Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ať přestanou změny času, volali už i v Bruselu. A „líná“ Marksová to slízla

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. října 2016
17:00

Zatímco česká vláda posvětila střídání zimního a letního času na dalších pět let, v Bruselu na půdě europarlamentu řešili, jak střídání letního a zimního času odmítnout. Debaty se zúčastnili i Češi, pro Blesk.cz ji přiblížili europoslanci Pavel Svoboda a Tomáš Zdechovský (oba KDU-ČSL). Uvedli hlavní argumenty, proč by se čas neměl měnit. Vedle toho se Zdechovský opřel do ministryně Michaely Marksové (ČSSD), ta si to ale líbit nenechala.

Letní čas se na zimní změní zanedlouho, v poslední říjnovou neděli 30. října. Zpátky se vrátí 26. března 2017. Proti změnám času však aktivně vystupují lidovci. „Když ještě střídání času dávalo ekonomický smysl, u nás od roku 1979, tak jsme to MY - tehdy ČSSR, ne EU - zavedli,“ upozornil na sociální síti europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a uvedl, že česká vláda ve středu rozhodla o střídání letního a zimního času během příštích pěti let přes protesty lidovců.

„Ale může za to Brusel, že? Pro vysvětlení, unijní směrnice, s níž česká vláda souhlasí, je jen o tom, že čas se bude střídat v celé EU v jeden moment, ne o tom, zda se má střídat - to je v pravomoci jednotlivých států,“ dodal Svoboda.

Svoboda: Letní čas u nás zavedl i Hitler

Jenže nejde jenom o komunistický přežitek. „Letní čas na krátkou dobu u nás zavedl i Hitler. Je to věc, kterou komunisti převzali. Můžeme to samozřejmě traktovat jako komunistický přežitek, svého času ale letní čas byl leckde ve světě. Teď je třeba pochopit, že důvody, které k jeho zavedení vedly - jako ušetření energie - pominuly a zůstala jenom negativa na naše zdraví,“ uvedl Svoboda pro Blesk.cz. 

„My jako lidovci bojujeme za zrušení střídání času. Otázka, jestli zimní, nebo letní, je druhá věc,“ pokračuje lidovecký europoslanec, který vedl bruselskou debatu, jíž se zúčastnili i profesoři Till Roenneberg z Ludwig Maximilian University v Mnichově a Russell G. Forster, který přednáší i na Oxfordu. Forster mimo jiné upozorňoval na to, že v USA je 100 tisíc nehod každoročně spojeno s ospalostí a mikrospánky, mikrospánek stál patrně i za nehodou letadla Air India v roce 2010.

„Naše tělo se rozhoduje podle ranního světla. Vím, že je to příliš možná detailní, ale bylo to něco poměrně zásadního. Jinými slovy, že když se odchýlíme od svítání, tak všechno ostatní jde v neprospěch našeho zdraví,“ popisuje Svoboda jeden z problémů, kteří vědci nastínili. 

Svoboda věří, že se i díky debatě v Bruselu blíží změna ve vnímání střídání času. I díky tomu, že problém přestala ignorovat i eurokomisařka Violeta Bulc. „Komise začíná poznávat, že se nemůže tvářit, že se nic neděje. Komise není schopna přijít s jediným argumentem, proč stávající stav je zachován. I paní komisařka Bulc projevila ochotu se tou věcí zabývat,“ uvedl.

Proč je podle něj nutné se změnami času zabývat? „On je to takový problém slepice, nebo vejce. Na jedné straně se EU dohodla, ve které dny dojde k tomu střídání, aby nevznikly zmatky a tím vzniká na úrovni národních států dojem, že o tom případném zrušení musí rozhodnout EU. Jenže EU to nemá v pravomoci, ta jenom sladila to datum, ale o tom, jakž čas bude který stát používat, to je nakonec v jeho pravomoci. Musíme dostat ke společnému jednacímu stolu jak členské státy, tak Evropskou komisi a potom se musíme nějak dohodnout, jak dál. Protože samozřejmě jde zároveň o to, aby to zrušení proběhlo v celé Unii, pokud možno. Aby si to některé státy neponechaly jiným způsobem, čímž by zase vznikaly zmatky v dopravě. Takže společný přístup ano, ale střídání času ne,“ dodal pro Blesk.cz Svoboda.

Zdechovský se opřel do Marksové, ta se brání

Česká vláda posvětila střídání času na dalších pět let na svém středečním zasedání. Materiál předložila ministryně Michaela Marksová (ČSSD). Další z lidoveckých europoslanců Tomáš Zdechovský se do ní zostra pustil.

„Paní Marksová je úplně mimo, to je z mého pohledu nejhorší ministryně práce a sociálních věcí, kterou jsme měli v historii ČR. Místo toho, aby se začala zabývat skutečnými problémy občanů - a tohle je skutečný problém - tak vymýšlí krávoviny,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz Zdechovský, a Marksovou dokonce označil za „línou“.

„S evropskou komisí bojujeme proti povinným uprchlickým kvótám, usilujeme o rovné podmínky pro naše zaměstnance a firmy, za to, aby naši lidé pracující ve starých členských státech měli nárok na stejné sociální dávky či abychom měli zaručenou stejnou kvalitu potravin. To mně osobně připadá důležitější než zrušení letního času,“ kontrovala pro Blesk.cz Marksová.

Vzkaz poslala i samotnému Zdechovskému. „Pan poslanec Zdechovský může v EP iniciovat výzvu vůči EK na předložení legislativního návrhu. Nebo může Komisi interpelovat. Na stanovisko vlády čekat nemusí. Nebo může jako poslanec - občan iniciovat občanskou iniciativu - s jedním milionem obyvatel z čtvrtiny členských států - vůči EK, aby to EK změnila / zrušila,“ napsala Marksová z Lucemburku, kam vyrazila na jednání ministrů práce a sociálních věcí zemí EU.

Blesk.cz: Pane europoslanče, jaké jsou vaše hlavní argumenty pro to, aby se čas neměnil?

Zdechovský: Hlavní argument je to, že to narušuje obrovsky biorytmy. Ať si to lidé, uvědomují, nebo ne, tak lidé i zvířata mají určitý biorytmus, určité schopnosti přizpůsobení se na situace. Je to jako kdyby nás o hodinu vždycky někdo přesunul v čase a než naběhneme do toho normálnímu režimu, tak to i tomu tělu strašně dlouho trvá. I ti dva profesoři, jeden byl z Mnichova, druhý přednáší na Oxfordu, jednoznačně potvrdili vědecky to, co jsme si dlouho mysleli, že ta adaptace probíhá tři až čtyři týdny. A to je poměrně dlouhá doba, během které samozřejmě lidé častěji chybují, častěji mají sklony k tomu, že se příliš nekoncentrují, nesoustředí na svojí práci.

Tématu zrušení střídání letního a zimního času se věnujete dlouhodobě? 

Předtím, než jsem se stal europoslancem, tak jsme pracovali na metodách výzkumu koncentrace pro sportovce a pro manažery a bylo zajímavé, že opravdu ti lidé při rozhovorech uváděli větší únavu, menší koncentraci atd. Na výzkumech to bylo jednoznačně potvrzené. Člověk se sice probudí v sedm, jako předtím, ale jeho mozek plně nenaběhne, plně se nespustí, může to vést k tomu, že řada lidí má problémy ať už se spánkem nebo třeba se zažíváním. Jsou tam psychosomatické důsledky.

Proč coby lidovci tolik tlačíte na to, aby se tohle téma řešilo?

Téma střídání času jsem začal řešit tehdy s Petrem Pithartem. Když jsem mu dělal kampaň v roce 2006, tak jsme slíbili pekařovi Peckovi za to, že když nás podpoří ve volbách a Petr Pithart byl zvolený o 26 hlasů, tak se tím tématem budeme skutečně zabývat. Petr Pithart na to velmi rychle po svém zvolení zapomněl, já jsem tohle téma oprášil s Petrem Šilarem. A Petr Šilar opravdu za těch 6 let odpracoval na tom obrovský kus práce. Teď už to ale není jen v jeho kompetenci. Musí se to rozšířit a dělat více globálně, musíme se na tom systematicky pracovat na národní i mezinárodní úrovni.

Na půdě europarlamentu se nyní odehrála debata o letním času, česká vláda zároveň schválila změnu času pro příštích pět let. Je na čase, aby Česko v tomto vystoupilo do popředí a iniciovalo debatu ohledně změny času?

Já myslím, že ano. Když jsme na začátku s tímhle vystoupili jako Češi, jako lidovci, tak jsme byli tři, v současné době tu iniciativu podporuje určitě už polovina europarlamentu. Minulý rok jsme měli debatu na plénu, Pavlovi Svobodovi se podařilo dostat tuto otázku na komisařku. Už nás podporují europoslanci napříč politickými stranami i zeměmi. Máme podporu z 22 států, a to si myslím, že už je poměrně silné. Někdo to prostě začít musí. A jakmile to někdo začne, tak si myslím, že to bude lavina.

Tak jako zrušili střídání času v Rusku, kde samozřejmě to vycházelo i z nějaké odborné debaty, tak si myslím, že je potřeba to zrušit v Evropě, protože je to prostě nesmysl. Když někdo argumentuje, že mu vyhovuje tenhle nebo tenhle čas, člověk si zvykne. Ale nezvykne si na to střídání. Mám malé děti a vidím, že jsou v tom období strašně rozhozené. Také ti, co pracují v zemědělství, říkají, že je kráva překvapená, že musí o hodinu dříve vstávat, musí o hodinu dřív být podojena a o hodinu dřív jíst.

Takže cítíte v Bruselu širší podporu pro vás návrh?

Mluvil jsem o tom s německými europoslanci, kteří jsou dnes motorem této iniciativy, to není jen KDU-ČSL, ale v Evropské unii jsou to poslanci CDU-CSU, kteří jsou největšími kritiky tohohle nesmyslu. Mluvili jsme o tom s poslanci z Finska, Estonska, Francie. Spousta zemí to vnímá jako poměrně palčivý problém, který je opravdu dneska řešit. Někdo mi řekne: Vždyť Evropa má důležitější problémy. Ano, EU má důležitější problémy, řeší se však různé a toto je jeden z nich. My bychom rádi tohle téma dotáhli do nějakého konce.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, které zprávu k letnímu času vypracovalo, argumentuje, že v Česku není dostatek odborných materiálů a podkladů k tomuto problému. Vnímáte to tak také?

Paní Marksová je úplně mimo, to je z mého pohledu nejhorší ministryně práce a sociálních věcí, kterou jsme měli v historii ČR. Místo toho, aby se začala zabývat skutečnými problémy občanů - a tohle je skutečný problém - tak vymýšlí krávoviny. Kdyby si paní ministryně opravdu toto téma vzala a zapsala se tak, že se tím bude opravdu, skutečně zabývat, tak jí odpustím vše, co do teď udělala špatně. Ale paní ministryně z mého pohledu je líná a její reakce byla hodně alibistická.

My jsme si jenom tady v parlamentu nechali z parlamentní vyhledávací služby vyjet studie o škodlivosti střídání času a vyjelo nám přes tisícovku různých studií po celém světě, které naprosto a jednoznačně ukázaly, že to střídání nemá žádný efekt na hospodářství, efekt na úsporu je v řádech jednoho procenta, možná ještě nižší a nemá to efekt na nic dalšího, spíš to způsobuje problémy v oblasti dopravy, v oblasti zdraví a dalších věcí.

Neobáváte se však, že pokud návrh na zrušení střídání času projde, budou to lidé vnímat jako další direktivu z EU?

Tohle je zrušení direktivy. Dnes je směrnice, která zavádí letní čas společně pro celou EU. A my chceme tu směrnici zrušit. V tuto chvíli si myslím, že budeme mít voliče na své straně. Jezdím po celé České republice a za dva a půl roku těch hlasů, které byly proti této iniciativě, bych spočítal na prstech jedné ruky a těch hlasů, kteří to podporují, jsou tisíce lidí.

marianskelazne ( 25. března 2017 08:35 )

jednoznacne pro jeden cas - to se nenajde nikdo, kdo by ho zrusil??? M. je pekna mrcha...co vlastne udelala pozitivniho?

deep_ass_flsting ( 13. října 2016 18:10 )

Vždycky když potřebují od něčeho důležitého odvrátit pozornost, začnou se zabývat letním časem.

beda88 ( 13. října 2016 17:59 )

jsem pro jednotný čas, marksová je fakt líná mrcha, co se stará akorát o pí.oviny.

bre-burda ( 13. října 2016 17:59 )

Mně letní čas naprosto vyhovuje. Dávám přednost slunci a světlu odpoledne, kdy sportuji, dělám na zahrádce, kdy si děti hrají na hřišti a sousedé tráví svůj volný čas. Tento problém mají pouze nemakačenkové, kterým se ráno nechce do práce a našli si záminku, na kterou to svést. Ještě jsem neslyšel, že by nějaké obrovské potíže měli ti, co při cestě na dovolenou překračují časovou hranici. Pak tu dovolenou snad promarodí? Jo, že na dovolené nemusí do práce? ... Aha a jsme u toho! Dnes statisíce lidí létají z kontinentu na kontinent, za prací, obchodem, vědeckými setkáními, sportovci, umělci, turisté a další. Jak ti musí být zdravotně postiženi si nechci ani představovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa