Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jaderná baba“ Drábová vzdoruje vnitru. Na kraj chce i přes námitky od Chovance

Autor: ČTK, val - 
12. října 2016
19:25

Dana Drábová (55) si díky dlouholetému šéfování Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost vysloužila přezdívku „Jaderná baba“. V krajských volbách v dresu Starostů a nezávislých nasbírala téměř 12 tisíc hlasů a přeskočila z druhého místa i lídra kandidátky. Tvrdí, že úspěch ve volbách je krásnou náplastí na ego, ale chce být jen řadovou zastupitelskou. A to i přes námitku resortu vnitra Milana Chovance (ČSSD), podle kterého budou moci zůstat krajskými zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci.

Drábová ve středu uvedla, že jde pouze o stanovisko ministerstva, a ona je připravena mandát vykonávat, „dokud jí to bude umožněno“. Dodala, že jako státní zaměstnanec se nemůže soudit. Ve funkci šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost chce totiž zůstat i po volbách.

Krajské volby 2016: Dana Drábová ve štábu STAN Krajské volby 2016: Dana Drábová ve štábu STAN | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

Hnutí Starostové a nezávislí, za které kandidovala, se řídí jiným výkladem zákonů než vnitro. „Novější zákon, tedy zákon o státní službě, vykonávání mandátu umožňuje,“ řekl mluvčí STAN Karel Kreml. Novější zákon je podle něj nadřazen starším. Kvůli legislativní nepřesnosti se STAN soudit nebude. „To bude muset udělat někdo, komu to bude vadit, my rozhodně ne,“ uvedl Kreml.

Ministerstvo připustilo, že služební zákon a volební zákony neřeší tuto situaci úplně stejně a že je vhodné uvažovat o jejich sjednocení. Jasno do věci zatím nevnesl ani Nejvyšší správní soud, protože se na něj v této věci zatím nikdo neobrátil.

Podle ministerského výkladu si šéfové ve státní správě budou muset vybrat mezi prací v čele úřadů a působením v zastupitelstvu. Mohli by ale také požádat jen o neplacené služební volno. Rozhodnout se musejí do tří dnů od ustavujícího zasedání zastupitelstva kraje, čas tedy mají zhruba do konce října.

Drábová odmítla ucházet se o místo hejtmanky, protože chce v čele úřadu pokračovat. Už dříve uvedla pro Blesk.cz, že aktivity spojené s výkonem funkce krajské zastupitelky bude vykonávat o dovolené. „Mám jí za poslední roky nevybrané tolik, že nevím, co s ní,“ uvedla v červnu.

Drábová: Já hejtmankou? V žádném případě

Drábová od začátku odmítá, že by stanula v čele kraje, ačkoli ve Středočeském kraji dostala ve volbách nejvíc preferenčních hlasů. I proto přišla středočeská ČSSD s tím, že by podpořila koalici se STAN, v které by se Drábová stala hejtmankou.

Krajské volby 2016: Předseda hnutí STAN Petr Gazdík s kandidátkou do středočeského zastupitelstva Danou Drábovou Krajské volby 2016: Předseda hnutí STAN Petr Gazdík s kandidátkou do středočeského zastupitelstva Danou Drábovou | Blesk/Alexandr Malachovský

Ta to ale odmítá. „V žádném případě. Když jsem kývla na to, že budu na kandidátce STAN, tak jsem řekla, že v žádném případě nebudu kandidovat na hejtmanku, a nemám písmeno, které bych na tom změnila, protože já když něco řeknu, tak to platí,“ zareagovala na výzvu ČSSD Drábová, která je také místostarostkou Pyšel na Benešovsku. „My máme výborného kandidáta na hejtmana a budeme rádi, když ho ČSSD podpoří,“ dodala s poukazem na lídra kandidátky STAN Víta Rakušana.

Množství preferenčních hlasů ji prý k ničemu nezavazuje. „To mě může akorát těšit, což mě těší, protože je to krásná náplast na ego, ale v každém případě já jsem od samého začátku říkala, že budu ráda řadovým krajským zastupitelem, a tak to zůstává,“ uvedla na dotaz, zda jí počet 11 592 „kroužků“ nezavazuje k aktivnějšímu vstupu do krajské politiky.

Lídři středočeských stran ve středu pokračovali v jednání o možné koalici. Zatím to vypadá na čtyřkoalici ANO, STAN, TOP 09 a ODS. Vítězné ANO má mít v budoucí krajské radě čtyři zástupce včetně hejtmana, STAN také čtyři, ODS dva a TOP 09 jednoho. Hejtmankou by měla být jednička na kandidátce ANO, místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová. Návrh ANO musejí ostatní ještě projednat ve svých krajských stranických orgánech.

vlasta1 ( 13. října 2016 16:54 )

Kdyby řekla svůj názor na migranty před volbama tak v žádném případě by nebyla zvolená. Zřejmě si myslí že mezi nimi najde ženicha.

joudajoudovy ( 13. října 2016 08:33 )

4% jaderna baba jede i pres prekazky....

zdendast ( 12. října 2016 19:33 )

to je ale krasavice,..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa