsme nějak zaujatý, ale já se snažím vnímat Miloše Zemana nejen skrze věci, které mně vadí, to znamená třeba jeho přístup k zahraniční politice, ale snažím se vnímat i některé věci, které podle mého názoru dělá dobře. Mezi ně například patří to, jak je aktivní ve vztahu k českým krajům, jak objíždí Českou republiku, jak se setkává s občany, jak je v zásadě ve velmi intenzivním kontaktu s regiony, s firmami, s občany. To vidím jako pozitivní,“ říká Blesk.cz Pospíšil.

Ono i při kritice Miloše Zemana z tábora jeho odpůrců občas platí ono známé pořekadlo, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Pospíšil takový postup odmítá. 

„Nejsem ten, kdo je absolutně zaujatý proti Miloši Zemanovi, abych vždycky využil šanci ho kritizovat. Ne, já se snažím vnímat Miloše Zemana jako komplexní osobu s jeho negativy a pozitivy. Nebudu zapírat, že z mého pohledu ta negativa převažují, to tedy otevřeně přiznávám. Ale vnímám i pozitivní věci a jednu jsem vám právě jmenoval,“ dodal Pospíšil.

Výmluvy na vítr baví internet

Zpět k Zemanově „slovenské anabázi“. Aférka na sociálních sítích také pobavila. „Zeman se zdržel kvůli špatnému počasí, které však nebylo. On si ho ale pamatuje – bylo vlevo dole!“ naráží podnikatel a analytik Martin Kysela na jinou hradní kauzu s nenalezeným článkem Ferdinanda Peroutky, který však Miloš Zeman viděl na vlastní oči.

Fenoménem na jiné síti – Twitteru – je přitom falešný profil Karla Schwarzenberga, v současné době čestného předsedy TOP 09, za kterou se právě Pospíšil do Bruselu dostal. Hradní výmluvu na vítr spojil s jinou událostí, kdy na Pražský hrad dorazil lánský expučista a dosluhující hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který prý navrhl Zemanovi rezignaci na post regionálního poradce, ale prezident ji nepřijal.

„Prezident Zeman včera nepřijal Haškovu rezignaci na post poradce. Hlavním důvodem byl silný vítr,“ pobavil Twitter falešný kníže.

Televizní moderátor Primy Jan Kudláček pro změnu upozornil na to, že ze Slovenska se Zeman přesunul do Polska na setkání prezidentů V4. Ani to se však podle něj neobešlo bez potíží. „Let do Polska už Zeman zvládl. Vlivem silného protivětru nechal Stuttgart daleko před sebou a po 7hod. letu na Brusel přistál nedaleko Varšavy,“ komentoval to Kudláček, který uvádí pořad se zahraničními zajímavostmi.

Právě během letu do Polska přitom sdílel pohled ze speciálu, kterým se prezident Zeman přesouval, hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ještě před nástupem do letadla si opět rýpl do kritiků. „Dnes dopoledne letíme pracovně do Polska. Dám vědět, až půjdeme do letadla. Ať můžou novináři a pražská kavárna zapnout stopky,“ napsal Ovčáček, který celou aférku považuje za „9 minut, které otřásly pražskou kavárnou“.

Zeman a pohřby: V Jeruzalémě chyběl, do Bratislavy přijel pozdě

Kováčův pohřeb v Bratislavě však nebyl jediným pohřbem, který v souvislosti s počínáním Miloše Zemana vyvolal v poslední době diskuze. Na Slovensko Zeman dorazil pozdě, do Izraele na státní pohřeb exprezidenta Šimona Perese vůbec. Za Česko letěl nakonec premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), pietní akce se zúčastnila řada státníků včetně Baracka Obamy. 

Zeman se z pohřbu omluvil, slíbil již účast na konferenci Dialog civilizací na Rhodosu, kterou pořádá přítel Vladimira Putina, podnikatel a bývalý šéf ruských státních drah Vladimir Jakunin.

„Toto jsem vnímal také jako problém. V zásadě si myslím, že i když politik přislíbí účast na nějaké konferenci, tato konference byla navíc kontroverzní, tak musí být schopen reagovat na mimořádné události na mezinárodním poli a k tomu patří třeba opět pohřeb nebo pietní akce, daná tím, že umře jiný státník, notabene člověk ze země, která je České republice klíčovým partnerem,“ uvedl pro Blesk.cz Jiří Pospíšil.

„Já osobně považuji Izrael za klíčového partnera České republiky a ve chvíli, kdy je pohřeb takto viditelné osobnosti, jako byl Šimon Peres, tak bych čekal od českého prezidenta a českého premiéra, že tam automaticky pojedou. U premiéra také byly nejprve otazníky, váhal, jestli tam vůbec jet, ale nakonec tam přeci jenom jel. U pana prezidenta mě to hrozně mrzí, že se toho pohřbu neúčastnil, a doufám, že to nějak nenaruší naše nadstandardní vztahy s Izraelem, které já považuji za strašně důležité,“ dodal Pospíšil.

Miloš Zeman o své absenci na Peresově pohřbu mluvil ve víkendovém pořadu S prezidentem v Lánech.

„Na té konferenci jsem měl hlavní referát, kdybych byl řadový účastník, tak se omluvím a pojedu na pohřeb Perese. Když jste hlavní řečník, tak je to urážka organizátorů konference,“ bránil se Zeman kritice.

sendrasak ( 15. října 2016 21:55 )

Mýlíš se rudá šlápoto.

suov ( 14. října 2016 21:37 )

zdenekk: vrať se do ústavu, už tě hledají, nulo pomočena!!

suov ( 14. října 2016 21:34 )

zdenekk: ty ještě kloktáš Obamovi jeho průjem? Ty chcipáku jeden,,,

suov ( 14. října 2016 21:31 )

Pospíšilé ty si myslíš, že tě občané zvoli? Táhni do pekel se reme na tebe, ty nulo!!!!

gogr ( 14. října 2016 18:15 )

Tak to vidíte pitomci. Od rána kopete za Zemanovy větry až je vydán nový článek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa