Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Semelová zpochybnila nátlak na Horákovou i okupaci. Soud: Omlouvat se nemusí

Autor: ČTK, bud - 
13. října 2016
09:57

Komunistická strana a její poslankyně Marta Semelová se nemusí omlouvat za televizní výroky političky o popravené Miladě Horákové či o invazi vojsk z roku 1968. Pravomocně o tom rozhodl pražský městský soud, který zamítl odvolání právníka Michala Kincla (TOP 09). Kincl neuspěl, protože výroky nezasáhly přímo do jeho osobnostních práv. Jeho právní zástupce poté řekl, že klientovi rozhodně doporučí podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Kincl postavil svou žalobu na tom, že výroky ho jako občana šokovaly a že po nich pocítil strach a úzkost z možné restaurace zločinného totalitního komunistického režimu. Požadoval písemnou omluvu s výslovným konstatováním, že obsazení Československa bylo okupací a že totalitní komunistický režim perzekuoval mnoho lidí.

Do Milady Horákové se v debatě Blesku pustil i komunista Zdeněk Štefek. Co řekl? Podívejte se na video:

Video  Komunista Štefek v debatě Blesku: Milada Horáková dělala protistátní činnost.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Odvolací senát však na tuto argumentaci nepřistoupil. „Plně se ztotožňujeme s tím, jak ve věci postupoval a jak ji rozhodl soud prvního stupně. Ve vztahu k panu žalobci nedošlo k neoprávněnému zásahu do jeho osobnostních práv. Předmětné výroky se netýkaly jeho osoby,“ uvedl soudce Tomáš Novosad.

Zpochybnila okupaci v roce 1968

Semelová v pořadu ČT24 Hyde Park mimo jiné zpochybnila, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném procesu bylo vynucené. Odmítla, že obsazení Československa v roce 1968 bylo okupací, podle ní šlo o internacionální pomoc. Vasila Biľaka, signatáře zvacího dopisu vojskům Varšavské smlouvy, označila za pozitivní postavu československých dějin.

Komunisty a jejich výroky hájil v předvolební superdebatě i místopředseda strany Jiří Dolejš. Jak? Na to se podívejte:

Video  Záznam Superdebaty Blesku: Kdo vás „lakuje“ sliby, 300 na důchody a EET.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

KSČM považuje žalobu za účelovou, zastupitel v Brně-Bohunicích Kincl ji prý využívá k tomu, aby přenesl soutěž politických stran do soudní síně, což je v demokratickém státě nepřípustné. Poslankyně na vyřčených názorech trvá, dnes zopakovala, že na nich nemá co měnit. Ve sporu poukazovala také na svobodu slova.

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavel Freibert už v lednu konstatoval, že Kincl se tímto způsobem nemůže domáhat po Semelové, aby vyslovila něco, co si nemyslí. Zároveň ale uvedl, že obava z komunistické ideologie je zdravá. Z rekapitulace jeho rozsudku před odvolacím soudem vyplynulo, že podle Freiberta mohly být výroky poslankyně způsobilé zasáhnout do osobnostních práv například potomků popravené Horákové. Na dotaz, jaký má na toto stanovisko názor, Semelová odpověděla, že to by museli posoudit sami potomci, nikoliv ona.

Vše o Martě Semelové čtěte na Blesk.cz zde >>>

tgbg ( 13. října 2016 19:13 )

Věnujme minutu ticha za desetitisíce obětí komunistického puče KGB STB 1989 . Kdy byly miliony lidí okradeny o majetky pomocí komunistických mafií, miliony lidí bylo komunisty okradeno o výplaty či majetek. A tato odporná komunistická *** to má taky na svědomí.

rudyptak48 ( 13. října 2016 18:56 )

********** KNĚŽKA ZLA ********** Duše má je ztracena, chybí mi radost ve tváři, jsem tělo bez duše, jsem špatný den v kalendáři. * Jen z beznaděje roste moje pýcha, mám radost, že ve světě se těžce dýchá. * Rozsévám nenávist, zalévám ji žalem, semena hříchu klíčí celým krajem. * Není již moci, co by mě zastavila, kdepak je láska, kdepak se vytratila. * Láska je někde v koutku schoulena, od toho klečení ji bolí kolena. * Hříšníci hříchy chválí, propagují je média, lidé se rádi baví a oslavují sílu zla. * Jsem vaše Isis, vaše Ištar, jsem džihád vašich osudů, jsem kněžka Egypta a Babylónu, jsem žena bez studu. *

e.44 ( 13. října 2016 16:26 )

Já jsem v klidu, jelikož z nás dvou jsi hnědej jedině ty. Zkrátka jsi hnědý spamující otravný hovno bez mozku.

e.44 ( 13. října 2016 15:57 )

Když už tak plutokrati (je plutokracie, ne pluto-demokracie), ty spamující debile bez mozku. A štěkej si kvůli tomu na debily, co volej toho grázla oligarchu a jeho firmu ANO, ne na mě, ty tupej trolle.

e.44 ( 13. října 2016 14:54 )

Carmin, ty jseš bezmozkovej troll, spamer a debil, co dal slovo fašizmus asi do nejvíce nesmyslných slovních spojení za celou historii, takže si vyliž a neotravuj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa