Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Liberecku dál povládne obviněný hejtman Půta. Asi spolu s ANO, ČSSD i ODS

Autor: ČTK, val - 
13. října 2016
19:35

V Libereckém kraji finišují s dohodou o krajské vládě. Vznikne tam pravděpodobně čtyřkoalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj, druhého ANO, ČSSD a ODS. V zastupitelstvu bude mít silnou většinu 35 mandátů z 45. Se spoluprací souhlasí zástupci všech čtyř stran, o podobě nové koalice budou ještě v neděli jednat zastupitelé zvolení za Starosty. Pokud ji podpoří, podepíšou zástupci stran koaliční dohodu v pondělí. Informoval o tom obviněný hejtman a lídr starostů Martin Půta po jednání s ANO a ČSSD.

„Budeme pak potřebovat dva týdny na přípravu společného programového prohlášení a také na dohodu o obsazení jednotlivých resortů,“ řekl Půta.

V Libereckém kraji se do zastupitelstva dostalo sedm stran. Starostové vyhráli a získali 18 mandátů, hlas jim dalo 32,35 procenta voličů. Druhé skončilo ANO, které má devět zastupitelů. Třetí komunisté získali čtyři mandáty, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. V zastupitelstvu budou i dva zástupci Koalice SPD SPO.

Stejně jako v jiných krajích se prý i v Libereckém objevily snahy vyjednat koalici bez účasti vítězných starostů. Dotázané strany to ale odmítají. „Myslím si, že pokud jsme byli osloveni Starosty a jednáme s nimi, nebudeme dělat nějaké úhybné manévry,“ řekla Jitka Volfová, která vedla kandidátku ANO. Jakákoli jednání o koalici bez starostů odmítá i lídr ČSSD Pavel Svoboda: „V tuto chvíli žádná taková jednání nevedeme, máme zájem na koalici s vítězem voleb a o ničem jiném v tuto chvíli neuvažujeme.“

Jiná koalice nepřipadá v úvahu

Bez vítěze voleb, který získal 18 křesel, není mnoho možností vytvořit jinou koalici. ODS už před volbami spolupráci s komunisty odmítla a příliš pravděpodobné není ani její spojení se Změnou.

V úvahu by tak teoreticky přicházela koalice ANO, ČSSD, komunistů, Změny a SPD SPO, která by dala dohromady těsnou většinu 23 mandátů v zastupitelstvu. Nikdo z oslovených však takovému spojení příliš nevěří. Volfová ale potvrdila, že bezprostředně po skončení voleb dostala od předsedy Změny Jana Korytáře pozvánku ke schůzce. „Odmítla jsem,“ řekla. Podobnou nabídku dostalo podle lídra Radovana Vícha i SPD SPO.

V reálnost koalice bez účasti Starostů příliš nevěří ani Zuzana Kocumová, která kandidátku Změny pro Liberecký kraj do voleb vedla. „Já respektuju právo vítěze voleb vytvořit koalici, myslím si, že je to tak jasné vítězství, že jakékoli další pokusy nemají šanci na úspěch a byly by zbytečné. Starostové si mohou vybírat,“ řekla ve čtvrtek Kocumová.

Hejtman Martin Půta, který pravděpodobně svůj post obhájí, nadále čelí obvinění z korupce, kvůli kterému už loni skončil v čele hnutí Starostové a nezávislí. Podle policie Půta přijal úplatek 800 tisíc korun v souvislosti s rekonstrukcí libereckého kostela sv. Máří Magdaleny. 

Podívejte se, kdo podle politiků rozkrádá Liberecký kraj:

Video  Kdo rozkrádá Liberecký kraj? Politici o tom, kdo je korupční lump.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

A připomeňte si celou předvolební debatu Blesku s lídry na Liberecku, kterou jsme natáčeli přímo na Ještědu:

Video  Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa