Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemanův trapas měla „přikrýt“ nepravda? Slováci historku o větru odmítli

Autor: kal, bru/ČTK - 
13. října 2016
18:20

Český prezident Miloš Zeman se nestihl včas dostat na státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Hrad to ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka svedl na špatné povětrnostní podmínky, které zdržely let z Prahy do Bratislavy asi o čtvrt hodiny. Jenže Letiště Milana Rastilava Štefánika pro Blesk.cz uvedl, že žádný z dopoledních letů počasí nezpozdilo. Místo foukání větru se tu nejspíš někomu práší od pusy a trapas české delegace nejspíš měla přikrýt nepravda. Čemuž nasvědčuje i fakt, že Ovčáček později svedl zpoždění na něco úplně jiného. 

Státním pohřbem se ve čtvrtek Slovensko loučilo s prvním prezidentem po vzniku samostatného státu v roce 1993 Michalem Kováčem, který zemřel minulý týden na selhání srdce. Pietní ceremoniál začal dopoledne kondolencemi na Bratislavském hradě.

Na první státní pohřeb politika v novodobé historii Slovenska kromě zahraničních delegací přijeli také přední současní a bývalí slovenští politici. Kondolence Kováčově choti, dvěma synům a nevlastnímu bratrovi bývalého slovenského prezidenta se odehrávaly v Rytířské síni Bratislavského hradu, kde se s Kováčem mohla již ve středu rozloučit veřejnost.

Problém s počasím nebyl

Jenže prezident Miloš Zeman první část rozloučení s Kováčem nestihl. Rakev odnesli dřív, než se český prezident dostal do bratislavské dominanty. Poklonit se jí tak musel až na nádvoří hradu. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka mohl za zdržení vítr. „Špatné povětrnostní podmínky zdržely let Praha–Bratislava o cca 15 minut,“ napsal Blesku.

„Všechny lety byly odbavovány podle svých letových plánů. Žádný nebyl zpožděný z důvodu povětrnostních podmínek,“ uvedla ale pro Blesk.cz Veronika Ševčíková, mluvčí Letiště Milana Rastilava Štefánika. Počasí na bratislavském letišti bylo kolem 11. hodiny bezproblémové. V kolik přesně stroj s Milošem Zemanem přistál, nechtěla upřesnit s tím, že nešlo o veřejný let. Potvrdila ale, že ani on neměl zpoždění z důvodu povětrnostních podmínek, na které se odvolával Pražský hrad.

Státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Český prezident Miloš Zeman dorazil se zpožděním. Státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Český prezident Miloš Zeman dorazil se zpožděním. | ČTK

Podobně se pro ČTK vyjádřilo české Řízení letového provozu. „Z hlediska počasí nemáme hlášeno nic mimořádného jak na Letišti Praha, tak v celém českém vzdušném prostoru,“ řekl jeho mluvčí Richard Klíma.

Ovčáček mluví o buranství novinářů

Nicméně Jiří Ovčáček v dalších reakcích na incident uvedl jen to, že pitvání se v důvodech Zemanova zpoždění je jen prostorem pro útoky na prezidenta a důkaz buranství českých novinářů.

Ve čtvrtek večer nicméně uvedl nový důvod, proč měl prezident Zeman zpoždění. Řekl, že čas, kdy delegace dorazila na bratislavský hrad, byl předem domluvený a o zpoždění se nejednalo. „O žádném pochybení mi není nic známo, věc komunikovaly protokoly obou zemí,“ prohlásil.

Součástí posledního rozloučení jsou vojenské pocty a také státní smutek, který vyhlásila vláda. Navenek se projevuje stažením vlajek na půl žerdi a omezením hazardních her.

Kováč, kterého léta trápila Parkinsonova choroba, zemřel ve věku 86 let. Jeho funkční období v prezidentském úřadu v letech 1993 až 1998 poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem. Před rozdělením Československa zastával Kováč funkci předsedy Federálního shromáždění.

kuromrd ( 14. října 2016 13:50 )

z m r d o v i i

zdenkkuv_kurator ( 14. října 2016 13:32 )

Omluvte mého nesvéprávného svěřence zdenkka, za soustavné slovní napadání a urážky. Lékař mu zkusil zvýšit dávku léků, ale asi to nebude mít valný výsledek.

mgrmarie ( 14. října 2016 13:17 )

Tak se tady mějte jak chcete.

mgrmarie ( 14. října 2016 13:08 )

Kdykoliv přijdu kamkoliv na diskusi, vždycky se tam ukájí zdenekk s jeho nickama.

mixer ( 14. října 2016 12:34 )

Zřejmě toto jediné se zatím nestalo,ač by to mělo ten správný efekt.Někdo to konečně bude muset realizovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa