Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trapas české delegace: Prezident Zeman přijel pozdě na státní pohřeb Kováče

Autor: bru/ČTK - 
13. října 2016
12:21

Státním pohřbem se dnes Slovensko loučí s prvním prezidentem po vzniku samostatného státu v roce 1993 Michalem Kováčem, který zemřel minulý týden na selhání srdce. Pietní ceremoniál začal dopoledne kondolencemi na Bratislavském hradě.

Na první státní pohřeb politika v novodobé historii Slovenska kromě zahraničních delegací přijeli také přední současní a bývalí slovenští politici. Kondolence Kováčově choti, dvěma synům a nevlastnímu bratrovi bývalého slovenského prezidenta se odehrávaly v Rytířské síni Bratislavského hradu, kde se s Kováčem mohla již ve středu rozloučit veřejnost.

Česká delegace přijela pozdě

Prezident Miloš Zeman první část rozloučení s Kováčem nestihl. Rakev odnesli dřív, než se český prezident dostal do bratislavské dominanty. Poklonit se jí tak musel až na nádvoří hradu.

Podle prezidentova mluvčího může za zdržení vítr. „Špatné povětrnostní podmínky zdržely let Praha–Bratislava o cca 15 minut,“ napsal Blesku.

Slovensko má státní smutek

Součástí posledního rozloučení jsou vojenské pocty a také státní smutek, který vyhlásila vláda. Navenek se projevuje stažením vlajek na půl žerdi a omezením hazardních her.

Kováč, kterého léta trápila Parkinsonova choroba, zemřel ve věku 86 let. Jeho funkční období v prezidentském úřadu v letech 1993 až 1998 poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem. Před rozdělením Československa zastával Kováč funkci předsedy Federálního shromáždění.

achillea ( 13. října 2016 23:07 )

carmin carmin ty jsi ale trotl!

achillea ( 13. října 2016 23:05 )

Když to tedy organizuje někdo jiný, tak má taky máslo na hlavě - jinak by tam v té jejich hradební tlupě nemohl ani existovat! Hele a soda a free - nejste vy náhodou nějak moc chytrý?

achillea ( 13. října 2016 23:02 )

Ten kam vleze, všude udělá nějakou ostudu!

uzjezima ( 13. října 2016 20:46 )

Jdu si udělat také zajímavý nick

uzjezima ( 13. října 2016 20:42 )

Jo? A co s tím hodláš dělat? Tady na Blesku ti s tím nikdo nepomůže

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa