Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jednání o krajské vládě rozštěpilo TOP 09: Části vadí Jermanová a koalici nechce

Šéfovi středočeské TOP 09 vadí Jermanová, nechce s ní jít do koalice.
Šéfovi středočeské TOP 09 vadí Jermanová, nechce s ní jít do koalice.  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: bru/ČTK - 
13. října 2016
11:46

TOP 09 se rozhodla, že ve středních Čechách nebude ve čtyřkoalici s ANO, STAN a ODS. Vadí jí rozšíření původního tříčlenného uspořádání o ODS a nominace Jaroslavy Jermanové (ANO) na hejtmanku. Novinářům to po dnešním jednání ve Sněmovně řekl lídr TOP 09 Petr Tiso. TOP 09 je podle něj připravena na roli konstruktivní opozice. Ostatní strany dál vyjednávají.

„Paní Jermanová byla za ODS v zastupitelstvu kraje v době pana hejtmana (Petra) Bendla (ODS), takže jako hejtmanka nepředstavuje v našich očích ten kýžený symbol změny v kraji,“ uvedl Tiso. TOP 09 podle něj vadí i to, že byla porušena dohodnutá exkluzivita jednání mezi ANO, STAN a TOP 09.

Rozpolcená TOP 09

Jenže navzdory dnešnímu prohlášení lídra TOP 09 Petra Tisa o odchodu do opozice dál jedná o čtyřkoalici ANO, STAN, ODS a TOP 09. TOP 09 se totiž rozštěpila a část zastupitelů vznikající čtyřkoalici podpoří. Novinářům to během dnešního jednání ve Sněmovně oznámili lídři ANO, STAN a ODS a náměstek mladoboleslavského primátora Daniel Marek (TOP 09).

Podívejte se, co naslibovali lídři ze středních Čech před volbami v debatě Blesku:

Video  Záznam debaty s lídry Středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Tiso po odchodu z jednání tvrdil, že TOP 09 je připravena na roli konstruktivní opozice a jednání o koalici pro ni končí. Podle Marka ale šlo jen o názor lídra. ANO, STAN, TOP 09 a ODS by měly v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 46 křesel.

ANO, STAN, TOP 09 a ODS by měly v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 46 křesel, bez TOP 09 jich bude o pět méně. ANO má v zastupitelstvu 16 mandátů a STAN o jeden méně. ČSSD získala 11 křesel, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět.

hejhej ( 13. října 2016 14:51 )

james: A ještě Topku spolu s ODS, ČSSD a KDUČL po parlamentních volbách zahnat do politického propadliště.

1pravda1 ( 13. října 2016 13:04 )

To je opravdu zázrak, jak se může ještě rozštěpit něco, co už vlastně ani neexistuje - jako je TOP09, ať jsou rádi za poslední funkce ve správě státu, po parlamentních volbách končí, a dokonce je převálcuje i Gazdík

agfor ( 13. října 2016 12:24 )

A je to tu zase. "Zvolená" sebranka se hádá o koryta.

james ( 13. října 2016 12:05 )

To je dobře. Středočeští hejtmani byli v minulosti banda lotrů a festival nasazených hráčů, kteří o politice a budování regionu nevěděli vůbec nic. Znali jen korupci. Nyní bude alespoň středočeská hejtmanka krásná žena, snad i s politickým přehledem. Navíc je to velmi dobře, že bude hejtmankou, protože to vyžene TOP 09. Chceme-li s věcmi pohnout, nezbývá, než vít do ruky bič a vypráskat TOP 09 někam na pustý ostrov. Pak se vyčistí vzduch od těch Kalouskových bakterií.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa