Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další expučista na Hradě: Hašek prý jen nabízel odchod. Za Zemanem by šel i Tejc

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. října 2016
11:32

Michal Hašek, Jiří Zimola, Milan Chovanec, Zdeněk Škromach a Jeroným Tejc. Účastníci dnes již legendární lánské schůzky s Milošem Zemanem opět vystupují do popředí. U Zemana na Hradě byl po Zimolovi již i Hašek, po volebním propadáku nabídl prý rezignaci na post poradce, avšak Zeman ho podržel. Jeroným Tejc, který je dnes poslancem, ač patrně mohl být ministrem, Blesk.cz řekl, že se na schůzku nechystá. Ale nebránil by se jí.

V říjnu 2013 Michal Hašek v MF Dnes tvrdil: „Taková schůzka, jaká je popisovaná v médiích, se neuskutečnila. Minulý týden jsem se s prezidentem nesešel.“ Poté se ukázalo, že lhal, a právě tato lež mu byla v následujících letech často připomínána.

Předvolební boj v Jihomoravském kraji nebyl výjimkou. Neřešil se však jen tam, před volbami o něm mluvil i jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ten po úterní schůzce se Zemanem prozradil: „Psal jsem to i panu předsedovi Sobotkovi, aby nebyl překvapen tím, že jdu k panu prezidentovi. Skutečně na tom nevidím nic špatného.“ S prezidentem prý řešili především volby a formování koalice v Jihočeském kraji.

VIDEO: Zimola dnes zlehčuje lánský puč, prý šlo jen o milou večeři. Podívejte se na jeho obhajobu:

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Haškovi však volby nevyšly. On sám sice dostal 8 103 preferenčních hlasů, což byl v porovnání s dalšími kandidáty nadprůměr (ale ne rekord, jelikož lidovec Stanislav Juránek dostal přes 14 tisíc hlasů), ale ČSSD s Haškem za kormidlem skončila až třetí.

Hejtmanem tak Hašek dál nebude. Ani to nebránilo, aby se po Jiřím Zimolovi i Hašek vydal na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem, kterého podporuje.

Podpora se však jeví jako oboustranná. „Zúčastnil jsem se dnes pravidelného jednání poradního týmu prezidenta republiky na Pražském hradě,“ hlásil Hašek ve středu na Facebooku. Komentoval prý aktuální témata regionální politiky včetně krajských voleb a zejména přípravu státního a krajských rozpočtů.

Vedle toho ale prozradil i jeden detail ze schůzky. „Nabídl jsem panu prezidentovi moji rezignaci na místo poradce pro regionální politiku po letošních krajských volbách, odpovědí mi byl staronový jmenovací dekret,“ prozradil Hašek. „Vážím si důvěry a podpory pana prezidenta stejně jako možnosti dále spolupracovat na tématech souvisejících s regionálním rozvojem a regionální politikou,“ dodal.

Hašek se těší na čas s rodinou. Funkci nepožaduje

V Jihomoravském kraji skončila přitom ČSSD až třetí za ANO (20,84 %) a KDU-ČSL (15,94 %) se ziskem 15,49 % hlasů voličů. Před volbami se přitom rozjela silná kampaň proti dosluhujícímu hejtmanu Haškovi, který je zároveň předsedou Asociace krajů ČR.

„Jsem stále členem vyjednávacího týmu ČSSD a kolegové jednající s hnutím ANO a dalšími partnery se mnou průběžně konzultují a využívají mých 8letých zkušeností hejtmana,“ uvedl však také nyní Hašek na sociální síti. ANO s ním samotným do koalice nechtělo, na spolupráci se sociálními demokraty však nakonec kývlo. Možná i kvůli obavám, aby nakonec i na jihu Moravy nebylo coby vítěz nakonec vyšachováno z vládnoucí koalice.

Hašek nyní hlásí, že upřednostnil „zvýšení koaličního potenciálu ČSSD před osobními ambicemi“ a neaspiruje prý na žádnou uvolněnou funkci v budoucí Radě a Zastupitelstvu Jihomoravského kraje. Hejtman, kritizovaný kromě aféry s falešnou mluvčí i za souběh řady funkcí, se však pochlubil právě prezidentovým dekretem.

„V regionální politice budu působit jako neuvolněný člen zastupitelstva kraje. Moje budoucí pracovní uplatnění je otevřená záležitost. Nejdříve dokončím svůj hejtmanský úřad a důstojně jej předám mému nástupci,“ potvrdil Hašek ČTK. „Těším se na méně hektický program, který nebude sešněrovaný na minuty podle hejtmanského kalendáře, a na více času pro rodinu,“ dodal. Novým hejtmanem by se mohl stát lídr ANO Bohumil Šimek, někdejší vedoucí Haškovy hejtmanské kanceláře a především ředitel brněnské městské policie. 

Tejc: Zeman je kvalitní prezident

Hašek u Zemana byl, Zimola také. Chystá se i další z lánských pučistů za hlavou státu? Právník Jeroným Tejc, který by patrně, nebýt schůzky v Lánech, mohl být ministrem a nikoli „jen“ šéfem ústavně právního výboru, na dotaz Blesk.cz uvedl, že by se schůzce nebránil, ale sám ji nijak neiniciuje: „Pokud bych byl pozván jako předseda ústavně právního výboru na schůzku s prezidentem, například o změnách ústavy, tak se samozřejmě s panem prezidentem rád setkám.“

Rozebírat podobně jako Zimola či Hašek krajské výsledky, které přinesly mimo jiné pouhá dvě vítězství ČSSD oproti oranžové tsunami z roku 2012, nechystá. „V posledních třech letech jsem se s panem prezidentem viděl téměř výhradně pouze při společenských příležitostech, naposledy na strojírenském veletrhu. Na rozdíl od jednoho z místopředsedů naší strany nejsem na Pražském hradě pravidelným návštěvníkem,“ rýpl si v reakci pro Blesk.cz Tejc patrně do ministra vnitra Milana Chovance, který na rozdíl od Haška lánskou schůzku potvrdil.

„Miloše Zemana respektuji, považuji ho za kvalitního prezidenta a oceňuji jeho schopnost pojmenovat věci politicky nekorektním, ale pravdivým způsobem,“ pokračuje Tejc. „Nikdy jsem nepatřil v sociální demokracii k těm, kteří prezidentovo počínání často účelově kritizovali. Naopak jsem se proti tomu ohradil. Přesto jsem neměl a ani nemám potřebu v souvislosti s volbami požádat o schůzku na Hradě,“ dodal. 

VIDEO: Michal Hašek v předvolební debatě Blesku z Jihomoravského kraje. Co řekl ke kauze falešné mluvčí?

Video  Hejtman Hašek o lhaní a své falešné mluvčí, kterou prošetří protikorupční policie.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 14. října 2016 09:35 )

nekde se ozve BUM a lisanci se kupi okolo zemana. cim to asi bude? ze by se darmoslapove srocovali pred skrini, aby z ni nepadaly kostlivci?

gogr ( 13. října 2016 19:11 )

Zeman a jeho větry.

1pravda1 ( 13. října 2016 17:07 )

ČSSD se chová hrozně, ale představa, že ANO dělá koalici s KDU-ČSL a ODS, tak to taky není pro mě moc lákavé. ODS a TOP09 by už opravdu ve vládě být neměly, po tom, co už předvedly. ANO volby vyhraje, ale s kým bude vládnout? Malá krajská sdružení jistě v parlamentních volbách neobstojí.

sores ( 13. října 2016 16:43 )

 Hašek je ša.šek. Stejné velké NIC jako Sobotka. Chtějí se co nejdéle udržet za velmi slušné prachy!!!

1pravda1 ( 13. října 2016 13:58 )

Zeman je ze dvou kandidátů na prezidenta ten lepší v dnešní době, ale lidi, kterými se obklopuje je hrozný výběr. Hašek je prostě lhář a lhář a to mu zůstane a zůstalo, Škromach z bazénku už mele psychicky z posledního a pohání se alkoholem, Mynář, no ta dvě procenta v krajských volbách a 206 voličů mluví za vše, - lhář s barákem a bez bezpečnostní prověrky, Zimola, ten své opravdové záměry jen dobře tají a Chovanec, kvůli kterému především ČSSD prohrála volby - bývalý pučista dnes ministr vnitra, arogantní, (jak s levným bytem, tak s rychlostudiem), neschopný říct, že policejní reforma nebyla dobře připravená, nechat to vyšetřovat komisí a ještě TŘI DNY PO VOLBÁCH ŘÍCT, ŽE ČSSD CHCE ZVYŠOVAT DANĚ FIRMÁM (jen aby naštval Babiše, který daně zvyšovat nechce) TAK TO JE VRCHOL HNUSU, PROČ TO NEŘEKL TŘI DNY PŘED VOLBAMI? - to by byl výsledek ještě horší Leze Zemanovi do zadku, ale směje se na Sobotku, prý mu kryje záda.... no celý ulhaný Hašek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa